מהו עיבוד שבבי ידני? מתי משתמשים בסוג עיבוד כזה והאם הוא פחות מדויק מעיבוד שבבי ממוחשב?
כולנו עושים בכל יום פעולה של עיבוד שבבי ידני: אנחנו חותכים לחם או מקלפים תפוח, ובכך אנחנו מבצעים עיבוד שבבי ידני: בעצם מה שעשינו הוא לקחת גוש של חומר – לחם או תפוח – וליצור ממנו מוצר, כמו פרוסת לחם או תפוח מקולף. בתהליך הזה נשרו פרורים, שהם השבבים של אותו עיבוד שבבי ידני.
אחד הכללים בעיבוד שבבי בכלל הוא שהחומר המעבד – בין אם מדובר בסכין או מקדחה וכד' – יהיה קשה מהחומר המעובד. גוש החומר המעובד – נניח תפוח – מוחזק ביד אחת או מיוצב על משטח וביד השניה אנחנו מעבירים סכין לקילוף או חיתוך.
כך, אם אתם רוצים להתנסות בעצמכם בעיבוד שבבי ידני, יש לנו בדיוק הרעיון עבורכם: קחו גזר יפה וקלפו אותו. כבר כך אתם בעצם מבצעים עיבוד שבבי ידני. אם תקחו סכין חדה ומחודדת ותחרטו בגזר קווים שונים וצורות עד שתקבלו משהו שמזכיר טוטם אינדיאני, תוכלו להתגאות בתוצר האמנותי הסופי – שהוא כולו עיבוד שבבי ידני.
בעיבוד שבבי "אמיתי" לוקחים את גוש החומר הבסיסי ורותמים אותו למשטח העבודה או למכונת העיבוד השבבי הידני. חייבים לרתום את החומר (שנקרא בעברית עַבּוּד) למכונה, כיון שבעיבוד שבבי מפעילים כח על הגוש, ואם הוא לא יהיה רתום למכונה – הוא יזוז או יעוף ממקומו. זו למעשה המקבילה של החזקת התפוח ביד אחת, אם תרצו.
בעיבוד שבבי ידני השליטה על תהליך העיבוד השבבי נעשית על ידי מפעיל מכונת העיבוד השבבי הידני באמצעות ידיות מכניות שונות או בפיקוח מרחוק, שחלקו ממוחשב. מפעיל המכונה מזיז את החומר או מפנה כלפיו את סכיני העיבוד והמקדחות השונות באמצעים ידניים.
מעבר לכך הוא מודד את המרחקים הדרושים בכלי מדידה ידניים ופועל לפי השרטוטים שקיבל ממזמין המוצר. תהליך עיבוד שבבי ידני הוא לכן איטי באופן יחסי ופחות מדויק: המדידה תלויה ביכולת המדידה של הסרגלים השונים והמיקרומטרים בהם משתמשים בעיבוד שבבי מסוג זה, בסבלנות ובמיומנות של מפעיל מכונת העיבוד השבבי.
כך, אם בעיבוד שבבי ממוחשב מגיעים לדיוק של מאית מילימטר ואפילו פחות, הרי שבעיבוד שבבי ידני קשה להגיע לדיוק שהוא אפילו עשירית מכך. ישנן צורות שאי אפשר בכלל ליצור בעיבוד שבבי ידני או שקשה לייצר אותן (כדורים, למשל)
אז למי ולמה מתאים עיבוד שבבי ידני?
ובכן, ישנם אין ספור מקרים שמתאימים לעיבוד שבבי ידני ומוצרים שניתן ליצור בעיבוד שבבי ידני. דוגמא לכך הם מוצרי אינסטלציה ממתכת, כמו הברזות או הברגות ומתאמים. יש מי שמזמינים ברזי מטבח או אמבטיה מארצות הברית למשל, ומגלים שהם צריכים ליצור מתאמים לחיבור להברגות האירופיות הנהוגות בישראל. לשם כך לא צריך לרוץ לעיבוד שבבי ממוחשב ודי בעיבוד שבבי ידני.