בגיל 40 בממוצע, כוח הראייה שלנו לרחוק או לקרוב, מתחיל להיחלש. כאן נכנסות לתמונה עדשות המולטיפוקל - הן מעניקות תחליף לפעולה שהעדשה התוך עינית אינה יכלה כבר לעשות, ואת האפשרות לראיה במרחקים שונים. אז איך מתבצעת ההתאמה של עדשות מולטיפוקל? דני שאול, אופטומטריסט ובעלים של רשת חנויות המשקפיים "זיגי שאול אופטומטריסטים", מדבר בהרחבה על הנושא.
דני שאול עוסק בתחום האופטומטריה משנת 1985. הוא בעל תואר אקדמי ראשון ושני באופטומטריה. מאז שסיים את הסמכתו הוא עובד בעסק המשפחתי כאופטומטריסט. בעסק עובדים האב זיגי שאול וארבעת ילדיו: דני ועדי אופטומטריסטים, רמי מנהל את העסק ומיכל אחראית על העדכנות והחדשנות. בנוסף, הם מעסיקים עוד 6 אופטומטריסטים מצוינים, מעבדה מרכזית מעולה ומוכרנים שמתפקדים כחלק מהמשפחה. נמצאים בבעלותם ארבעה סניפים באזור חיפה. במאמר הבא, דני שאול יסביר הכל על משקפי ראייה ועדשות מגע מולטיפוקל.
מעוניינים לקבל הצעת מחיר לעדשות מולטיפוקל? לחצו כאן ותעברו לכרטיס העסק של "זיגי שאול אופטומטריסטים"
מה זה עדשות מולטיפוקל?
עדשות מולטיפוקל אלו עדשות רב מוקדיות, המאפשרות לאנשים עם בעיות באקומודציה להמשיך לראות לכל מרחק. אקומודציה זאת היכולת של אנשים עד גיל 40 בממוצע עם ובלי משקפיים, לראות לכל מרחק. הכוונה ל"זום אין" הטבעי של העין שלנו. העדשה התוך עינית שלנו מתקמרת וכך ניתן לראות למרחק קרוב מאוד של קריאה, בערך 30 ס"מ, עד לראיה למרחק. לעין שלנו יש כוח, ולכל מרחק צריך להפעיל כוח שונה בעין. בסביבות גיל 40 בממוצע, כוח האקומודציה (הסתגלות) שלנו מתחיל להיחלש.
זוהי תופעה שבה אין יכולת לעשות פיקסציה לעצמים קרובים, בעיה פיזיולוגית הנובעת מהגיל (זוקן ראייה). במצב זה קשה לקרוא עיתון, ספר או לראות מה כתוב בטלפון. מתחילים להרחיק את היד, או משתמשים בתאורה חזקה יותר לראות.
בעדשות המולטיפוקליות לכל מרחק יש מוקד אחר, בערך 12 מוקדים הנמצאים ברצף שמאפשר להשתמש בכל אחד מהם לצורך מרחק מסוים. עדשות מולטיפוקל הן תחליף לפעולה שהעדשה התוך עינית אינה יכלה לעשות, והן יכולות לעזור במידה והמטופל אכן סובל מתופעה זו.
(צילום:ShutterStock)
איך בוחרים עדשות מולטיפוקל וכיצד מתבצעת ההתאמה?
ישנם שני סוגים שבאמצעותם תוכלו להשתמש בעדשות מולטיפוקל: משקפי ראייה מולטיפוקל ועדשות מגע מולטיפוקל. בכל אחד מהם תהליך ההתאמה מתבצע באופן שונה.
משקפי ראייה מולטיפוקל -
עדשות מולטיפוקל מהוות מענה לאנשים הזקוקים למרשם - מספר שונה למרחק, לקריאה ולמחשב. העדשה בנויה מתעלה הממוקמת מול האישון, במרשם למרחק וברצף משתנה של מרשמים עד לקריאה באזור התחתון.
העדשות מחולקות לדור ישן, חדש ולאינדיבידואליות. בעדשות מהדור הישן הליטוש חיצוני וגורם לשדה ראייה צר וטשטוש רב יותר בצידי העדשה. בעדשות המתקדמות הליטוש האחורי מקנה שדה רחב יותר, כתוצאה ממיקומו הקרוב יותר ומהפחתה בטשטוש שבצד.
עדשה אינדיבידואלית מותאמת לפי העדפות לאזור אחד ע"ח אחר (ספורט, מחשב וכ') מבנה מסגרת וכל פרמטר נדרש. כמו כן, תוספות נדרשות הינם הציפויים למניעת סנוור, הגנת u.v, מניעת שריטות ועוד.
להצלחת ההתאמה נדרשת בדיקה מדויקת ומקיפה של אופטומטריסט/ית, בחירת העדשות בהתאם לצרכים והרכבה מדויקת של הטכנאי למסגרת הלקוח. ישנה חשיבות עליונה לאיכות הליטוש ועדכניות העדשות.
(צילום: באדיבות דני שאול)
עדשות מגע מולטיפוקל -
חייבת להיות התאמה של אופטומטריסט המתמצא בסוג עדשות הזה. קודם כל מבצעים בדיקת ראיה כללית ללא עדשות מגע בעיניים, כדי לבדוק את חדות הראיה. צריכים לבדוק איזה מספר המטופל זקוק למרחק ואיזה לקריאה. כמו כן, צריך לבצע בדיקת התאמה ולבדוק את המסוגלת שלו לשאת עדשות בעיניים, כיוון שלא כל אחד יכול להרכיב עדשות מגע.
ישנם אנשים שיש להם אלרגיות, יובש בעיניים וכל מיני תופעות שלא מאפשרות להם. לאחר בדיקת הראיה הראשונית עושים בדיקת התאמה לעדשות. בנוסף, מבצעים בדיקה של הקימורי קרנית ובודקים את כל הנתונים המקדימים להרכבת העדשות הראשונית.לאחר מכן, המטופל מרכיב עדשות בעיניים לפי כל ההערכה הראשונית שנעשתה.
במידה והעין מקבלת בצורה תקינה את העדשות והן יושבות בצורה נכונה ומותאמת על הקרנית, ניגשים להתאמה של המספר המדויק, וזה לא בהכרח זהה לבדיקת משקפיים.
בדיקה למשקפיים היא הבסיס הראשוני להערכה, הבדיקה הסופית נעשית עם עדשות מגע בעיניים. לאחר שהתאמנו ללקוח את עדשות המגע, הוא מסתובב איתן במשך שעה לפחות בעיניים. עושים שוב בדיקה ואם אחרי כל הבדיקות הראשוניות הכל תקין, מבצעים הזמנה של עדשות, כולל עדשות ניסיוניות. לאחר שהוא משתמש בהן עושים בדיקה חוזרת לוודא שהראייה טובה והתפקוד נכון. אם הכל תקין הוא מקבל אישור להמשיך להשתמש בעדשות המגע.
בנוסף, עדשות מולטיפוקל מיועדות לעשות מעט מכל דבר, אך הן לא מהוות תחליף למשקף ייעודי עבור אנשים הזקוקים למשקפיים, כמו משקפי ראייה למחשב עבור אנשים העובדים שעות ארוכות.
במה שונות עדשות מולטיפוקל מעדשות מגע רגילות?
לעדשות מולטיפוקל יש את האפשרות לראיה רב מוקדיות - רחוק וקרוב. בנוסף, בעדשות מולטיפוקל תהליך ההתאמה הוא יותר מורכב מאשר עדשות מגע רגילות. עדשות מולטיפוקל הן עדשות שמתאימים אותן במיוחד למטופל, בניגוד לעדשות מגע רגילות שנמכרות בכמויות גדולות מאוד. כמובן שגם בעדשות רגילות אנחנו מבצעים התאמה לעין באופן מדויק. אך בעדשות מולטיפוקל צריך לבצע התאמה הרבה יותר מדוקדקת. כמו כן, בעדשות מגע רגילות הראייה תהיה יותר חדה כיוון שההתמקדות היא במוקד אחד, מאשר בעדשות מגע מולטיפוקל שהן מתמקדות בכמה מוקדים.
(צילום: ShutterStock)
מהן היתרונות והחסרונות של עדשות מולטיפוקל?
ישנם מספר יתרונות וחסרונות למשקפי ראייה מולטיפוקל ולעדשות מגע מולטיפוקל.
היתרונות של משקפי ראייה מולטיפוקל, לעדשות מהדור החדש:
- מאפשרות תפקוד שוטף לכל המרחקים.
- מאפשרות הסתגלות מהירה יותר.
- נוחות לאורך זמן.
- יש עליהן אחריות רחבה.
- החיסרון המשמעותי של משקפי ראייה מולטיפוקל:
- המחיר, משקפי מולטיפוקל יותר יקרים ממשקפיים רגילות.
- הן לא מתקנות כל מרחק בצורה מושלמת בגלל ריבו המוקדים.
- היתרונות של עדשות מגע מולטיפוקל:
- מאפשרות ראייה סבירה לכל המרחקים.
- שדה ראייה רחב מאוד, נוחות בתעסוקה ספורטיבית וחוסר נוחות כללית שיכולה לנבוע מהרכבת משקפיים.
- ניתן להרכיב משקפי שמש על עדשות מגע ללא בעיה.
החסרונות של עדשות מגע מולטיפוקל:
- העלויות של עדשות מולטיפוקל הן יקרות יותר מעדשת מגע רגילות, כיוון שהטכנולוגיה מאוד מורכבת.
- איכות הראיה בעדשות מולטיפוקל נמוכות יותר לעומת משקפי מולטיפוקל.
כמה זמן מחזיקות עדשות מולטיפוקל?
ישנן עדשות יומיות, הן מיועדות להחלפה יום יומית. ישנן עדשות חודשיות להחלפה מידי חודש. זה משתנה לפני סוג העדשה.
כמה עולות עדשות מולטיפוקל?
עדשות -
עדשות מגע מולטיפוקל יומיות נמכרות בדרך כלל במבצע של 3+1 חבילות. סך הכל 4 קופסאות שהן לחודשיים הרכבה, עלותן תהיה בין 500- 550 ₪. עדשות חודשיות עולות בערך 2000 ₪ לשנה.
משקפיים -
העדשות נבדלות באיכותן ובמחירן. טווח המחירים נע בין 1,000-2,000 ₪ לדור הישן ועד 4,000 ₪ לדור החדש. 4,000 ₪ ומעלה הן למשקפיים אינדיבידואליות.
("רשת זיגי שאול אופטומטריסטים" - צילום: באדיבות דני שאול)
אופטומטריסט דני שאול, הוא בעלים של "זיגי שאול אופטומטריסטים". כל המידע במאמר מטעמו בלבד.
מעוניינים בבדיקה אצל אופטומטריסט מקצועי ברשת "זיגי שאול" ? לחצו כאן >>