המים עולים והעניינים לא יורדים? למה זה קורה?

רוב הסתימות באסלות ביתיות בדירות נגרמות כתוצאה מזריקת תחבושות היגייניות, ניירות עבים שאינם ניירות טואלט וחפצים שונים, שרובם נזרקים לאסלה על ידי ילדים.
בבתים פרטיים חלק גדול מהסתימות בביוב נגרם על ידי שורשי צמחים שחודרים לביוב וסותמים את הצנרת. בנוסף, יש אסלות שנסתמות בעקבות שנים רבות של שימוש והצטברות של לכלוך רב, או התיישנות, שגורמת לשבר בצנרת. 
מקרה של סתימה כתוצאה מהצטברות של מגבונים או תחבושות היגייניות הוא יחסית קל לטיפול. שורשים הוא נושא סבוך יותר (תרתי משמע) והבעיה הקשה ביותר היא כאשר יש שבר בצינור ישן שקרס לתוך הקו וגרם לסתימה שלו. 

 

אז מה צריך כדי לפתוח סתימה ממוצעת בשירותים?

את רוב הסתימות אפשר לפתוח באמצעים יחסית פשוטים, בלי סיכון ובלי להציף את הבית. כדי לשחרר סתימה רגילה תזדקקו לפריטים הבאים:

  • פומפה
  • משחולת של אינסטלטורים ("קפיץ")
  • דלי מים 
  • כפפות טובות

אל תשתמשו בכלים מאולתרים, במוטות פלסטיק שנראים לכם "כאילו" גמישים או מקלות של מטאטא, חלילה. אתם עלולים לסדוק או לשבור את האסלה או את אחד הצינורות ולגרום יותר נזק מתועלת. 

 

סתימה בשירותים

 

ניסיון ראשון – פימפום טוב

בשלב ראשון נסו לפתוח את הסתימה על ידי פומפה: הניחו אותה כך שהיא מתחת לפני המים ואוטמת בצורה טובה את פיית הניקוז של האסלה.
פמפמו כמה פעמים – 10 – 15 פעמים – שִפכו מים מהדלי לאסלה ובדקו אם המים יורדים יותר בקלות או יורדים בכלל 
אם המים יורדים באיטיות, תנו עוד כמה "פימפומים" ושפכו שוב מים מהדלי (אפשר קצת יותר הפעם) ודאו שהאסלה מתנקזת היטב. אם המים לא יורדים, תנו להם לרדת עד כמה שניתן ועברו לשלב הבא.

 

ניסיון שני – משחילים משחולת 

קחו את המשחולת והעבירו אותה בצורה עדינה כדי לא לפגוע בדפנות האסלה – עד למקום שבו היא נעצרת.
הניעו אותה קדימה ואחורה באיטיות ונסו למצוא נקודה שדרכה היא כן עוברת ונסו לשחרר את הסתימה על ידי משיכת ה"פקק" והלכלוך שאוטמים את הצינור.
אם אתם מרגישים שמדובר בחפץ כלשהו ולא בנייר טואלט או משהו שניתן למשוך יכול להיות שתצטרכו לקרוא לבעל מקצוע.
זכרו שיש לעבוד בסבלנות ובאיטיות!

 

ניסיון שלישי – עוקף האסלה

במקרה ואתם עוברים בעזרת המשחולת בקלות את האסלה והבעיה אינה בה, פתחו את פקק הביטחון שבחלק האחורי של האסלה, על צינור הריקון. 
הסירו את הפקק או המכסה הזה ונסו להעביר את המשחולת כלפי האסלה וכלפי מטה, לכיוון הביוב, ולאתר את הסתימה.
אם אתם גרים בבית פרטי ויש לכם גישה לקו הביוב או לבור הניקוז, יכול להיות שתוכלו להעביר משחולת גם בכיוון הבית. הסיכוי לכך שהסתימה נמצאת קרוב לבור קטן יותר מזה שהיא נמצאת קרוב לבית, אבל הוא קיים. 
שימו לב אם סמוך לצינור הביוב יש עץ גדול או שיח פיקוס או דומה לו: צמחים עלולים להחדיר שורשים לקו הביוב וטיפול בסתימה כזו קשה, ומחייב עבודה מקצועית. 

 

ומה לגבי הכימיה?

יש לכם אפשרות להשתמש בפותחי סתימות שונים שאותם אפשר לקנות בסופרים או בחנויות לחומרי בנין.
חומרים אלה הם ברובם ממיסי שומנים או ממיסים אחרים, ואמורים למעשה לשחרר את הסתימה על ידי המסת מה שמחזיק את אותו "פקק" שנוצר על גבי דופן הצינור.
חלק מהחומרים האלה חזקים מאוד ויש לנקוט משנה זהירות בשימוש בהם, להקפיד לקרוא את הוראות השימוש ולשמור על חלל מאוורר בזמן השימוש בהם. 
אם לא תצליחו לפתור את הבעיה גם בשימוש בחומר כזה, הזמינו אינסטלטור וידעו אותו בכך שהשתמשתם בחומר זה או אחר. 
בנוסף, בכל מקרה, שימרו על האריזה הריקה למשך זמן סביר (כמה ימים עד שבוע) מזמן השימוש ואם נותרו שאריות, היפטרו מהן לפי ההוראות שעל האריזה.
 במקרה של ספק או בעיה אל תתעקשו! קראו לאינסטלטור קרוב ואמין ואל תסתכנו בשבירת האסלה או בגרימת נזק לצנרת. 

מחפשים אינסטלטור קרוב ומומלץ? מצאו אותו בקלות בקטגוריית אינסטלטורים של אתר B144.