(צילום אילוסטרציה: Shutterstock)

 

אינסטלציה היא התחום בו עוסקים בכל מה שקשור בהספקת מים ובפינוי שופכין - ביוב. בתחום זה יש לא מעט תקלות, שאת חלקן ניתן לפתור באמצעים ביתיים.

את רמי סעדון הכרנו כאשר ראיינו אותו כדי לשמוע איך בוחרים אינסטלטור. הפעם אנחנו מדברים איתו על טיפול עצמאי בתקלות בבית ובמיוחד על פתיחת סתימות שונות - בכיורי המטבח ובאמבטיה.

רמי עובד כבר כ-10 שנים בתחום והוא מתמחה בין השאר באיתור נזילות מורכבות. בנוסף, הוא מבצע גם תיקוני צנרת בטכנולוגיית אל-הרס: תיקון קווי ביוב, מים ומרזבים בלי לגרום נזקים למבנה ובלי שבירת קירות.

 

מה הטיפ הכי טוב שאתה יכול לתת ללקוח לטיפול בתקלות צנרת?

מגוון התקלות הוא גדול. קשה לתת טיפ כללי. מה שכן כדאי לעשות הוא לחשוב קודם כל על הדברים הפשוטים; תחשבו "פשוט". גם דברים קטנים יכולים לבעיות שהמשמעות שלהן נראית גדולה. למשל:

יש הרבה אנשים שמקבלים הודעות מתאגיד המים על צריכת מים חריגה. חושבים מיד שיש פיצוץ בצנרת ושזה מה שגורם את הבעיה, והנה - זה לא חייב להיות כל כך דרמטי.

דבר ראשון יש לסגור את כל הברזים בבית וללכת למד המים ולראות אם יש אכן תנועה של השעון. אם השעון זז וכל הברזים סגורים ולא מטפטפים, לבדוק ניאגרות, לוודא שאין נזילה מהניאגרה לאסלה. אלה נזילות קלאסיות, קטנות, שזורמות כל היום וכל הלילה ובסופו של דבר מצטברות.  

טיפ אחר, דווקא מתחום הסתימות, הוא להיזהר מאוד בבחירה להשתמש בחומרים הכימיים שאנשים משתמשים בהם לפתיחת סתימות. צריך לעבוד עם החומרים האלה בצורה מושכלת וזהירה מאוד, ורק אם חייבים.

 

קשור: איתור נזילות במצלמה תרמית - כל מה שצריך לדעת

 

איך אפשר לפתוח סתימה בכיור בלי פומפה?

הדבר המומלץ והפשוט ביותר הוא לפרק את הסיפון ולנקות אותו. מדובר בכוס שמחוברת בהברה לצינור שיורד מהכיור. מסובבים, מנקים את הכוס ואת הצינור שמוביל אליה וממנה וברוב המקרים הבעיה נפתרת.

בנוסף, כשהקו נקי, אפשר להרתיח קומקום או שניים של מים ולשפוך לתוך הכיור. המים החמים ממיסים את השומנים ומפנים אותם מהקו גם מעבר לסיפון.

 

אפשר לפתוח את הסתימה עם חומץ?

אישית אני לא יודע. יכול להיות שאפשר, במקרים קלים, אבל אני לרוב לא עובד עם חומרים בכלל.

 

פירוק סיפון

רמי סעדון: הדבר המומלץ והפשוט ביותר הוא לפרק את הסיפון ולנקות אותו (צילום אילוסטרציה: Shutterstock)

 

איך לפתוח סתימה עם סודה?

אם מדובר על סודה קאוסטית - כזו שמגיעה בצורת גרגרים - צריך מאוד להיזהר בשימוש בה.

אם שופכים ממנה יותר מדי היא בעצמה יכולה ליצור סתימה. היא מתקשה ויוצרת גוש שלא מגיע לסתימה עצמה.

בנוסף, סודה קאוסטית היא חומר מאכל מסוכן וצריך מאוד להיזהר בשימוש בה: לעבוד תמיד עם ככפות, במקום מאוורר ובצורה מדודה ואחראית.

בתחום החומרים המסוכנים מזכיר רמי חומר שנקרא "אינסטלטור" שמבוסס על חומצת מלח ועלול להיות מסוכן. מבחינתו, הוא אומר, הכי גרועים הם הגלונים של החומצה הכלורית שאנשים קונים (30% חומצה) ומשתמשים בה בלי להבין עד כמה היא מסוכנת.

 

מה ההבדל בין פתיחת סתימה בכיור מטבח לסתימה בכיור אמבטיה?

סתימות במטבח הן סתימות שמקורן בעיקר בשומנים: שאריות אוכל, שומן מטיגון ובישול ודברים אחרים שממש מתגבשים וסותמים את הצינור. זה כמו סתימת עורקים.

אם יש כבר סתימה, הדבר הטוב ביותר הוא לפתוח את הסיפון ולנקות אותו כמו שהסברנו. חומצה, לא רק שהיא מסוכנת, אלא שהיא עלולה לפתוח את הסתימה בצורה לא אחידה וטובה.

בכיור אמבטיה הבעיה היא לא שומנים אלא שערות. גם במקרה הזה, הטוב ביותר הוא לפתוח את הסיפון ולנקות אותו מהשערות.

אם יש סתימה באמבטיה, הבעיה היא לרוב גם כן שיער. במקרה כזה, באמבטיה, פותחים את נקודת הביקורת ברצפה ומשחררים את השערות שסותמות ומפריעות לניקוז.

 

מתי כדאי לקרוא לאינסטלטור לפתוח את הסתימה?

אם יש סתימה חוזרת או קשה, הטוב ביותר הוא לקרוא לאינסטלטור שיפתח את הסתימה עם ציוד מקצועי - מכונה חשמלית.

 

כמה עולה פתיחת סתימה בכיור?

קריאה לטיפול ופתיחה בידיים או קפיץ ידני עולה 250-350 ש"ח. פתיחה של סתימה יותר עקשנית או בעייתית, שדורשת עבודה עם ציוד חשמלי עלולה לעלות גם 650 ש"ח, ועד כ-800 ש"ח (המחירים לפני מע"מ).

 

במאמר הבא רמי סעדון ייתן טיפים בנושא דודי שמש/חשמל ומים חמים.

רמי סעדון הוא אינסטלטור. המידע במאמר הוא מטעמו בלבד.