בניה טרומית היא בנייה יחסית מהירה, בעלויות שהן לפעמים נמוכות יותר, גם בחומרי בניין מעולים. אבל לצד היתרונות, היא לא נטולת חסרונות. מהם הצדדים החיוביים, ומה צריך לקחת בחשבון כששוקלים לבצע פרוייקט בבניה טרומית?
פירוש השם "בנייה טרומית" פשוט: טרום פרושו 'קודם' ואכן, כאשר מבצעים פרוייקט בבניה טרומית, חלק גדול מחלקי הפרוייקט מבוצעים טרום הבניה עצמה באתר. מדובר על בניה מחומרי בניין רגילים, אך ייצור החלקים השונים – קירות, עמודים ואף גגות – מתבצע במקום כלשהו מחוץ לאתר הבניה עצמו. בסום הבנייה, מובילים את החלקים ומרכיבים אותם במקום. רק חומרי בניין שדרושים להרכבה מרוכזים באתר הבניה, וכך דרוש פחות מקום אחסון לחומרי בניין כמו בלוקים, כמויות גדולות של עפר וכדומה.
יתרונות בנייה טרומית
היתרון הבולט הו מהירות הבניה. היות ומייצרים את החלקים השונים בתבניות, בצורה סדרתית, במפעל שמצויד לשם כך, אפשר לייצר אותם במהירות, ולהוביל אותם לאתר ההרכבה. ניתן לרכז כמות קטנה יותר של חומרי בניין במקום, ולהסתפק בחומרי בניין הדרושים להרכבת החלקים הטרומיים, בלבד. בארץ משתמשים בבטון, אך בחו"ל מקובל להשתמש גם בחומרי בניין מקומיים כמו עץ, פלדה ועוד.
גם גגות ניתן לבנות בבניה טרומית, במיוחד גגות רעפים - את השלדים לגגות מרכיבים בצורה סדרתית, ואז 'מרימים' אותם אל ראש המבנה, מקבעים ומכסים ברעפים. בנייה טרומית של גגות היא לכן מהירה וזולה יותר, אבל מתאימה לאתרים שבהם נבנים כל המבנים באותו זמן, פחות או יותר.
בנייה טרומית של בניינים שלמים
קרוואנים, קרווילות ומבנים מוכנים אחרים, גם הם צורה של בניה טרומית, שנקראת בניה טרומית תלת- מימדית. היתרון הגדול של המבנים האלה הוא בכך שניתן להקים שכונות שלמות מהם, ולשכן בהם אוכלוסיות גדולות במהירות. חומרי בניין למבנים טרומיים כאלה כוללים גם קירות גבס, מחיצות מבודדות, וכמובן עץ.
מהם החסרונות של הבניה הטרומית?
היות והקירות יצוקים או בנויים במקום רחוק, ויש להרכיב אותם באתר, נוצרים לעיתים תפרים לא טובים בין הקירות. מקומות התפר האלה, שבינהם אין בטון המתפשט לתוך הקיר, עלולים להחדיר רטיבויות. בנוסף על זה, קשה מאוד להתאים מבנה או חלקים טרומיים לדרישות אישיות של לקוחות, או להתפתחות טכנולוגית: כל חשמלאי בניין או חשמלאי בית יספר לכם שזה פחות או יותר בלתי אפשרי ליצור נקודת חשמל חדשה בקיר טרומי. בבניין רגיל, חשמלאים חוצבים בבלוקים את תעלות החשמל, ומניחים בהם את צנרת החשמל ואת החוטים. קירות טרומיים, שעשויים בטון, לא מאפשרים לחשמלאים לחצוב בהם בצורה קלה, והפתרון במקרה זה הוא הנחת צנרת חיצונית על ידי החשמלאי. אותו דבר נכון גם לגבי שינויי אינסטלציה למשל, אבל אלה פחות נפוצים.