בנייה ירוקה מהווה גישה מערכתית לבנייה ותפעולם של מבנים החל משלב התכנון המוקדם ועד לשלב האכלוס והשהייה בהם.

הבנייה הירוקה שמה לה דגש על שימוש בחומרים ממוחזרים וחומרים ירוקים. שימוש בחומרי בניין בעלי תו תקן ירוק ישראלי או תקן מקביל (חומרי הבניה יעמדו בדרישות ת"י 5098) יבטיחו בנייה ירוקה, אך חשוב לשים לב גם להיבטים נוספים בתהליך הבנייה.

היעדים בבנייה ירוקה משלב התכנון המוקדם ועד לאכלוס

המטרות של בנייה ירוקה, וכן התועלת שלה, הן שימור משאבי הטבע, מערכות אנרגיה, מיחזור ומערכות מים אפורים, שימור הקרקע הטבעית בסביבת המגורים ושימוש בחומרי גלם ממוחזרים וחומרים ירוקים. זאת תוך התייחסות לתאורה טבעית ותאורה מלאכותית ולבידוד תרמי ואקוסטי של מעטפת המבנה וחלקם הפנימי של המבנים.

פועל יוצא בבנייה ירוקה הינו -  איכות סביבה בריאה יותר, נוחות תרמית במבנים, מניעת רעש (אקוסטיקה), איכות אוויר טובה יותר בחלקם הפנימי של המבנים, תכנון ושימוש נכון בתאורה טבעית, מניעת קרינה ממערכות סביבתיות, (אנטנות, שנאים, קווי מתח גבוה וכד') ואיכות תפקוד שוטף של המבנים ומערכותיהם השונות.

היתרונות הגלומות בבנייה ירוקה באות לידי ביטוי במניעה והפחתת מזעור פליטות גזי חממה, שימוש יעיל יותר בפינוי פסולת ושפכים, מניעת רעש סביבתי וקרינה, מניעת זיהום אוויר.

מעבר לתרומה על איכות הסביבה, בנייה ירוקה מספקת יתרונות הבאים לידי ביטוי בהוצאות תפעול נמוכות: צריכת אנרגיה מופחתת בהפעלת מערכות חימום ומערכות מיזוג. נוחות תרמית ואיכות חיים טובה ובריאה יותר לדיירים, בנוסף לאיכות חיים גבוהה סביבתית, תחבורה יעילה ונגישה בסביבת המגורים, איסוף פסולת ושפכים ועוד.

לסיכום, שילוב כל הגורמים בבנייה ירוקה משפיעים באופן ישיר על איכות החיים שלנו על ידי יצירת סביבת חיים טובה ובריאה יותר. בנייה ירוקה ובת קיימא מהווה מרחב בנוי ירוק על כל מגוון הפעילויות השונות אשר משתלב בהרמוניה מלאה עם הסביבה בה אנו חיים והעלאת בריאות ונוחות הדיירים.

הכדאיות הכלכלית בבנייה הירוקה הינה בכך כי ההשקעה בבנייה ירוקה מחזירה את עצמה בפרק זמן של בין שנה לחמש שנים.