נושא הבנייה הירוקה הופך תופס תאוצה יותר ויותר בעקבות המודעות ההולכת וגוברת לאיכות הסביבה, והצורך בשמירה על איכות הסביבה מודגש גם על ידי הרשויות השונות. מה אומר המונח "בנייה ירוקה", והאם הוא רלוונטי גם לבתים שנבנו לפני שנים?
ראשית, חשוב לדעת שהמונח "בנייה ירוקה" הוא לא מונח סתמי. מדובר בתקן, שנכתב על ידי טובי המומחים בישראל ובחו"ל, ביניהם אנשי אקדמיה ומומחים בבנייה ובתכנון. בעבר, היה תקן רק לבנייני משרדים ובניינים מסחריים, אבל מתכננים וקבלנים מחו על כך, והממשלה החליטה לרענן את תקן הבנייה הירוקה. היא החילה אותו גם על בנייה ירוקה למגורים החל בשנת 2011.
קריטריונים לבנייה ירוקה תקנית
-
האם המבנה מתוכנן כך שיחסוך במים?
צריכת מים היא כידוע נושא חשוב בישראל, וכל בנייה ירוקה חייבת להיות חסכונית במים. מערכות מחזור מים אפורים, מערכות חימום מים יעילות ועוד. לצד תכנון השקייה יעילה, גם ניקוז הוא חלק חשוב בבנייה ירוקה.
-
האם תוכננה הפרדת פסולת בבניין?
בבנייה ירוקה יש לאפשר הפרדה בין פסולת אורגנית לפסולת יבשה. בנוסף, בבנייה ירוקה יש לבצע הפרדה של חומרים מתכלים כמו נייר מחומרים לא מתכלים כמו קלקר, ועוד.
-
האם המבנה תוכנן כך שיהיה חסכוני בצריכת אנרגיה?
כאן נכנסים הרבה מאוד שיקולים בבנייה ירוקה. שימוש בחומרי בניין מתאימים בכמויות חסכוניות, למשל. שימוש בחומרים ממוחזרים כמו גומי ממוחזר לשטחים שונים ועוד. חומרי בניין אחרים יכולים להיות מתכות קלות או זכוכית ייעודית, שעשויים לחסוך כסף ואנרגיה. כמובן שגם הצללה מתאימה וחלונות מבודדים הם חלק מהשיקולים בבנייה ירוקה, ובהקשר הזה נכנסים גם משקופי אלומיניום, לדוגמא.
-
האם נבנה הבניין כך שהחומרים ממנו בנוי אינם מזיקים לבריאות הגרים בו?
אין מה לדבר על אסבסט, זה כבר ברור שנים, אבל מדי פעם מתפרסמות ידיעות על חומרי בניין שעשויים להיות מזיקים לסביבה ולאדם. בבנייה ירוקה חשוב לעשות שימוש בחומרי בניין ידידותיים לסביבה, כמו פלסטיק ממוחזר אך נטול רעלים.
כיצד אפשר ליישם בנייה ירוקה גם בבניינים קיימים?
אפשר לקחת פרמטרים אלה בחשבון כאשר משפצים את הבניין. אין מה לתכנן חלונות גדולים, אם הם פונים דרומה, למשל. רצוי לבנות באלומיניום כאשר ניתן, עם זכוכית בידודית או בידוד כפול, ולייצר הצללה מתאימה. חלק מצריכת המים בבנייה ירוקה קשור לתכנון הגינה וההשקיה – דברים שקל לייעל. שימוש בחומרי בניין ממוחזרים גם כן אפשרי, וניתן להתיעץ עם אינסטלטור בנושא של התקנת מערכות מים אפורים בהתאם לתקן. אגב אינסטלטור, צנרת מים חמים מבודדת כהלכה יכולה לתרום תרומה משמעותית לחסכון באנרגיה, וגם כיוון התרמוסטט בדוד על ידי המתקין או אינסטלטור יכול להקטין את צריכת החשמל.
משפחה שתגור בבניין שנבנה לפי תקן בנייה ירוקה תחסוך אלפי שקלים בשנה וגם תשמור על בריאותה: בנייה ירוקה, אומר המשרד לאיכות הסביבה, תחסוך חשמל ומים, ותתרום לעליה ברמת החיים והבריאות של המתגוררים בבנייה ירוקה, לאור השימוש בחומרי בניין ידידותיים לסביבה ונטולי רעלים. אנחנו בעד.