מהו דפוס פלקסוגרפי?
מעטים מכירים את המונח, אבל חישבו על שקיות הסופר שלכם או על קרטון גלי: הם היו עניים מאוד ללא הדפוס הפלקסוגרפי – דפוס פלקסו, כפי שאוהבים לקרוא לו. "פלקסו" משמעו 'גמיש', פשוט כך. הרעיון בסוג דפוס זה הוא שניתן להדפיס באמצעותו בעדינות רבה יחסית וכך גם על מדיה רגישים, כמו קרטון גלי, ניירות עדינים ושקיות ניילון.
יש המדמים דפוס פלקסוגרפי לחותמת גומי ויש ביניהם הרבה מהמשותף: דפוס פלקסוגרפי היא שיטת הדפסה ישירה – כמו דפוס בלט או דפוס שקע – שבה גלופה באה במגע ישיר עם המדיום המודפס. בעבר, הגלופה היתה עשויה מגומי ועמידותה היתה נמוכה ואורך החיים שלה קצר. מסיבות אלה השתמשו מעט יחסית בשיטת הדפסה זו והיא שימשה בעיקר כדי לבצע הטבעת חותמות בכמויות גדולות ובמהירות.
כיום, בדפוס פלקסו נעשה שימוש בגלופה גמישה שאינה עשויה מגומי, אלא מפולימרים מודרניים, עמידים ביותר. גם ההכנה שלה – בשימוש בשיטות דיגיטליות ובקרן לייזר – נוחה ומהירה יותר וידידותית לסביבה זאת היות ולא משתמשים יותר בחומרים מאכלים ובחומצות, כפי שהיה נהוג בעבר. בפולימרים ניתן לבצע חיתוכים מדויקים וחדים יותר מאשר בגומי וכל זאת, בנוסף לשימוש בקרן לייזר להכנת גלופות פלקסו, הפכה אותן עצמן למדויקות יותר.
לסיכום, היות והגלופה עשויה חומר גמיש ועדין, ולא מתכת או חומר קשה אחר יש לה שני יתרונות ברורים:
- ניתן להשתמש בה להפדסה על חומרים עדינים כמו קרטון גלי או ניילון דק
- ניתן להשתמש בה – ובדפוס פלקסוגרפי בכלל - גם על משטחים בעלי כושר ספיגה משתנה. כך, דפוס פלקסו מתאים להדפסת למינטים ואריזות מפלסטיק דק, הדפסה על אלומיניום דק, משטחי נייר או משטחים של חומרים פלסטיים רכים וסופגים.
רוצים להדפיס על מגוון חומרים בשיטה המתאימה לכם? היכנסו ובחרו בית דפוס קרוב לפי המלצות גולשים
מהם סוגי הצבעים בדפוס פלקסו?
עולם הדפוס עובר יותר ויותר – ובמהירות – לפיגמנטים וצבעים ידידותיים לסביבה. אם בעבר היו ממיסים את הצבע בחומרים מבוססי נפט, כיום ישנם יותר ויותר חומרים מבוססי מים או אלכוהול. צבעים אלה קלים יותר לשימוש – לערבוב, משיחה והשמה – הם מתייבשים מהר והם ידידותיים לסביבה. במקרה והצבעים מתייבשים מהר מדי – וגם זה קורה – מוסיפים להם מעכבי ייבוש. בכל מקרה, ניתן לקבל צבעי דפוס באין ספור גוונים ושילובי צבעים, וכמובן שאפשר לשלב ביניהם במכונת הדפוס עצמה.
האם יש הגבלה במספר הצבעים בדפוס פלקסו?
למעשה כמעט ולא. מכונות דפוס פלקסוגרפי מודרניות יכולות להדפיס שמונה צבעים ואף יותר: ארבעה צבעים בסיסיים – כמו בדפוס אופסט – ועוד צבעי ספוט (משטחים) ולכה. בנוסף, הן מאפשרות גימורים שונים כמו הטבעה בחום ואף (אם מדפיסים תוויות או מדבקות) ניטרול חלקים מאזור הדבק. זה חשוב במיוחד למי שמזמינים תוויות שניתנות להסרה במשיכת פינה, למשל.
האם דפוס פלקסוגרפי מתאים לכולם?
אם אתם זקוקים להדפסה בכמויות קטנות, סוג דפוס זה לא יתאים לכם. עדיין, אחרי כל השכלולים, הכנת גלילים להדפסת פלקסו היא תהליך די יקר ואיפוס המכונות וההכנה שלהן גם היא לא זולה. אם אתם יצרני מזון קטנים או שאתם מתכוונים להדפיס אריזות קרטון גלי בכמויות קטנות, כדאי שתשקלו הדפסה דיגיטלית של תוויות, על פני הדפסה פלקסוגרפית.
>>> עוד בנושא: שיטות הדפסה נפוצות