(צילום אילוסטרציה: Shutterstock)
עידן הקורונה עדיין לא נגמר, והשפעותיו ארוכות הטווח רחוקות מלהיות ברורות. במאמר זה מסביר פז אידן, מטפל בהתמכרויות, כיצד משפיעים ימי המגפה על אנשים בעלי נטייה להתמכרות, אילו קשיים מיוחדים מציבה הקורונה בפני מכורים וכיצד הם יכולים להתמודד עם הבעיה למרות הכל.
איך השפיעה הקורונה על תחום ההתמכרויות?
השפעת הקורונה בתחום הזה היא עצומה - תחום הטיפול בהתמכרויות פשוט מוצף בעבודה כרגע. הסיבה פשוטה מאוד. יש הרבה אנשים שעד היום היו "משתמשים מדי פעם" או "מכורים מתפקדים", שהיו משתמשים כשהיה להם זמן. הייתה להם שאכטה בסוף יום העבודה, או שורת קוק בסופ"ש - אבל שם זה היה נעצר. תמיד היה להם "מעקה", כמו לקום וללכת לעבודה.
עכשיו, בלי המעקה הזה, אותם מכורים מתפקדים פשוט נשאבים להתמכרות הזו בבת אחת. הם מרשים לעצמם להתפרע יותר, ומוצאים את עצמם במקומות שהם לא ציפו להגיע אליהם. זה נקרא "הופעות", וכשבחיים שלנו אין כבר אלמנטים בולמים הן מתפרצות בתדירות גבוהה הרבה יותר, ומשום מקום. אפשר לראות שהשימוש בסמים כמו קוקאין, קטמין, גראס ואחרים - מה שנקרא "סמי הסוף שבוע" – ללא ספק נמצא בעלייה.
מדוע לדעתך דווקא תחומים אלו חוו גידול בתקופת הקורונה?
הסיבות משתנות מאדם לאדם. אפשר לומר שצריכת אלכוהול עולה כי הברים סגורים ואי אפשר לצאת ולשתות עם חברים; אבל אפשר גם לטעון שאם מחר בבוקר אתה לא עובד, אז אפשר להתנפל על ארון המשקאות. דוגמה נוספת: בקורונה סגרו את בתי הקזינו, ואין איפה להמר. מהסיבה הזו, יש מי שנפלו בעוצמה גבוהה אל ה"כלובים" – ההימורים הפיראטיים. פתאום כבר לא צריך לחכות עד הסופ"ש בשביל הגראס, הקוק או הקטאמין. פתאום לכל השבוע יש תחושה של סופ"ש.
"תקופת הקורונה יכולה לספק תנאים טובים לגמילה", פז אידן (צילום: אדם שמשי)
האם המציאות המורכבת של תקופת הקורונה מקשה את תהליך הגמילה? כיצד?
לפי דעתי, תקופת הקורונה יכולה לספק תנאים טובים לגמילה. אין יותר גירויים חיצוניים כמו ברים, מסיבות או מפגשים גדולים עם חברים. אלה טריגרים שיכולים להכשיל הרבה מטופלים, והעובדה שהם כבר לא מתרחשים היא משמעותית. אבל שוב, זה מטבע עם שני צדדים: לפעמים, דווקא בגלל העודף בשעות הפנאי, אנשים משתמשים הרבה יותר.
האם לדעתך הקורונה מגדילה סיכוי להתמכרויות כמו סמים, אלכוהול, הימורים או אוכל? מה הסיבות לכך?
התשובה היא כן. העודף בשעות הפנאי, והירידה במחויבויות החיצוניות כמו מקומות עבודה או לימודים, מעלה את הסיכון להישאב עמוק יותר ולהפוך את מה שהיה הרגל להתמכרות של ממש.
מה היית ממליץ לכל מי שנמצא בבית בגלל הקורונה, לעשות כדי להימנע משימוש מופרז שיוביל להתמכרות?
כדאי לשים לב להרגלים שמשתנים, לבדוק מה אנחנו עושים יותר ומה אנחנו עושים פחות. אם צריך - לבקש עזרה, בין אם באמצעות התערבות, Intervention, או בטיפולים אחרים. נוסף על זה, חשוב לשים לב לרמות הלחץ והחרדה ולגבולות בין הרגל בלבד לבין התמכרות.
אבל התמכרות לא חייבת לבוא בידי ביטוי רק בשימוש בסמים או באלכוהול. במאמר הבא יספר פז אידן על התמכרות למסכים, ועל ההבדלים בין גברים לנשים בהתמודדות עם ההתמכרות.
פז אידן הוא מטפל מקצועי בהתמכרויות. כל המידע במאמר מובא מטעמו בלבד.
אהבתם את הכתבה? כדאי לכם לקרוא מאמרים נוספים של פז אידן: