הדוד נוזל והחלטתם להחליף אותו? יש נזילה מקולטי השמש? התקנה והרכבה של דודי שמש היא עניין לא פשוט, למרות שהשוק מוצף בבעלי מקצוע ומתקינים. אחרי שבחרתם מתקין, על אילו דברים כדאי להקפיד?

ראשית חוכמה – רכיבי מערכת דוד שמש

מערכת של דוד שמש כוללת את הדוד, קולט או קולטים, מעמד לגג שטוח או לגג רעפים, צנרת למים, ושסתומים שונים - שסתום אל חזור, שסתום בטחון – צנרת נחושת מבודדת ומערכת החשמל: גוף חימום וטרמוסטט. כל דוד שמש חדש שתזמינו חייב להגיע עם החלקים האלה כיון שהתקן הישראלי מחייב את ההחלפה שלהם בעת החלפת מערכת דוד שמש.
מתקיני דודי שמש "חאפרים" מציינים מחיר נמוך בעת הזמנת מערכת הדוד, בתקווה למשוך אליהם את הלקוח. ודאו עם המתקין שההצעה כוללת את כל החלקים וכמובן שמדובר בחלקים חדשים.

בעת הרכבת דוד שמש – מה לבדוק?

בידקו שהדוד והקולטים שלמים ושאין עליהם סימני פגיעה. כל מכה "קטנה" עלולה להפוך בתוך זמן קצר לנקודה ממנה נוזלים מים. יכול להיות שלדוד שלכם ישנה אחריות יצרן או מתקין, אבל התעסקות עם הזמנת שרות, ויכוחים, כל אלה גוזלים זמן וחבל.

ודאו שעל הדוד ישנה תווית יצרן – היצרן שאת הדוד שמש שלו קניתם – עם תאריך ייצור וחותמת תקן. תנו הצצה לתוך הדוד עצמו והכניסו את היד פנימה. התחושה צריכה להיות חלקה – זהו האמייל שמצפה את הדוד מבפנים והוא אמור להיות חלק וחדש. בידקו את התבריגים אליהם מבריגים את הפלאנג': בבסיס הדוד שמש ישנם חמישה חורים שלתוכם מבריגים את גוף החימום. הם אמורים להיות נקיים וחדשים, ללא חלודה או סימני שימוש.

בנוסף, בידקו את הקולטים: לצד קולטי פח מגולוון ישנם היום קולטים שמונחים במסגרות מחומרים אחרים. זה בסדר, אבל בדקו שקולטי השמש שלמים, שאין עליהם סימני פגיעה, שריטות או חריטות. בידקו המצאות של תו תקן על קולט השמש וסרבו לקבל את הקולט אם הוא לא תואם למה שהזמנתם. כמובן שאם ישנו יותר מקולט אחד, בן הזוג שלו חייב להיות תואם וזהה.

ביצוע הרכבת דוד שמש

דודי שמש וקולטי שמש רגישים למכות, שנגרמות לרוב כאשר מעלים אותם לגג בחבל. מתקיני דודי שמש אמינים יגיעו תמיד בזוגות: אחד יעלה את הקולטים והדוד וימשוך אותם לגג, ואילו השני יכוון את הדוד שמש ואת הקולטים רחוק מהגג, כדי שלא יינזקו. אם 'צוות' מתקיני הדוד שמש עובד בשיתוף פעולה והוא מתואם, סביר להניח שאתם יכולים להיות רגועים, והרכבת מערכת הדוד שמש תעבור בשלום.