הנדסאי חשמל הוא חשמלאי מקצועי, שלמד בין שנתיים לשלוש שנים וקיבל תעודה של המכון הממשלתי להכשרה טכנולוגית.

הנדסאי חשמל שמסיים את לימודיו בהצלחה, מקבל תעודת חשמלאי מוסמך (AMP 80 X 3) - מיד עם סיום הלימודים, ולאחר שנת נסיון הוא זוכה למעמד של חשמלאי ראשי (AMP 200 X 3). לאחר שנתיים נוספות של ניסיון הוא מקבל תואר חשמלאי הנדסאי (AMP 630 X 3), ויכול לשמש לא רק כחשמלאי, אלא גם כיועץ בהתקנת מערכות חשמל בחברות שונות, ועוד.

כך, כל הנדסאי חשמל הוא למעשה כבר מתחילת דרכו חשמלאי מוסמך, אבל לא כל חשמלאי מוסמך הוא בעל אותם ידע או סמכות כשל הנדסאי חשמל. למעשה, חשמלאי מוסמך יכול לתקן או להתקין ציוד חשמלי, קווי חשמל וכד', בקווים ביתיים של עד 80 אמפר תלת פאזי, אבל לא לערוך תוכניות חשמל בעצמו, אלא אם כן זה תחת פיקוח, כפי שניתן להנדסאי חשמל. חשמלאי עוזר הוא למעשה שוליה של חשמלאי מעשי, מוסמך או ראשי. חשמלאי מעשי יכול לבצע תיקונים ואחזקה בקווים שהזרם בהם הוא של עד 40 אמפר, וחשמלאי ראשי – עד 250 אמפר. חשמלאי ראשי בעל ותק יקבל הסמכת חשמלאי טכנאי.

מתי צריך הנדסאי חשמל?

הנדסאי חשמל דרוש בתכנון מערכת חשמל או כאשר מדובר בתחזוקה או תיקון קווים שאינם קווים ביתיים או בזרם שעולה על 80 אמפר. כמובן שאם אתם זקוקים לבעל מקצוע בתחום במערכות תעשייתיות, רוב הסיכויים שתזדקקו להנדסאי חשמל, גם אם את עבודות ההתקנה בפועל יבצעו חשמלאים מורשים, בפיקוחו.

חשמלאים – לא רק לתכנון

כמובן שכל תיקון או התקנה של מכשיר חשמלי רצוי שיבצע חשמלאי מוסמך. הרבה מוצרי חשמל חדשים שתקנו מחייבים התקנה על ידי חשמלאי מוסמך מסיבה טובה: צריכת הזרם שלהם חייבת להתאים למערכת החשמל הביתית שלכם, אחרת אתם עלולים להיות בצרות.

התקנה של לוח פיקוד או לוח נתיכים אוטומטיים, או תיקון של לוח כזה והחלפת נתיכים, רצוי מאוד שייעשו על ידי חשמלאי מוסמך. נכון שאין צורך לקרוא לבעל מקצוע בכל החלפה של תקע קומקום, אבל תמיד צריך לדעת למה אביזר חשמלי מקצר: החלפת התקע לא תמיד תפתור את הבעיה, ויש לוודא את מקור התקלה.

חשמלאי בבית חדש או שיפוץ

אם אתם לפני שיפוצים, התייעצו עם הנדסאי חשמל או חשמלאי מוסמך. כמו בכל תחום, גם בתחום החשמל יש חידושים שכדאי להכיר ולדעת עליהם. תעלות חיווט טובות יותר, צורות התקנה יעילות ועוד. כל אלה הם בתחום אחריותו של חשמלאי מוסמך או של הנדסאי חשמל.