כל מי שמרכיב משקפיים (או עדשות מגע) יודע שהוא לא יכול להסתדר בלעדיהם, ומרבית האנשים היו שמחים "להיפטר" מהם ולראות טוב גם בלעדיהם. אם אתם נמנים על האנשים האלו, ודאי יצא לכם להאזין לפרסומות ברדיו או לראות מודעות בעיתון שמציעות ניתוח להסרת משקפיים בלייזר.
יתכן שהשתעשעתם במחשבה לעבור ניתוח כזה ושקלתם את האפשרויות העומדות בפניכם, אבל פרסומות מטיבן מציגות את השורה התחתונה ומותירות הרבה מאוד שאלות ללא מענה: מה זה הניתוח הזה בכלל? איך הוא עובד? האם הוא מתאים לכם? איפה הוא מתבצע ואיך בוחרים את הקליניקה? המשיכו לקרוא ותוכלו לקבל תשובות למרבית השאלות שלכם.
מה זה ניתוח להסרת משקפיים בלייזר?
שמו המדויק יותר של התהליך הרפואי הזה הוא "ניתוח לתיקון הראיה בלייזר" או בשפה המקצועית: ניתוח תשבורת. הניתוח, שמתבסס על שימוש בקרן לייזר שעושה שינוי בצורת הקרנית על ידי חיתוך דק, נועד לתקן בעיות בכושר השבירה של הקרנית והוא מתאים לטיפול בקוצר ראיה, רוחק ראיה וצילינדר. תחילתו של המחקר הרפואי בתחום עוד במאה ה-19, אך רק בשנת 1980 הגיע מדען מחברת IBM למסקנה שאפשר לעשות שימוש בקרן לייזר מסוג Excimer על מנת לחתוך רקמות אורגניות ברמת דיוק גבוהה.
אילו ליקויי ראיה ניתן לתקן באמצעות הניתוח, והאם הוא מתאים לי?
בתחום רפואת העיניים ישנם ארבעה סוגים של ליקויי ראיה שמתאימים לטיפול בניתוח תשבורת: קוצר ראיה, רוחק ראיה, זוקן ראיה (פרזביופיה) וצילינדר. בכל הנוגע לקוצר ראיה, הניתוח מתאים לבעלי מספר משקפיים עד 10.00- וברוחק עד מספר 3.00 . גם מי שסובלים מזוקן ראיה, שאינם יכולים לקרוא בלי להרכיב משקפיים וגילם מעל 40, ובעלי צילינדר עד מספר 4 (פלוס או מינוס), מתאימים לניתוח הסרת משקפיים בלייזר.
עם זאת, מה שמנינו כאן הם הקריטריונים הכלליים להתאמה, ואת התשובה לשאלה האם הניתוח מתאים לכם באופן אישי תוכלו לקבל מרופא מומחה בלבד. עוד בטרם קבעתם תאריך לניתוח, עליכם לקבוע פגישת התייעצות ובדיקת התאמה מוקדמת. במהלך הבדיקה ייבחן מצבה הרפואי של העין ועובי הקרנית והרופא יוכל לומר לכם האם אתם מתאימים לניתוח ומה שיעור רמת התיקון האפשרי.
איך מתבצע הניתוח?
בניתוח לתיקון הראייה נעשה שימוש בקרן הלייזר לשינוי צורת הקרנית, שהיא מקור הליקוי, באמצעות חיתוך דק. הבחירה בלייזר נובעת מכך שלקרן יש יכולת דיוק גבוהה והיא מסוגלת לבצע חתך זעיר ביותר. במקרים של בעיות צילינדר למשל, קרן הלייזר מבצעת פעולת שיוף בקמירות הקרנית, על מנת לתקן את הפגם.
האם ישנן תופעות לוואי?
כמו בכל ניתוח, גם בניתוח לייזר להסרת משקפיים עלולות להתעורר תופעות לוואי, אך במרבית המקרים הן חולפות תוך מספר ימים. בין תופעות הלוואי האפשריות: חשש לרגישות לאור, תחושת צריבה וכאבים. עם זאת, רוב המטופלים מדווחים שתופעות אלו חולפות כעבור כמה ימים. כמו כן, ישנם מקרים ספורים בהם הניתוח לא מצליח לתקן את לקות הראיה, ויש לקחת את האפשרות הזו בחשבון.
היכן מתבצע הניתוח?
ניתוחי תיקון הראייה בלייזר זכו לפופולאריות גבוהה בשנים האחרונות, וכיום ישנם מכונים ורופאי עיניים פרטיים רבים המתמחים בנושא.
איך בוחרים איפה לבצע את הניתוח?
העיניים שלכם אינן רק רגישות; הן איבר מאוד חשוב ומהותי בחייכם. לכן, אסור להקל ראש בבחירת הרופא או המכון בו תבצעו את הניתוח להסרת משקפיים. בכל מקרה, תמיד מומלץ לקבוע לפחות שתי פגישות ייעוץ והתאמה במקומות שונים, זאת, לא לפני שתערכו מחקר קטן משלכם באמצעות חיפוש פשוט באינטרנט ותבדקו האם הקליניקה שאתם בוחרים בה מתמחה בניתוחים לתיקון הראיה. לאחר שתעברו את הפגישות הראשונות ובדיקות ההתאמה, תוכלו לבחור את המקום המתאים לכם לפי המחיר שהולם את התקציב שלכם. יתכן שתעדיפו לבחור במקום שמציע את הטיפול במחיר יותר גבוה, אבל מציג קבלות משכנעות יותר ותחושת בטחון גבוהה יותר.