הריון ולידה – תופעות שכיחות בימים הראשונים שלאחר הלידה

 

עוד לידה היא אחת החוויות המופלאות והקסומות ביותר בחייהם של מי שזכו להפוך להורים, מדובר גם בחוויה לא פשוטה אשר עשויה להיות כרוכה בכאבים פיסיים עצומים עבור האישה ובתהפוכות רגשיות לא קטנות עבור שני ההורים. על פי רוב, נוטים לחשוב על לידה כעל אירוע משמח נטו, בעל צדדים חיוביים בלבד, חוויה מהנה שמשאירה את ההורים עם טעם טוב בפה. אך בפועל החוויה הזו אינה כל כך פשוטה. מדובר בחוויה כל כך עוצמתית מבחינה גופנית ונפשית עד כי היא גוררת עימה תופעות חזקות שעשויות להבהיל מעט הורים צעירים ובלתי מנוסים. בעוד כיום הורים צעירים הם מושכלים ובקיאים יותר מאי פעם כפי שניתן להיווכח מהעלייה המתמדת בזוגות הורים טריים אשר מבצעים שימור דם טבורי והליכים רפואיים מתקדמים נוספים, עדיין רבים מהם נוטים להיבהל מאוד מהשפעות הלידה.

מהן אותן תופעות שכיחות ומעט מבהילות שאנחנו עשויים לחוות לאחר לידה?

 

קודם כל, קיימת התופעה השכיחה של דיכאון שלאחר לידה, בעיקר בקרב נשים. מדובר בדיכאון הנובע לרוב מתהליכים הורמונאליים שונים המתרחשים בגוף האישה וגורמים לה להיכנס לדיכאון של ממש, וזה דווקא בתקופה אשר אמורה להיות המאושרת בחייה.

תופעה שכיחה נוספת היא לחץ ופאניקה. רגשות אלו הם טבעיים ומובנים לחלוטין – פתאום מוצאים עצמם ההורים הצעירים אשר עד כה לא היו צריכים לדאוג לאף אחד בחיים מלבד לעצמם, כאשר הם נושאים באחריות המלאה על חיים חדשים. טיפול בתינוק בן יומו זה לא משימה פשוטה – מדובר בתינוק זעיר, עדין ושברירי, אשר נראה כי כל דבר קטן יכול לפגוע בו. זה כמובן מאוד מלחיץ הורים צעירים, אך החדשות הטובות הן כי לרוב מדובר בתופעה זמנית בלבד. לאחר כמה ימים ההורים נוטים להתאפס על עצמם, כאשר רגשות של שליחות וסיפוק מחליפים את הרגשות של פקפוק ולחץ.

אותו הדבר נכון לומר גם לגבי התופעות האחרות, דוגמת הדיכאון שלאחר הלידה – חשוב מאוד עבור הורים צעירים שחווים את הרגשות הללו לדעת ולזכור כי מדובר בשלבים טבעיים וזמניים בלבד. שלבים אלו עוברים בסופו של דבר, בין אם תאמינו בכך ובין אם לא. את זה ניתן לדעת מפני שרבים מהשינויים המנטאליים הללו נובעים מסיבות הורמונאליות – פיסיות, כלומר – מחומרים שונים המופרשים במוח. בכל הנוגע לכימיה של המוח, לבני האדם יש מספיק מידע על מנת שנוכל לומר בבטחה כי השלבים הללו זמניים ועוברים בסופו של דבר, כך שרק צריך לצלוח את התקופה שמיד לאחר הלידה.

כל אלו היו כמובן התופעות השליליות השכיחות לאחר לידה אליהן חייבים להיות מודעים. אך כמובן שהימים והשבועות שלאחר לידה מלאים גם ובעיקר ברגשות חיוביים ומשמחים, רגשות שמרביתנו לא זוכים כלל להכיר עד שאנחנו לא מביאים ילד לעולם. כך, מדווחים זוגות צעירים רבים כי הימים שלאחר הלידה דווקא היו הימים המאושרים בחייהם. זו אינה קלישאה כאשר אומרים שהחיים של אבא או אמא צעירים משתנים ללא היכר ברגע הראשון בו הם מסתכלים על הילד שלהם. רגשות האושר, הסיפוק והתקווה ממלאות אז את ליבם, והם זוכים בסוג של שלוות נפש לה אנו מחכים כל החיים.

גם כאן, במקרה של הרגשות החיוביים הקשורים בלידה, מקורם הוא באופן חלקי בכימיה של המוח. בני האדם הם בעלי חיים בדיוק כשאר החיות, והביולוגיה שלנו גורמת לנו לשמוח ולאהוב את הצאצאים שלנו יותר מכל דבר אחר בעולם. זה הדבר הטבעי ביותר שיש, וכל הורה צעיר יוכל להעיד כי הרגע הראשון לאחר הלידה כאשר כבר יודעים כי האם והתינוק בריאים ושלמים, הוא הרגע השמח והמרגיע ביותר שיש בחיים. זה פסיכולוגי וביולוגי בעת ובעונה אחת.