השוק מוצף בחומרי איטום שונים, לצרכים מגוונים. בכל הקשור באיטום גגות, אנחנו מכירים מאות מוצרים, אם לא יותר, על בסיסים שונים – מביטומן וזפת, ועד חומרים אקריליים מודרניים. חומרי איטום נוספים מוצעים היום לקירות זכוכית ומשטחים מודרניים, שמשלבים זכוכית ומתכת, לקירות מסך ועוד ועוד. גם בתחום חומרי האיטום המיועדים לתיקונים בבית – תיקון סדקים, חיבורי אינסטלציה ואפילו חיבור והנחת פרקט – יש חדשות כל הזמן. כדאי להתעדכן אצל בעלי מקצוע ומומחי איטום, או בחנויות לחומרי בניין.

חומרי איטום לגגות ומשטחי בטון

זיפות גגות הוא עניין עדין, במיוחד בבתים משותפים. שם הגג הוא רכוש הבית, ואחזקתו גוררת כמעט תמיד מריבות ומחלוקות. אחד הפתרונות הוא העסקת חברת אחזקת מבנים, שגובה סכום חודשי קבוע מכל דייר ומבצעת תחזוקה שוטפת. פתרון אחר מקובל לא פחות, והוא הזמנת בעל מקצוע לביצוע עבודת אחזקת הגג ואיטום הגג, בהתאם לצורך.

בכל מקרה, שני כללים יקלו על ההוצאות שלכם בכל הקשור באיטום גגות:

  • כלל ראשון: ניקוי תקופתי של הגג – כולל סילוק גרוטאות, הרמת כבלים ודודי שמש; הזדמנות מצוינת לסריקת הגג ואיתור נקודות תורפה באיטום
  • כלל שני: שימוש בחומרי איטום מתאימים, הן לצורך חידוש והן לתיקון האיטום.

חומרי האיטום משתייכים לקבוצות שונות: חומרי איטום ביטומניים - אספלט או זפת, חומרי איטום אקריליים, יריעות PVC וחומרים פולימריים שונים.

חומרי איטום ביטומניים

יריעות הביטומן מוכרות כבד עשרות שנים. האם זה אומר שמדובר בחומר איטום פחות טוב? ממש לא! הנחה נכונה של יריעות ביטומן על גג בטון, תחזוקה שלהן ומניעת חשיפה מיותרת שלהן לשמש, תאריך את חייהן בעשרות אחוזים ויותר. הקפידו לצבוע את הגג בלבן, במיוחד במקומות בהם יש תפרים בין היריעות, והזפת חשופה. במידה ויש לבצע תיקון, בצעו אותו עם חומר מבוסס על ביטומן – לדוגמא אספלט או זפת - כלומר חומר מאותה משפחת חומרי איטום. קיימים חומרי איטום ביטומניים משחתיים, שבהם משולב פולימר – פוליסטירן – והם ניתנים ליישום קל, גם על משטחים וגם לתיקו סדקים או חיבור משטחים, כולל הדבקה.

לחיבורים ופינות – נקודות תורפה בכל גג – אפשר לקנות היום מדבקות או סרטי איטום יעילים מאוד, גם לשילוב בגגות מזופתים.

חומרי איטום אקריליים

היצע חומרי איטום אלה גדול מאוד. מדובר בחומרים מודרניים, לרוב בהירים, שיש להם יתרון בחסכון באנרגיה. תוכלו ליישם אותם בעצמכם, אם הגג לא דורש החלפת שכבת האיטום. אל תיישמו שכבה של חומר אקרילי על שכבה של זפת או יריעות ביטומניות – זה לא ילך, ותווצר לכם 'וופלה' של שכבות, במקום שכבה אחת הומוגנית.

חומרי איטום גמישים ופולימריים

בחנויות לחומרי בניין, תתקלו במונח "אלסטומרים". הכוונה היא לחומרים גמישים, שנשארים גמישים לאורך זמן, ומשמשים לאיטום סדקים, חיבור משטחים והתקנות שונות. לשימוש נקודתי, חומרי איטום וחיבור אלה מגיעים בשפופרות של 330 מ"ל, ונקראים – חלקם בטעות – 'מסטיק סיליקון' או 'דבק סיליקון'.

  • חומרי איטום סיליקוניים – מבוססים אכן על סיליקון, ויש להם לעיתים ריח של אצטון. משתמשים בהם באיטום בחדרי אמבטיה וחדרים רטובים, כיון שהם לא מאבדים צבע ולא משחירים ואינם רגישים לעובש. הם נשארים גמישים לאורך זמן. השתמשו בחומרי איטום אלה להדבקת כיורים ואסלות, לחיבור והדבקת מקלחונים ועוד.
  • חומרי איטום פוליאורתנים - חומרים אלה גמישים מאוד. מאות אחוזים יותר מחומרים מסורתיים שמשמשים גם לאיטום וגם להדבקה. מאוד נח לעבוד איתם, היות והם מסיסים במים לפני שהם מתקשים, הם חסרי ריח ולא רעילים. השתמשו בחומרי איטום כאלה לתיקון סדקים, חיבורים בין משקופי חלונות ואדנים, תיקון אדניות ועוד ועוד. הקפידו להרחיב את הסדק כדי שתוכלו למלא אותו ולנקות היטב את שטח התיקון, לפני יישום החומר, בעיקר בפני אבק.