חשמלאי מוסמך וחשמלאי ראשי הן שתיים מתוך 12 (!) דרגות מקצועיות של חשמלאים שיש בישראל. מה ההבדלים בין שתי ההסמכות האלה, והאם ההבדלי םהאלה רלוונטיים לעבודות במגזר הביתי?
בשנת 1985 נקבעו בישראל תקנות מקצועיות שבאו להסדיר את ענף החשמלאים. נקבעו תנאים להכשרה מקצועית ולקבלת רשיון לעסוק בתחום, שהוא ללא שום ספק תחום רגיש וחשוב. בין השאר, נקבעו 12 דרגות וסיווגים שונים של חשמלאים:
- חשמלאי-עוזר;
- חשמלאי-מעשי;
- חשמלאי-מוסמך;
- חשמלאי-ראשי;
- חשמלאי-טכנאי;
- חשמלאי-הנדסאי;
- חשמלאי-מהנדס;
- חשמלאי-בודק - סוג 1;
- חשמלאי-בודק - סוג 2;
- חשמלאי-בודק - סוג 3;
- חשמלאי-מסוייג - לפי תחום עיסוקו;
- חשמלאי-שירות - לפי תחום התמחותו.
כפי שאפשר לראות בברור, הדרגות השלישית והרביעית של חשמלאים הם חשמלאי מוסמך וחשמלאי ראשי.
אז איך נקבעת דרגת חשמלאי מוסמך
חשמלאי מוסמך הוא במקרים רבים מי שעבד במשך שנה או יותר בתוך חשמלאי מעשי, או מי שלמד את המקצוע בבית ספר תיכון ורכש נסיון בתחום במשך שנתיים או יותר ואז עבר בחינות לדרגת חשמלאי מוסמך. זוהי דרגה שנרכשת לעיתים קרובות על סמך נסיון, מלבד הבחינה התיאורטית.
אז איך נקבעת דרגת חשמלאי ראשי
גם דרגת חשמלאי ראשי היא דרגה שנרכשת על סמך נסיון, אבל באה לאחר שהחשמלאי עבד במשך שנה או שנתיים בעבודות חשמל ועשה זאת בתור חשמלאי מוסמך. מהנדס חשמל מקבל דרגת חשמלאי ראשי באופן אוטומטי.
מהן העבודות שמותר לשני סוגי החשמלאים האלה לבצע?
חשמלאי מוסמך וחשמלאי ראשי שניהם יכולים לבצע וגם לתכנן מערכות חשמל ביתיות ואחרות כל עוד מדובר במתח נמוך; פחות מ- 1000 וולט. ההבדל הגדול בין השניים הוא האפשרות של חשמלאי ראשי לתכנן ולערוך תוכניות של מתקני חשמל עד עצמת זרם של 250 אמפר בשלוש פאזות, בעוד חשמלאי מוסמך מוגבל עד 3X80 אמפר לעריכת תוכניות.
גודל זה הוא פחות או יותר הגודל המקסימלי של מבטח ("פיוז") ביתי. באופן כללי, בשני המקרים, שני סוגי החשמלאים יכולים לבצע עבודות שתוכננו על ידי חשמלאים בכירים יותר כל עוד מדובר במתח שמתחת ל- 1000 וולט.
לסיכום: ההבדל העיקרי בין חשמלאי מוסמך וחשמלאי ראשי הוא בתחום תכנון מערכות חשמל בעוצמות זרם שונות. חשמלאי מוסמך בהחלט יכול לבצע וגם לערוך תוכניות חשמל בשוק הביתי והמשרדי. בכל מקרה, אם יש לכם ספק, תוכלו תמיד לקחת תוכנית של חשמלאי ראשי ולתת אותה לביצוע לחשמלאי מוסמך.