מגוונים את מאכלי החג ומחזירים אותו לשורשיו התנ"כיים - עם מתכונים שכולם שיר הלל לתוצרת האדמה
כשאני חושבת על חג שבועות שלי כילדה, אני נזכרת בטנא מלא ביכורי ירקות ופירות
עונתיים, צעירים ורעננים; בזרי פרחים ריחניים על ראשי הילדים; ובשיירת הטרקטורים
בקיבוץ של ההורים, שהציגה לראווה את התוצרת החקלאית המבורכת של שדות הקיבוץ.
בשנים האחרונות, אני נהנית להחזיר את שבועות למקורותיו ובמקום להעמיס על שולחן החג מאכלים חלביים, אני מעניקה את הבמה למנות חגיגיות שכולן שיר הלל לתנובת האדמה הטריה והנהדרת, שמאפיינת את ארצנו.
ובאמת, בורכנו. ישראל היא אחת המדינות שיכולה להתגאות בשפע של ירקות, פירות ודגנים נהדרים, שמהם אפשר להכין אינסוף מתכונים.
מחפשים מסעדה טבעונית? היכנסו ללינק למגוון רחב ועשיר >>
קבלו כמה רעיונות לרענון וגיוון שולחן החג שלכם:
* חג הקציר - בשבועות אנחנו מציינים את עונת הקציר, שהכוכבת הראשית שלו היא
כמובן החיטה. זו הזדמנות מצוינת להעשיר את שולחן החג במגוון של לחמים ביתיים (אין כמו ריח וטעם של לחם שנאפה בבית) ולצידם להגיש מנות ותבשילים מבוססי
חיטה: סלט חיטה מבושלת עם המון עשבי תיבול ופירות טריים; סלקים ממולאים
בתבשיל חיטה, בצל, גזר וחמוציות; תבשיל חיטה ירוקה (פריקי) - חיטה שעדיין לא
הבשילה והיא בעלת טעם מעושן נפלא; ועוד רעיונות לשימוש בגרגירי החיטה
הטעימים והנפלאים, שניתן למצוא כיום במגוון סוגים וטעמים.
* שבעת המינים - אין זמן מתאים יותר משבועות להלל את שבעת המינים של ארץ
ישראל: חיטה, שעורה, גפן, תאנה, רימון, זית ותמר. רעיון מקסים לארוחת נושא
לכבוד שבועות הוא לוודא כי בכל מנה על השולחן יש לפחות נציגות אחת או יותר
לשבעת המינים הללו - שעורה ניתן להניח על השולחן בצורת גריסים או גריסי פנינה
בתבשיל או בסלט קר; תאנים יכולות להשתתף בגרסתן המיובשת, כדבלים; גפן
יכולה להופיע בצורת עלים, ענבים או אפילו צימוקים; ורימון, אם לא מצאתם גרגירים
טריים, יכול להשתתף כרוטב. נצלו את ההזדמנות לדבר עם הילדים על כל אחד
משבעת המינים הנהדרים ואפילו לאתגר אותם בחידון, איזה מהם מופיע במנות שעל
השולחן.
* ירקות ופירות עונתיים - בכל המאכלים הללו ורבים אחרים, נחמד לשלב ירקות
ופירות עונתיים וטריים. הלא שבועות הוא חג הביכורים ויש לא מעט כאלה שבדיוק
מתחילים להבשיל בעונה זו, חלקם מגיעים אלינו לביקור קצרצר. חגיגת השבועות
היא הזדמנות מצוינת לתת גם להם את הבמה: משמשים, דובדבנים וענבים צעירים,
ענפי אספרגוס דקיקים ופריכים, עלים ירוקים רעננים, ועוד מגוון עצום של ביכורים
שמחכים לכם בשווקים.
* מאכלי גבינה בלי גבינה - גם אלה יכולים להיות על טהרת הצומח, ללא שימוש
במוצרי הגבינה המוכרים עצמם, לטובת מי שנמנע או רגיש לצריכתם. כך ניתן להכין
עוגת "גבינה" על בסיס שקדים או אגוזי קשיו, מוס וניל או פירות טריים מבוסס על
קרם קוקוס, ופשטידות ומאפים ממולאים בטופו, סוגים שונים של קמח וירקות.
לחם דובדבנים ביתי
שילוב של חג הקציר וחג הביכורים - עם חיטה ודובדבנים, שעונתם קצרה ובדיוק בימים אלה הם בשיאם.
מרכיבים ל-6 לחמים קטנים:
1/2 3 כוסות (500 גרם) קמח לבן או קמח לחם
25 גרם שמרים טריים
2 כפות סירופ מייפל איכותי
300 מ"ל (1/4 1 כוסות) מים חמימים
2 כפות שמן קוקוס נייטרלי (ללא טעם וריח) נוזלי
1 כפית מלח
250 גרם דובדבנים טריים, מגולענים וחצויים
5-6 עלי מרווה טריים, קצוצים דק
מעט קמח תירס
1) מניחים בקערת המערבל שמרים, מייפל ומחצית מכמות המים, מערבבים ומניחים ל-5
דקות לתסיסה.
2) מוסיפים קמח ומעבדים באמצעות וו לישה, עד שהקמח מתאחד עם תערובת השמרים.
3) מוסיפים את המים שנותרו, שמן קוקוס, דובדבנים, עלי מרווה ומלח וממשיכים ללוש 10
דקות נוספות במהירות נמוכה, עד שמתקבל בצק אחיד וגמיש.
4) מכסים את הקערה בניילון או במגבת ומניחים לתפוח במקום חמים במשך כשעתיים, עד
שהבצק מכפיל נפח.
5) מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח, לשים מעט ומחלקים אותו ל-6 כדורים.
מניחים את כדורי הבצק על תבנית מרופדת בנייר אפייה משומן ומפזרים עליהם מעט קמח
תירס. מכסים במגבת ומניחים להתפחה נוספת למשך 45 דקות.
6) מחממים תנור ל-180 מעלות.
7) אופים את הלחמים בתנור החם במדך כ-20 דקות עד שהם זהובים ואפויים (נקישה על
תחתית הלחם צריכה להשמיע צליל חלול). מוציאים ומניחים להצטנן על רשת.
בתיאבון.
המאמר נכתב באדיבות אורי שביט, כתבת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר".