חודשי אפריל ומאי הם לרוב החודשים השמחים ביותר בלוח השנה הישראלי:
חג פסח והחופשה שלו הם זמנים אהובים מאוד. את ערב פסח חוגגים בעיקר עם בני המשפחה הקרובים: סבים וסבתות, דודים ובני דודים. חול המועד הוא חג אביבי, שלאחר החורף הילדים חווים את האביב בצורה השמחה ביותר האפשרית; ממש כמו לצאת לחרות, אחרי זמן ארוך, שבו הם סגורים בבתים.
יום העצמאות גם הוא חג נפלא: זיקוקים, אירועים שונים ושמחים בגנים ובבתי הספר, "על האש" בגינה או בחיק הטבע וחגיגות אחרות. כל אלה תורמים למילוי מצברים לקראת הפיניש הגדול וסוף שנת הלימודים.
וככל הנראה, כל אלה יהיו חסרים השנה: איך מסבירים לילדים הקטנים "מה נשתנה" השנה, וכיצד יהיה פסח שונה? כיצד מספרים להם שהשנה הם ככל הנראה לא יראו את הסבים שלהם, והסדר יהיה קטן מהרגיל?
ואיך מציינים ועושים חג, כאשר כולם נמצאים כבר ממילא בבית, וכל ארוחת צוהריים היא ארוחה משפחתית, כמו ארוחת ערב שבת או חג? ומה יהיה אם ביום העצמאות לא יהיו זיקוקים או מופעים?
האמת היא שלא יקרה כלום - ואת זה בדיוק צריך להסביר
החגים יהיו פשוט שונים, ודווקא ההבדלים האלה הם הדברים שצריך לחכות להם, ליצור סקרנות ואפילו התרגשות לקראתם.
נתחיל בהסברים
אנחנו יוצאים מתוך הנחה, שכבר הסברתם לילדים שלכם במה מדובר, מהו וירוס הקורונה ואיך אפשר לשמור על כולם, שלא יחלו.
אם לא עשיתם את זה עד עכשיו, בדקו מה הילדים שלכם יודעים ונסו "לסדר אצלם את הדברים", כך שהם לא יהיו מבולבלים ממה שהם שומעים מסביב. ככלל, כדאי מאד לרענן מדי פעם את המידע שיש לילדים ולשתף אותם בהתפתחויות מעודדות.
זה טבעי מאוד שהילדים ישאלו שאלות, וחשוב לשים לב לסגנון השאלה: אם הם שואלים שוב ושוב את אותה שאלה, כנראה שהם זקוקים להרגעה בעניין מסוים מאוד, ויכול להיות שכדאי לחפש ולהיעזר באנשי מקצוע מתאימים:
יועצים משפחתיים ומדריכי הורים עובדים גם בשיטות מקוונות (בפגישות ZOOM וכדומה). כדאי מאוד לקבוע פגישה ולבקש עצה.
תיצרו אווירת חג
אם אתם יכולים להשתמש במחשב ובאפליקציה כגון "זום" בליל הסדר, הסבירו לילדים שהשנה, הקראת ההגדה והחגיגה יהיו שונות: הכינו אותם לכך ש"נעשה את זה בווידיאו(!)" וצרו סוג של התרגשות סביב העניין.
אם אינכם יכולים (מסיבות דתיות) להשתמש בשירותי וידאו בזמן הסדר, לאחר כניסת החג, שנו קצת את מהלך העניינים: ערכו סדר מקוצר, הקריאו את ההגדה עם הילדים והסבים לפני שהחג נכנס ושירו שירי חג.
סיימו את הקראת ההגדה לפני כניסת החג, ואז ערכו ארוחת חג, כפי שעושים בכל שנה רגילה.
שתפו את הילדים בהכנות ועריכת שולחן חגיגי
את הסדר עצמו הכינו מראש, כפי שהייתם מכינים בכל שנה, אבל שתפו את הילדים בכל שלב בהכנות, עד כמה שאפשר. לדוגמא:
- בקשו מהם לעזור לכם בבישולים במטבח, בניקיונות או סידורים מיוחדים - אפילו בסידור חדרים וניקויים.
- בקשו מהם להכין קישוטים לשולחן החג, ציורים או כל סוג אחר של קישוט שאתם יכולים לחשוב עליו. אם הם צעירים מדי, או שהם לא רוצים לעזור, אל תלחצו, אבל עדיין חפשו אמצעים לשתף אותם: הציעו להם למשל לצלם בווידיאו את ההכנות עצמן ואפילו לביים אתכם קצת בעניין.
- הציעו לדודים או לסבאים לצלם גם כן את ההכנות שלהם, ושתפו את הסרטונים. אתם גם יכולים לעשות הכול בזמן אמיתי, אם יש לכם יכולת טכנית לצלם ולשתף באחת האפליקציות (גם ווטסאפ תתאים).
מה לעשות לקראת החגים הבאים?
כמו שאמרנו, פסח אינו החג האביבי היחיד. אם הסגר לא יוסר עד יום העצמאות, הכינו מראש תוכניות לקישוט הבית או המרפסת. הכינו שרשרות נייר בצבעי כחול לבן ודגלים, בכל צורה שעולה על דעתכם.
אם אתם גרים בשכונה של דירות ובתים משותפים רבים, נסו ליצור קשר עם ועדי הבתים. ארגנו למשל תחרות מרפסות מקושטות, וחשבו על פעילויות אחרות, שמתאימות לילדים: אולי אפשר לשיר שירי חג בשעות מסוימות? החוכמה היא ליצור צפייה למשהו שונה ואחר מזה שלו התרגלנו, וכך להפיק את המרב האפשרי, ממה שיש.