בין שאילו חודשי החורף הקרים שרק עושים לנו חשק להיכנס מתחת לשמיכה, ובין שמדובר בימי החמסין בקיץ שגורמים לנו לשווע לקצת בריזה נעימה: נדמה שבישראל כדאי להצטייד במזגן איכותי כדי לשרוד את מזג האוויר, ולא חשוב באיזו עונה. התובנה הזו נכונה במיוחד במקרה של מזגן עילי, שזוכה לפופולריות רבה ובצדק - אפקטיבי, חסכוני והכי חשוב - לא מרעיש.
אז היכן כדאי למקם מזגן עילי, ומה ההבדל בינו לבין מזגן אינוורטר? על כל השאלות עונה ציון איפרגן, בעלים של "ציון שירותי קירור ומיזוג אוויר". ציון הוא טכנאי מזגנים ומערכות קירור, העוסק בתחום כבר כמעט 30 שנה.
מה זה מזגן עילי?
מזגן עילי מותקן בחלק העליון של הקיר. לרוב, מזגנים אלו שקטים יותר ממזגנים אחרים, בעיקר בתפוקות של עד 2.5 כוח סוס. את ההתקנה של המזגן העילי צריך לבצע טכנאי מזגנים מוסמך.
איך לבחור מזגן עילי לבית או לעסק?
בין אם רוצים להתקינו בבית מגורים או להתקינו בעסק, את המזגן העילי צריך להתאים לגודל החדר. למשל מזגן 1 כוח סוס מתאים לחדר בגודל 10 מטר מרובע. אם והחדר יותר גדול מ-10 מטר מרובע, כדאי לעבור למזגן עילי גדול יותר - 1 ורבע או 1.5 כוח סוס.
יתרונותיו של מזגן עילי:
- מותקן גבוה על הקיר - וכך לא תופס מקום בשטח הרצפה.
- שקט יחסית, במיוחד ביחידות קטנות המתאימות לחדרים.
- צובר פחות אבק.
טיפ כללי לבחירת מזגנים: לרוב, אנשים משתמשים במונחים של "כוח סוס", אבל במקרה של תפוקה ועוצמה של מזגנים, מומלץ להתייחס ליחידת מדידה אחרת, מדויקת יותר, ששמה BTU. ה- BTU של 1 כוח סוס בקירוב (למזגנים) מתחיל מ-9,800, כך שאם אתם מעוניינים לרכוש מזגן בעוצמה של 1 כוח סוס, תבקשו שיהיה לפחות מעל 9,800 BTU.
היכן כדאי למקם מזגן עילי?
המיקום הרצוי ביותר הוא בכניסה לחדר מעל הדלת, שכן זהו "שטח מת". באופן הזה, אם רוצים להתקין ארון, או כל רהיט אחר, המזגן לא יפריע בחלל החדר וגם יחמם או יקרר את החדר באופן יעיל בהרבה מכיוון שהוא דוחף את האוויר פנימה; זאת, בניגוד למזגן שנמצא בצד השני של החדר ומוציא את האוויר לכיוון הדלת.
(צילום: ShutterStock)
איך מנקים מזגן עילי?
מומלץ לבצע ניקוי פילטרים במזגן, בין 4-3 פעמים בעונה. תדירות הניקיון תלויה בסוג הבית. אם זה בית קרקע או אזור שמכיל לא מעט צמחיה ואבק, מומלץ לנקות את המזגן לעיתים קרובות יותר. ניקוי מזגן חוסך באנרגיה ובתקלות, וכך מסייע בשיפור התפוקה של המזגן. אם המזגן מוציא ריח רע של טחב, רצוי לבצע ניקוי יסודי ועמוק. בניקוי מסוג זה, מבצעים שטיפה של סוללת המזגן וחיטוי יסודי נגד בקטריות באמצעות חומרי ניקוי מיוחדים. חשוב לבצע את הניקוי הזה כדי לשמור על בריאותכם ולמנוע מחלות ובעיות בדרכי הנשימה. את הניקוי מבצע טכנאי מזגנים מקצועי, ולכן רצוי לפנות לאיש מקצוע מנוסה.
כמו כן, יש להתייחס גם ליחידה החיצונית של המזגן - המכונה "מעבה". לפני תחילת עונה, מומלץ לבדוק שהמעבה נקי מחפצים ושאין שום דבר שמפריע או חוסם את מעבר האוויר, למשל, צמחייה או עלים שחוסמים את האוויר או לכלוך שהצטבר. מדובר בבדיקה חשובה לתקינות המעבה, שכן באזור זה מתבצעת פליטת חום שנגרעת מהחלל המטופל. שמירה על מעבה נקי וזרימת אוויר חופשית מונעת תקלות ומגדילה את יעילות המזגן.
(צילום: ShutterStock)
איך כדאי להסתיר מזגן עילי, על מנת לצמצם את הרעש ולשמור על אסתטיות?
מזגנים עיליים במידות קטנות, למשל 2 כוח סוס, יחסית שקטים וכמעט לא תשמעו אותם. מזגנים בעלי עוצמה גבוהה יותר מ-2 כוח סוס עלולים להרעיש יותר. לא ניתן לצמצם רעש ממזגן עילי ולא רצוי לחסום אותו כי ברגע שעושים זאת התפוקה שלו פוחתת. לכן מומלץ להשאיר אותו כפי שהוא.
מה ההבדל בין מזגן עילי למזגן אינוורטר?
למזגן אינוורטר יש יתרון משמעותי בכך שהוא עובד בשיטה הנקראת "תפוקה משתנה". מזגן האינוורטר עובד ביחס ישיר לטמפרטורה. ככל שהדרישה לקירור גבוהה יותר, המזגן יעבוד בתפוקה גבוהה יותר. כאשר הוא מגיע לטמפרטורה הרצויה הוא מאט את המהירות, אבל הוא לא עוצר את המדחס. המדחס ממשיך לעבוד באופן רציף ללא הפסקה. מזגנים אלו יכולים לחסוך בחשמל מפני שמזגנים מסוג זה עובדים על סיבובי מדחס משתנים.
החיסרון המשמעותי של מזגן האינוורטר הוא עלות המזגן והתיקון שלו. אבל יש לו גם כמה יתרונות:
- תחושה נעימה - זרימת האוויר שלו לא משתלטת על החדר.
- עובד באופן רציף ללא הפסקות ונפילות מתח משתנות.
- בקיץ - מפחית לחות בצורה טובה.
מזגן עילי רגיל (הנקרא מזגן ON-OFF) לעומת זאת, עובד לפי תרמוסטט. לדוגמה, אם נכוון אותו ל-18 מעלות, הוא יתחיל לפעול. כשהוא יגיע לטמפרטורה הרצויה שקבענו לו, הוא יכבה את המזגן. כאשר הטמפרטורה בחדר תעלה ל-20-24 מעלות - הוא יחזור לעבוד.
אם נסכם - מזגן עילי מומלץ מאוד ובעל יתרונות רבים. כדאי לפנות לטכנאי מזגנים מוסמך להתקנתו, כדי שיספק לכם את השירות המקצועי ביותר.
ציון איפרגן הוא בעלים של "ציון שירותי קירור ומיזוג אוויר". כל המידע במאמר מטעמו בלבד.