כמו במקומות רבים בעולם, גם בישראל, אסור לנהוג ללא רישיון נהיגה בתוקף. הרישיון מתחדש בתאריך הלידה של הנהג, ובאופן כללי, לרוב האוכלוסיות, הכלל הוא שיש לחדש אותו בכל 10 שנים.
מה קורה אם שוכחים לחדש את הרישיון? מה אם מתגוררים בחו"ל במשך תקופה ארוכה, שבמהלכה חל המועד לחידושו? איך מחדשים רישיון נהיגה שפג תוקפו מעל לשנה?
הכללים לחידוש רישיון נהיגה הם די פשוטים
באופן כללי, עד גיל 70 הרישיון הוא בתוקף לעשר שנים, מלבד במקרים מסוימים:
- נהגים חדשים מקבלים היתר נהיגה לשנתיים.
- מי שאינם תושבי קבע - לחצי שנה.
- בני 70 ומעלה חייבים בבדיקה רפואית וחידוש בכל חמש שנים.
- בני 80 ומעלה חייבים בדיקה וחידוש בכל שנתיים.
אם אתם נהגים מקצועיים, כל הזמנים מתקצרים ב- 10 שנים: עד גיל 60 - הרישיון הוא ל- 10 שנים. 60 - 70 - לחמש שנים, ומ- 70 - כל שנתיים.
הודעה על הצורך בחידוש רישיון נהיגה נשלחת על ידי משרד התחבורה די זמן מראש, ואם יש צורך בבדיקה רפואית, אפילו חצי שנה מראש, אבל האחריות לחידוש הרישיון בזמן חלה על הנהג. ככלל, אם אין לכם שלילת רישיון או קנסות שלא שולמו או מגבלות בריאותיות, לא אמורה להיות לכם בעיה.
עבר קצת זמן מהפעם האחרונה שעליתם על ההגה? בחרו מורה נהיגה מומלץ וקבעו שיעור ריענון
מה קורה אם יש בעיה, כמו שלילת רישיון או מניעה אחרת לחידוש?
ראשית חוכמה, כדאי ורצוי מאוד להתייעץ עם עורך דין לדיני תעבורה. עורכי דין אלה עוסקים בין השאר גם במקרים של שלילת רישיון מסיבות שונות, כולל הגבלות שהוטלו על ידי רשויות מנהלתיות, כמו בין דין רבני או רשות הגביה וכו'.
אם הבעיה היא בעיה בריאותית, כגון מחלה שנתגלתה או נכות כלשהי, ייתכן ותצטרכו לעבור ועדה רפואית או בדיקה על ידי רופא, שיאשר שאתם כשירים לנהוג.
מה קורה לגבי מי ששוהים בחו"ל?
ברוב המקרים הבעיה היא עם התמונה שמופיעה ברישיון, שאותה יש לחדש בכל עשר שנים. מי ששוהים בחו"ל לא יכולים לגשת להצטלם בתחנת צילום של משרד התחבורה, והם יכולים לחדש את הרישיון עם תמונה ישנה. הכלל הוא שיש לפנות, ישירות או באמצעות מיופה כוח, לרשות הרישוי עם בקשה והצהרה, ועם העתק התמונה הישנה, ולקבל את הרישיון.
כמה זמן לוקח התהליך?
בכל מקרה, השלב הראשון בחידוש הרישיון הוא תשלום האגרה הרלוונטית. למשל, עלות חידוש לנהג צעיר היא 94 ש"ח, וההיתר תקף כאמור לשנתיים. נהג ותיק שמחדש רישיון צריך לשלם כ- 440 ש"ח, לעשר שנים וכו'.
חשוב לדעת שגם אם שילמתם את האגרה בזמן וקיבלתם אישור תשלום, האישור הזה אינו מהווה רישיון נהיגה. לאחר התשלום מתקבל אישור נהיגה זמני, שמגיע באימייל ותוקפו כשבועיים, ואז נשלח כרטיס פלסטי קבוע, לכתובת שמעודכנת במרשם האוכלוסין.
אם לא קיבלתם את הכרטיס הקבוע בתוך חודש מתאריך החידוש, עליכם לפנות ולברר את הסיבה לכך: ניתן לפנות לבירורים בטלפון: 08-9949700.
אם עברתם דירה או שיניתם את כתובת המגורים שלכם - עדכנו את הכתובת החדשה במשרד הפנים לפני שאתם מחדשים את הרישיון!
מה קורה אם התמונה שלכם לא נמצאת במאגר של רשות הרישוי?
קשה לנו לשער שזה המצב, כיון שהצילומים החדשים (ביומטריים) נכנסו לשימוש כבר לפני יותר מעשר שנים, אבל אם כתוב בספח לתשלום שאין תמונה או שאתם צריכים להצטלם, עליכם לגשת לתחנת צילום קרובה (לרוב בחנויות אופטיקה) ולהצטלם.
איפה אפשר לחדש את רישיון הנהיגה?
- באינטרנט, באתר של משרד התחבורה.
- במוקד הארצי - מענה אנושי 5678*.
- באמצעות מענה קולי ממוחשב 24 שעות ביממה במוקד 5678*.
- בכל סניפי משרדי הרישוי בהצגת תעודת זהות - חידוש זה כרוך בתשלום של 27 ש"ח מעבר לסכום האגרה ויש לתאם תור מראש, בכל מקרה.
- בעמדות השירות העצמי (רישיומט) במקומות כמו סניפי סופר פארם ואחרים.
- בסניפי חברת דואר ישראל.
לא מצאתם את מה שחיפשתם? לפרטים נוספים לחצו כאן