מהם הכללים הבסיסיים בתחום לימוד נהיגה בישראל? איזה רכב מתאים בישראל ללימוד נהיגה? וכמו כן, האם מותר לבצע מבחן תיאוריה בעל פה?
בישראל, לימוד נהיגה מותר לבני 16 ושישה חודשים, כאשר את מבחן הנהיגה המעשי (טסט) יכולים לבצע בגיל 16 ותשעה חודשים. לפני שמתחילים בלימוד נהיגה, חייבים להוציא את מה שנקרא "טופס ירוק", שהוא למעשה אישור בדיקת ראיה ובדיקה רפואית. בנוסף על מבחן נהיגה מעשי יש לבצע מבחן עיוני – התיאוריה.
את מבחן התיאוריה ניתן לעשות לפני או במהלך לימודי נהיגה, אבל מורי נהיגה רבים ממליצים לעבור את המבחן לפני שמתחילים ללמוד נהיגה בפועל. לכך שתי סיבות עיקריות:
1. רוב התלמידים חושבים שמבחן התיאוריה הוא מבחן פשוט והם יוכלו לעבור אותו בכל עת. בשלב מסוים של לימודי הנהיגה חלקם "נתקעים" ללא תיאוריה, אחרי שלמרבה הפלא (שלהם) לא הצליחו לעבור את המבחן. מועד הטסט נדחה, מה שגורם לתלמיד ולמורה ללימוד נהיגה עוגמת נפש מיותרת.
2. כל נושא לימוד הנהיגה המעשי קל יותר כאשר התלמיד מכיר את השלטים ואת הסיטואציות השונות בכביש, לפחות באופן תיאורטי.
מבחן התיאוריה כולל 30 שאלות אמריקאיות, מהן יש לענות נכונה על 26 לפחות. המבחן נעשה מול מחשב אך ניתן לבצע את מבחן התיאוריה גם בעל פה ("מבחן שמע"): בעיקר אם התלמיד הוא דיסלקטי, אם הוא עולה חדש או שאינו יודע קרוא וכתוב.
רכב ללימוד נהיגה
ללימוד נהיגה יש להשתמש ברכב שמתאים לרשיון הנהיגה הרצוי (אי אפשר ללמוד נהיגה על משאית, אם רוצים רשיון רכב פרטי, וההפך).
רכב ללימוד נהיגה צריך לעבוד הסבה כדי שיוכל לשמש לשם כך. ההסבה כוללת לפחות התקנה של דוושת בלימה וקלאץ' במכוניות לימוד נהיגה בעלות גיר ידני ("רגיל") ודוושת בלם במכוניות לימוד נהיגה אוטומטיות. המתקין מחבר למעשה מוט בין הדוושות שבצד שמאל של המכונית ללימוד נהיגה – צד הנהג – לדוושות הנוספות שהוא מתקין בצד ימין. כמו כן ישנם מורים לנהיגה שמתקינים סט כפתורים לאיתות או להתנעה, למקרה בו הרכב כבה. בנוסף לאלה על רכב ללימוד נהיגה להיות מסומן בהתאם, במעין "כובע" שמורכב על גג המכונית ובמרכזו סמל למ"ד בולט.
כמה שיעורים צריך כדי לגשת לטסט?
תלמיד הלומד נהיגה חייב מינימום של 28 שיעורים מעשיים בני 40 דקות לכל הפחות. התלמיד מקבל כרטיס לימוד נהיגה ובו מפורטים הנושאים המעשיים שעליו ללמוד. על המורה להבטיח שהתלמיד עבר את כל 52 המשימות השונות. לאחר מכן הוא מבצע שיעור נהיגה מסכם ומעביר את התלמיד למעין "טסט פנימי" עם מורה נהיגה שהוא מנהל מקצועי בבית הספר ללימוד נהיגה. אחרי שהמנהל המקצועי אישר, התלמיד יכול לגשת לטסט.