בישול בירה הוא למעשה חליטה של תערובת דגנים גרוסים. כמו שחולטים תה, וכך מקבלים את כל הטעמים והניחוחות שיש בו, כך עושים גם עם דגנים: חולטים אותה כדי לקבל את הסוכרים שיש בהם. 
לאחר החליטה, מתסיסים את תמיסת הסוכרים המימית, שנקראת "תירוש הבירה", ומקבלים בירה.
את הבירה הזו מעבירים לבקבוקים, פוקקים ושותים לאחר כשבוע. 

למה חולטים את הדגנים?

דגנים מכילים סוכר בצורה יבשה שנקראת עמילן. 
את העמילן, השמרים לא יכולים לפרק ולא יכולים להפוך לאלכוהול ו- CO2  כמו שאנחנו רוצים.
כדי שהם יוכלו לעשות זאת, הופכים קודם כל את העמילן לסוכר פשוט יותר: 

  • מעבירים את השעורה – רוב הדגן לבירה – תהליך שנקרא הלתתה, שמביא להפיכת העמילן לסוכר הפשוט. 
  • את הלתת מייבשים וגורסים, ואז מבשלים – חולטים את הלתת הגרוסה במים. 
  • בבישול הבירה הסוכרים עוברים למים ואז הופכים זמינים לשמרים. 

אז בואו נתחיל לבשל בירה

למה תזדקקו?

לציוד שאפשר לקנות בחנות ל'ביראים':

  • שני מכלי פלסטיק בנפח של 25 ליטר כל אחד, עם מכסה 
  • נשם – צינור מפותל שממלאים במים, שמאפשר לגז CO2 לצאת ממכלי התסיסה בזמן התסיסה
  • צינור לבקבוק
  • מד צפיפות
  • מדחום
  • סיר נירוסטה גדול – רצוי 30 ליטר
  • בקבוקים נקיים ומחוטאים
  • פקקי כתר
  • פוקק
  • חומר חיטוי למזון (יוד)
  • בוחש

כמו כן תזקקו ללתת גרוסה, כשות ומעט סוכר, לשמרי בירה ומים. את אלה תצטרכו לקנות בהתאם למתכון הבירה שתכינו. 

 ההכנה

  1. לוקחים את כל הכלים ומחטאים אותם היטב. בירה רגישה מאוד לזיהומים, וחשוב לעבוד כמו בבית מרקחת – נקי מאוד!
  2. מכניסים את הלתת הגרוס לסיר ומוסיפים מים וכשות לפי המתכון. 
  3. מבשלים – בתחילה בטמפרטורה יחסית נמוכה ואז מביאים לרתיחה. 
  4. לאחר שתירוש הבירה התקרר מספיק, מעבירים אותו למכל התסיסה – אחד ממכלי הפלסטיק -  הראשון ומוסיפים שמרים. 
  5. מודדים את צפיפות התירוש, סוגרים המכסה ונועצים את הנשם ומחכים לתסיסה. 
  6. לאחר שהתסיסה נגמרת – בתוך כמה ימים; כשאין בועות בנשם וצפיפות התירוש ירדה ל- 1 בקרוב – מעבירים את תכולת המכל למכל שני בצורה שבה כל המשקעים שבמכל נשארים בו, ורק הנוזל "עובר". 
  7. את הנוזל הזה מעבירים לבקבוקים, מוסיפים כמה גרמים של סוכר לבקבוק וסוגרים. 

לאחר כמה ימים יש בירה מוגזת בבקבוקים. 

צמאים עכשיו, ולא בעוד שבועיים? היכנסו למדור מבשלות בירה במדריך העסקים של b144 וצאו לבקר במבשלה וליהנות מבירה טרייה. לחיים!