כולנו מכירים את זה: אנחנו יושבים עם המחשב באמצע עבודה חשובה ופתאום חושך - הפסקת חשמל או קפיצות מתח מפתיעות אותנו, המחשב נכבה והכל משתבש. תחושת התסכול מציפה אותנו ואנחנו חוששים לגורל העבודה שביצענו במחשב. כאן נכנסת לתמונה מערכת האל פסק, באמצעותה ניתן להימנע ממצבים אלו. תפקידה להשאיר את המחשב דלוק כך שעבודתנו לא תפגע כלל.
אז אלו סוגים של מערכות אל פסק קיימות כיום, ומהן היתרונות והחסרונות שלה? יורם לנקביץ, מהנדס חשמל ובודק סוג 3 עם הסמכה ממשרד הכלכלה, עם כל התשובות.
לנקביץ בעל ניסיון וותק רב, ועובד בתחום כבר 40 שנה. הוא בודק מתקני חשמל, מערכות חשמל ומבצע פרויקטים של פיקוח ויעוץ בהיקפים שונים. בנוסף, הוא מוסמך על ידי משרד האנרגיה כבודק קרינה.
מה זה מערכת אל פסק?
משמעות השם אל פסק, היא שזה לא-מפסיק. הכוונה היא שלמרות שהופסק החשמל מסיבה כלשהיא, כגון מחברת החשמל, עדיין יש חשמל ממערכת האל פסק. תפקידה של מערכת אל פסק, הוא לספק חשמל כל הזמן, ולשמור על ציוד חשמלי מפני הפסקות חשמל וקפיצות מתח. זאת אומרת, במידה ומתרחשת הפסקת חשמל ואדם מסוים עובד על מחשב נייח ומשתמש בו לצורך עבודה כלשהי, לא אמור להיות שום שינוי והמחשב ימשיך לעבוד כרגיל.
(צילום: ShutterStock)
אלו סוגים של מערכות אל פסק קיימות כיום?
ההבדל בין המערכות שקיימות כיום, הוא מבחינת ההספק למשתמש הביתי או העסקי. קיימות מערכות אל פסק גדולות, על מנת שיוכלו לספק חשמל למערכות גדולות, ומערכות אל פסק קטנות, לדוגמא, למחשב נייח ביתי קטן. לצורך בחירת מערכת אל פסק ביתית, השיקול העיקרי הוא ההספק (גודל) של המערכת. ההספק של המערכת צריך להיות גדול מההספק של המחשב.
מחפשים מהנדס חשמל מוסמך להתקנת מערכת אל פסק? לחצו כאן >>
מבחינת המשתמש הביתי, ההבדל העיקרי הוא הגודל של הספק (בוואטים) של האל פסק: האם האל פסק צריך להגן רק על מחשב אחד, על מספר מחשבים או על ציוד היקפי נוסף, כגון מודם. חשוב לציין, אם מחברים את המחשב למערכת האל פסק, מחברים למערכת גם את המסך.
בנוסף, ישנו הבדל בגודל/כמות המצברים שמחוברים למערכת האל פסק. ככל שיש כמות מצברים יותר גדולה, ניתן לספק חשמל לתקופת זמן יותר ארוכה. יש לציין שבמערכות אל פסק ביתיות וקטנות עד בינוניות, המצברים נמצאים בגוף מכשיר מערכת האל פסק, ולקונה של המערכת אין השפעה על הגודל והכמות של המצברים.
(צילום באדיבות: יורם לנקביץ)
כמו כן, בהרבה מקומות גדולים, כמו משרדים גדולים ומפעלים, בנוסף למערכות אל פסק קיים גיבוי על ידי גנרטור. הגנרטור אמור להתחיל לעבוד לאחר זמן מסוים, תוך בערך חצי דקה, לעומת מערכת האל פסק שעובדת מיד, ולא יורגש בכלל שהייתה הפסקת החשמל. הגנרטור לא מוגבל מבחינת משך זמן העבודה, לעומת האל פסק המוגבלת בגלל כמות המצברים ואמורה לעבוד כחצי שעה בלבד. בזמן הזה המשתמשים אמורים להספיק לסיים את העבודה במחשב ולגבות אותה.
(צילום: ShutterStock)
מה ההספק הנדרש למערכת אל פסק?
זה תלוי בגודל (בהספק) של המחשבים שרוצים להגן עליהם. במידה ומדובר במחשב נייח בעל הספק קטן, תזדקק למערכת אל פסק קטנה. זאת לעומת משרד עם מספר מחשבים נייחים, עליהם נרצה להגן באמצעות מערכת אל פסק אחת (מערכת אל פסק מרכזית). אם מדובר במחשב אישי, מספיק מערכת אל פסק בעלת הספק 200 וואט. כשמדובר במספר מחשבים, הצורך להספק יותר גבוה. לדוגמא, במקום 200 וואט, אחד קילו-ואט (1000 וואט). מערכות אל פסק יכולות להיות גם בעלות הספק 100 קילו-וואט או יותר.
מהן היתרונות והחסרונות של מערכת אל פסק?
היתרונות:
- מערכת אל פסק מונעת הפסקות חשמל ונותנת אספקת חשמל נקייה מהפרעות כלשהן. כך היא מונעת כיבוי של מחשבים ואיבוד חומר לא מגובה.
- עלות מערכת אל פסק לא יקרה לעומת התועלת שלה.
- היא מעניקה שקט נפשי וביטחון שהמחשב שלכם והחומר/תוכנות מוגנים.
החסרונות:
- ישנה קרינה אלקטרומגנטית שהרבה טוענים שיש לה השפעה שלילית על הבריאות. לכן, אם מדובר במערכת אל פסק אישית, מומלץ שהיא תמצא כמה שיותר רחוק מהאדם המשתמש בה.
- עלול להישמע רעש ממערכות גדולות.
- חלק ממערכות האל פסק מהוות מצברים וכל מצבר סופו להיגמר. אם יש הפסקת חשמל והמצבר ריק, מערכת האל פסק לא תעבוד.
- כדי לבדוק את תקינות המצברים ומערכת האל פסק, מומלץ לנתק את האל פסק מהחשמל (לנתק את מערכת האל פסק משקע החשמל שבקיר) ולבדוק אם המחשב ממשיך לעבוד. אם הוא ממשיך לעבוד, סימן שמערכת האל פסק תקינה. כמו כן, יש לבדוק כמה זמן המחשב המקבל חשמל מהאל פסק פועל, מספר שניות בודדות או כחצי שעה.
- אם המחשב עובד רק כמה שניות/דקות בודדות, יש להחליף מצבר. מומלץ לבצע את הבדיקה פעם בזמן מה. כמובן יש לקחת בחשבון, שבסוף הבדיקה המחשב נכבה.
כיצד בוחרים מערכת אל פסק המתאימה עבורי?
עליכם לדעת מהו ההספק שאתם זקוקים לו. אם מדובר במחשב ביתי נייח רגיל, אתם זקוקים למערכת אל פסק בעלת הספק של כ- 200 - 300 וואט. כמובן שישנם מחשבים, כמו עמדות עבודה, בעלי הספק הרבה יותר גדול, ואז יש צורך במערכת אל פסק בעלת הספק יותר גבוה.
רצוי להתייעץ עם המוכר כאשר אתם קונים את המחשב או את מערכת האל ספק לגבי גודל ההספק של המערכת. רוב המחשבים יכולים לעבוד עם כל מערכת אל פסק, אך עלולים להיות כאלה שמסיבות שונות צריכים מערכת אל פסק מיוחדת, כגון המייצרות גל סינוסואידלי ולא ריבועי ועלותו עלולה להיות יותר גבוהה.
(צילום באדיבות: יורם לנקביץ)
יורם לנקביץ, הוא מהנדס חשמל ובודק סוג 3 עם הסמכה ממשרד הכלכלה. כל המידע במאמר מטעמו בלבד.