חוששים שלילד שלכם יש בעיה בשמיעה? איתור מוקדם של לקות שמיעה הינו קריטי ביותר עבור התפתחות תקינה של ילדיכם. בעיות שמיעה יכולות להיות מולדות ולעיתים גם להתפתח בגיל מאוחר יותר. איך מתבצעת בדיקת שמיעה לילדים ותינוקות ובאילו מקרים יש צורך בבדיקת שמיעה לילדים? ד"ר רולא פרח, קלינאית תקשורת ובעלת מכון "סונק סנטר", מסבירה הכל על בדיקת שמיעה לילדים ותינוקות.
איך מתבצעת בדיקת שמיעה לילדים ותינוקות?
בדיקת שמיעה לילדים ולתינוקות משתנה ומתבצעת לפי הגיל והרמה ההתפתחותית של הנבדק. הבדיקות נחלקות לבדיקות סובייקטיביות (המתבססות על תגובת הנבדק) ולבדיקות אובייקטיביות (לא מתבססות על תגובת הנבדק).
בדיקת שמיעה לתינוקות וילדים שונה מבדיקת שמיעה למבוגרים, עקב הקושי לקבל תגובה ברורה מהתינוק בהשוואה למבוגר ודומה לבדיקת מבוגר בהרכב הצלילים והגירויים בהם משתמשים.
באילו מקרים יש צורך בבדיקת שמיעה לילדים?
מומלץ וחובה לבצע סינון שמיעה לכל היילודים מיד לאחר הלידה במסגרת בית החולים.
ישנה חשיבות לסינון השמיעה לאחר לידה מכיוון שלקות שמיעה הינה נפוצה אצל תינוקות (1.7 מתוך 1000 תינוקות בארה"ב בשנת 2020) וזיהוי מוקדם של לקות שמיעה הינו קריטי להתפתחות שפתית וקוגניטיבית אופטימלית של הילד.
לאחר הסינון הראשוני, עדיין חשוב לעקוב ולבדוק את שמיעתו של התינוק/ילד בקביעות במיוחד אם קיימים גורמי סיכון ללקות שמיעה, כגון סיפור משפחתי דרגה ראשונה של לקות שמיעה קבועה מילדות, משקל לידה נמוך, אשפוז בטיפול נמרץ יילודים למשך יותר מ-5 ימים, רמת בילירובין גבוהה המצריכה החלפת דם ותסמונת גנטית ביילוד הקשורה בלקות שמיעה מולדת.
בנוסף, ההורים והמטפלים צריכים להיות מודעים לסימפטומים של ירידה בשמיעה אצל הילדים, כמו חוסר תגובה לקולות או לדיבור, דיבור בעוצמה גבוהה יותר מהרגיל, קשיים בהבנת/ביצוע הוראות או בתקשורת עם אחרים. במקרים אלו, מומלץ לבצע בדיקת שמיעה בהקדם האפשרי.
(צילום: ShutterStock)
מהם שיטות הבדיקה הנפוצות ביותר לילדים לפי גילאים?
בדיקות סובייקטיביות (דורשות שיתוף פעולה אקטיבי מצד הנבדק)
- בדיקת (VDL) Voice Detection Level
בדיקת VDL לתינוקות מתבצעת מגיל 3-4 חודשים, ובה מושמעים צלילים שונים (שמות, שירים, קולות של חיות ועוד) דרך רמקולים. בבדיקה בודקים מהי העוצמה החלשה ביותר שבה נראה שהתינוק מגלה את קיומו של הצליל.
התגובות המעידות על שמיעת הצלילים אצל התינוק כוללות תגובות רפלקסיביות בינקות (מצמוץ, הפסקת פעילות ועוד) ותגובות שמיעתיות בהמשך (הפניית ראש וחיפוש מקור הצליל).
- בדיקת Visual Reinforcement Audiometry (VRA)
בדיקת שמיעה לתינוקות המתאימה לגיל חצי שנה ומעלה ומבוססת על עקרון ההתניה.
בדרך כלל, התינוק יושב על ברכיו של ההורה במרכז החדר האטום ומצדדיו ממוקמים רמקולים וכן מסך עם תמונות. הבודק מציג גירויי דיבור וצלילים טהורים דרך הרמקולים ומחכה להפניית הראש/תגובת הילד לכיוון הרמקול וכפרס,
המסך מואר והנבדק רואה את התמונה. מדובר בחיזוק חיובי הניתן בתגובה להפניית הראש לצד הנכון. כך ניתן לבדוק מהי העוצמה הנמוכה ביותר בה שמע הילד. חשוב לציין שבדיקה זו מבוצעת במרחב ואינה מאפשרת הפרדה בין שתי האוזניים.
- Play Audiometry
בדיקת שמיעה לילדים מבוגרים יותר (מגיל שנתיים וחצי או לפי הגיל ההתפתחותי של הילד), מבוססת על התניה עם אוזניות המאפשרת הפרדה בין שתי האוזניים.
בכל פעם שהילד שומע צליל, עליו לבצע פעולה מסוימת (לדוגמא: להוסיף עוד קובייה למגדל).
- בדיקות דיבור באמצעות תמונות או חפצים
בדיקה זו מועברת לילדים אשר מסוגלים כבר להצביע על חפץ או תמונה. הבודק אומר מילה, הילד שומע אותה ברמקול או באמצעות אוזניות ועליו להצביע על החפץ או התמונה מתוך סט של מספר פריטים/תמונות. בבדיקות אלו נבדק סף השמיעה לדיבור בהולכת אוויר ובהולכת עצם.
(צילום: ShutterStock)
בדיקות אובייקטיביות (אינן דורשות שיתוף פעולה מצד הנבדק)
- בדיקת הדים קוכליאריים Otoacoustic Emissions) OAE)
הבדיקה מודדת את הפלט האקוסטי מתאי השיער החיצוניים שבאוזן הפנימית בתגובה לגירוי של צליל.
הבדיקה יכולה להצביע על חשד לקיום ליקוי בשמיעה. זוהי בדיקה מהירה ולא פולשנית שניתן להשתמש בה לזיהוי ירידה בשמיעה.
- בדיקת ABR (Auditory Brainstem Response)
בדיקה להערכת תפקוד ההולכה העצבית של עצב השמיעה שבאוזן הפנימית ועד לרמת גזע המוח ומספקת מידע על סף השמיעה של הנבדק. הבדיקה נותנת מידע על מהות הירידה בשמיעה ועל מיקום הפגיעה העצבית ומבוצעת בזמן שינה טבעית, או לאחר מתן חומר הרגעה. ניתן לבצע את הבדיקה לגירויים מסוגים שונים כולל נקישה (click) או לפי תדרים שונים.
- בדיקת Auditory Steady-State Response (ASSR)
בדיקה להערכת פעילות האוזן הפנימית והמסילה האודיטורית המרכזית בעזרת גירוי של צלילים טהורים בתדירויות השונות. התגובה נקלטת על ידי אלקטרודות (חיישנים) המודבקות על הראש ומאפשרת הערכת סף שמיעה בתדירויות השונות באופן אובייקטיבי, ללא שיתוף פעולה של הנבדק.
- בדיקת טימפנומטריה ורפלקס אקוסטי
בדיקה להערכת תפקוד האוזן התיכונה ועור התוף הבודקת תנועתיות עור התוף והיענותו ללחצים שונים, בעזרתה נוכל לקבל מידע על קיום נוזלים באוזן התיכונה, קיום פיקסציה בעצמות השמע ועוד. בדיקת הרפלקס האקוסטי מספקת מידע על עוצמת הצליל הנדרשת, כדי לגרום התכווצות בשריר באוזן התיכונה המתכווץ כתגובה לצליל חזק ומספקת מידע נוסף על סוג לקות השמיעה.
מדוע חשוב לבצע בדיקות שמיעה לילדים בגיל כה מוקדם?
איתור מוקדם של לקות שמיעה הינו קריטי להתפתחותו השפתית, החברתית, הרגשית והקוגניטיבית של התינוק או הילד.
איתור מוקדם והתחלת שיקום שמיעתי מוקדם יכול להבטיח התערבות מוקדמת מתאימה שמטרתה לספק התפתחות מתאימה לגיל, ומתן הזדמנות לתינוק להתפתח ולמלא את הפוטנציאל שלו.
בנוסף, לקות השמיעה עלולה להוות חלק מסינדרום, וזיהוי מוקדם של לקות שמיעה יספק מידע רפואי קריטי להמשך טיפול רפואי.
(צילום: ShutterStock)
כמה זמן אורכת הבדיקה?
זמן הבדיקה תלוי בגיל הנבדק, רמתו ההתפתחותית ובמצב השמיעה שלו. הבדיקה נמשכת בין חצי שעה ועד שעתיים, תלוי בסוגי הבדיקות הדרושות (סובייקטיביות ואובייקטיביות). כמו כן, הבדיקה נערכת על ידי שני קלינאי תקשורת המיומנים בבדיקות שמיעה לתינוקות וילדים.
כמה עולה בדיקת שמיעה לילדים ותינוקות?
עלות בדיקת שמיעה לתינוקות וילדים משתנה בהתאם להסדרי הבדיקות מול קופות החולים או באם הבדיקה הינה פרטית. העלות גם משתנה בהתאם לסוגי הבדיקה המבוצעים (בדיקה סובייקטיבית/אובייקטיבית). העלות לבדיקה סובייקטיבית באופן פרטי ללא השתתפות של קופות החולים נעה בין 400-250 ש"ח.
ד"ר רולא פרח היא קלינאית תקשורת ובעלת מכון "סונק סנטר". כל המידע במאמר מטעמה בלבד.
למעבר לכרטיס העסק של ד"ר רולא לחצו כאן >>