אנחנו מתחילים לשמוע על "דור 4", ופה ושם ישנן אפילו פרסומות של חברות סלולר שונות. אבל מה זה, איך זה ישפיע עלינו והעיקר האם נצטרך להחליף מכשירים בקרוב?
מדי שבע עד עשר שנים, יוצאת טכנולוגיה סלולרית חדשה, שמחייבת את חברות הסלולר להתקין רשתות חדשות, מתקני שידור וכדומה. בין לבין, יוצאים מדי כמה שנים גם עדכוני תכנה גדולים, שזוכים לכינוי של 'חצי דור'. כך אפשר לדבר היום על רשתות הסלולר הישראליות, שרובן מבוססות על הדור השלישי של רשתות בסלולר, עם עדכוני תוכנה שונים, שהביאו אותנו לדור 3.5 בחלק מהרשתות.
"דור 4" הוא הדור המודרני, העדכני ביותר שמיושם היום בעולם. ישראל הייתה מהראשונות בעולם ליישם את דור שלוש, אבל מאז עברו הרבה מים בירקון, וכיום אנחנו במקום רע מאחור" דור 4 – או בשמה המקצועי יותר LTE (Long Term Evolution) – מיושמת כבר בהרבה מדינות שאנחנו חושבים שהן פחות מפותחות מאיתנו.
מה נותנת בעצם רשת סלולר מדור 4?
בעיקר – אבל לא רק – קבצי העברת נתונים גבוהים. נסיונות שנעשו בארצות הברית עם רשת דור 4, הראו שמשתמשי הסלולר יכלו להוריד קבצים ולהעביר נתונים בקצב של 88 מגה ביט (download). אלה קצבים מהירים מאוד, שברוב הבתים בישראל לא מגיעים לרבע מהם בתקשורת קווית, שלא לדבר על סלולרית.
אם נניח אפילו שליש או רבע מקצבים אלה, פריסת רשת סלולרית מדור רביעי בישראל תאפשר לנו להשתמש באפליקציות חזקות יותר שדורשות עוד ועוד תקשורת עם מכשירים אחרים או שרתים. הדור הרביעי יאפשר להפוך את הסלולר – או המחשב הנישא הגולש ברשת סלולרית – למכשיר נייד ועצמאי לגמרי.
האם זה הולך לעלות לנו יותר?
אם מסתכלים על חברות בחו"ל, אפשר לראות שהן משתמשות ביכולות הדור הרביעי ככלי שיווקי לגיוס לקוחות. אם הגלישה והשימוש ברשת יעלו לנו יותר קשה לדעת, אבל לא בהכרח. כרגע, נכון ליולי 2014 ולתחילת היישום של דור 4 בישראל, אין תוספת במחיר. מצד שני, דור 4 שפועל כרגע בישראל הוא ברוחב פס צר, שלא מאפשר שימוש בכל יכולות דור 4, ובכיסוי חלקי בלבד.
אם אני רוצה לקנות עכשיו סמארטפון חדש, לחכות?
אם אתם גולשים ברשת הניידת ומשתמשים באפליקציות כבדות או צופים בסרטים, יש להניח שתרצו להשתמש ביכולות של רשת דור 4. אם אתם משתמשים קלים יותר, יכול להיות שלא שווה לכם להשקיע.
מרבית המכשירים המתקדמים – מכשירי הדגל - שמשווקים היום בישראל תומכים ב- LTE או רשת דור 4. אלה כוללים מכשירים סלולריים מבוססים אנדרואיד, מבוססי iOS או חלונות. בכל מקרה, רצוי מאוד לברר באתר האינטרנט של הרשת המפעילה את הרשת בדור הרביעי, אם המכשיר שאתם קונים או רוצים לקנות, כמו למשל פלאפון המותאם לאוכלוסיות שונות - פלאפון כשר או פלאפון למבוגרים אכן מתאים לשימוש בתדרי דור 4 בישראל. אם אתם רוכשים מכשיר בחו"ל, ודאו שהוא מיועד ל- LTE ובתדרים שפועלים או יופעלו בישראל – 1800 ו- 2600 מגה הרץ.