השימוש בקמין עלול להיות מסוכן לבריאות עקב מגוון גורמים, ביניהם הרעלת עשן. לכן, חשוב מאוד לשמור על החלל מאוורור עד כמה שאפשר, לקרוא עוד על הסכנות האפשריות, ולהיצמד לכללי הבטיחות המומלצים.
בשנים האחרונות חלה התעוררות בנושא של חימום והסקה בעזרת פסולת עץ, גזם וסוגים מסוימים של 'כופתיות', שעשויות מגפת זיתים ופסולת אחרת. השימוש בחומרי הבעירה האלה אמור להיות יעיל מבחינת חום, ידידותי לסביבה וגם לא יקר.
חייבים להקפיד על שימוש בקמין איכותי, שמתוכנן ובנוי נכון, שמבטיח בעירה טובה של החומרים האלה. כמו כן, יש להקפיד על אוורור טוב מאוד של הבית.
בניית קמין ברזל בצורה עצמאית הוא פרויקט אפשרי, גם בידיו של חובבן, אבל רצוי שיבצע אותו מסגר מקצועי בעל מיומנויות מתאימות בשימוש ברתכת. מסורי דיסק וכדומה.
אם אתם בעניין, ואין לכם ניסיון בשימוש בכלי עבודה מהסוג הזה, רצוי לפחות שתכירו את העקרונות, כדי שתבינו מה אתם והמסגר עומדים לעשות.
בניית קמין מחבית משומשת
הרעיון הבסיסי די פשוט:
- לוקחים חבית ריקה, פותחים בה חור עליון שדרכו מכניסים צינור שלתוכו מזינים את חומרי הבערה ומוציאים פסולת.
- מבצעים חור לארובה (אפשר גם בצד החבית).
- מתקינים את הארובה בזווית של 90 מעלות לדופן החבית או לצד צינור ההזנה.
יש לדאוג ליחסים נכונים בין קטרי ואורכי הצינורות השונים, כדי להבטיח יניקה נכונה של האוויר ופליטת עשן.
רצוי מאוד שמלבד החבית, כל חלקי הקמין יהיו עשויים מנירוסטה ולא מפח. הפח נאכל במהירות ולא מחזיק מעמד בחום שנוצר בתנור.
כמו כן, יש להקיף את החבית בשכבה של חומר שאוגר חום – מילוי של טוף או חצץ, למשל – כיון שפח החבית לא אוגר חום בכלל.
רוצים לבנות קמין איכותי? היכנסו, בחרו מסגר מומלץ באזורכם וגשו להתייעץ איתו עוד היום
בניית קמין מגוף המתכת של דוד מים
העיקרון דומה מאוד לשימוש בחבית, אלא שיש להכין את דוד המים בצורה שונה:
- חייבים להסיר את מעטפת הפח של הדוד ואת כל הבידוד התרמי שמקיף אותו.
- חייבים להיזהר מאוד לא לנשום את חומר הבידוד ויש לזרוק אותו בצורה מסודרת לפח מחזור מתאים (פלסטיק).
- יש לאטום את הפתחים למים ולרתך רגליים לדוד, ורק אז לחתוך את פתחי ההזנה והארובה, ולרתך את הארובה למקומה.
- יש מי שמשתמשים בפתח גוף החימום כפתח הארובה, אבל הוא לא בהכרח מתאים מבחינת קוטר – עלול להיות צר מדי.
- גם קמין שעשוי מדוד מים ישן יש להקיף בשכבה של חומר אוגר חום, כיום שהברזל מתחמם מהר אבל גם מאבד חום בצורה מהירה.
השימוש בקמין עלול להיות מסוכן לבריאות עקב מגוון גורמים, ביניהם הרעלת עשן. לכן, חשוב מאוד לשמור על החלל מאוורור עד כמה שאפשר, לקרוא עוד על הסכנות האפשריות (כאן), ולהיצמד לכללי הבטיחות המומלצים.