מה לא אמרו על המטבח הכשר? שהוא משעמם, שהוא מוגבל ביצירתיות שלו, שהוא יקר... העובדה היא, שמסעדות כשרות מתרבות והולכות, ויש ביניהן גם מסעדות טובות מאוד. מסעדה כשרה לא חייבת להיות מסעדה גרועה.
מאפייני מסעדות כשרות
מגבלות המטבח הכשר מוכרות כמעט לכל ישראלי: אי אפשר לעשות שימוש בבשר ובחלב באותו מטבח – ובוודאי שלא באותה מנה, שמוגשת במסעדה. אסור להשתמש או להגיש מאכלי חזיר או פירות ים, ויש גם מוצרים אחרים שלא מותרים בשימוש או שהם מוגבלים בשימוש. מסעדה כשרה, שרוצה להמשיך ולהגיש אוכל גם בפסח, חייבת להכשיר את המטבח שלה לקראת החג. בגלל הגבלות הכשרות והרבנות, מסעדות כשרות לא יכולות להיות פתוחות בחגים או בשבתות, מן הסתם.
האם יש כשרויות שונות למסעדות כשרות?
רוב המסעדות הכשרות בישראל נושאות את הכשר הרבנות המקומית, שהיא חלק מהרבנות הכללית לישראל. חלק נוסף נושא הכשר של רב כזה או אחר או זרם מסוים ביהדות. מסעדות שונות החליטו שהן משתמשות רק במוצרים כשרים ומגישים רק מנות כשרות: הן לא יכולות להודיע שהן כשרות, אבל כן יכולות לציין את זה בפני אורחי המסעדה. כך, כל לקוח של מסעדה כזו יכול להחליט בעצמו, אם הכשרות של המסעדה נראית בעיניו – או לא. בוודאי שבתוך שכונות חרדיות תמצאו מסעדות כשרות עם הכשרים מיוחדים, לפעמים ספציפיים לאותה קהילה.
אילו מסעדות כשרות נחשבות 'בטוחות' יותר?
לא, אנחנו לא מתכוונים כאן לבטיחות במטבח המסעדה, או לסיכון לבריאותכם, חלילה, אלא לבטיחות החוויה שלכם. לדוגמא, לא היינו מצפים ממסעדה צרפתית להיות מסעדה כשרה טובה. הבישול הצרפתי מבוסס לא מעט על שמנת ועל חמאה, כמו גם על חלקים שונים של בקר, שלא מותרים בשימוש במסעדות כשרות. יכולה בהחלט להיות מסעדה צרפתית חלבית, שתגיש אוכל כשר מעולה, ויש בהחלט מסעדות כאלה.
מטבחים אחרים שקל לבשל בהם אוכל כשר, הם אלה, למרות שיש כמובן אחרים:
מסעדות איטלקיות ופיצריות – משופע רטבי שמנת ורטבי עגבניות, ללא חזיר או בשר בכלל.
מסעדות צמחוניות – כמובן שכאן אין בעיית כשרות ואם רוצים, אפשר גם להשתמש במוצרי חלב.
מסעדות מזרחיות – לפחות בכל מה שקשור בבשר, הרי שבמסעדות אלה אין חזיר. מסעדנים ערבים רבים מכירים את המגבלות של הלקוחות היהודים שלהם, ולא ישתמשו בחלב, יוגורט או פירות ים: קל לבשל מנות מזרחיות רבות גם בלי להשתמש במרכיבים אלה.
מסעדות תאילנדיות – דווקא המטבח התאילנדי מאפשר לפתוח מסעדה כשרה בקלות רבה. ויתור על חזיר ופירות ים הוא יחסית קל, ומנגד, אפשר ליצור קינוחים 'חלביים' מצוינים על בסיס חלב קוקוס, בלי להזדקק לתחליף שמנת צמחי.
לסיכום, אפשר בהחלט למצוא מסעדות כשרות טובות בישראל. אולי לא מסעדות צרפתיות, או מסעדות שף גדולות, אבל בהחלט ניתן ליהנות מארוחה טובה, גם במסעדה כשרה.