מה זה בכלל סביח?
הסביח היא ארוחת הבוקר המסורתית של יהודי עיראק בשבת. היא מורכבת מחלקים או רכיבים שאפשר להכין יום מראש, כך שאין צורך לבשל או לטגן, והיא מזינה מאוד ויכולה לספק את כל מה שצריך מהבוקר (שמתחיל מוקדם, אחרי התפילות) ועד לצהריים או לערב.
מאיפה הגיע הסביח לארץ?
בעיראק היו מגישים את הסביח בצורה שונה מזו שבה התפתח בישראל: היו מניחים את כל המרכיבים או הרכיבים על טס או מגש גדול, עם ביצים חומות שבושלו בלילה כחלק מהטבית – החמין העיראקי המסורתי - וכל אחד ואחת היו לוקחים לעצמם מה שהם היו אוהבים, ומרכיבים בעצמם את המנה.
בארץ, המנה מוגשת בפיתה, לאפה, או חלה, כאשר ההבדל העיקרי בין המנה המקורית לוורסיה ה'מודרנית' הוא החומוס, שלא היה מעולם במנת המקור.
המקור הישראלי, אגב, הוא ככל הנראה דוכן ברמת גן שהחל למכור אותו בשנות השישים. יש אפילו מי שטוענים ששם המנה מקורה בשם בעל הבית של אותו דוכן – סביח (צבי) חלבי – אבל ככל הנראה שמו היה צבי, והכינוי 'סביח' רק דבק בו, בגלל שהיה מוכר את המנה הזו בגרסא משלו, בפיתה. על שום כך הוא בהחלט יכול להיחשב כממציא המנה בישראל.
רוצים להתפנק בסביח ישראלי אמיתי? בחרו דוכן או מסעדת מזון מהיר והזמינו עם התוספות האהובות עליכם
מה יש בסביח?
יש בו הכול:
- חלבון – בצורת ביצה קשה
- פחמימות – פיתה ותפוחי אדמה
- שומן – בצורת החציל המטוגן
- ירקות – בצל, פטרוזיליה וסלט ירקות.
על כל אלה הוסיפו כמובן עמבה, מלח ופלפל.
אז מה צריך בשביל סביח מושלם?
כמו בכל אוכל או מנה מסורתית מהירה, גם כאן אין ממש מתכון מוסכם או אחיד. אפשר לדבר על מרכיבי המנה, ועל צורת ההכנה, אבל כל אחד ואחת מרכיבים את הגרסא האהובה עליהם, בהתאם לטעמם האישי.
המרכיבים למנת הסביח
- לאפה או פיתה
- פרוסות של חציל מטוגן, על קליפתו
- ביצה קשה
- טחינה
- עמבה
- פטרוזיליה טרייה, קצוצה
- בצל טרי קצוץ מתובל בסומאק ומיץ לימון
- תפוח אדמה מבושל
- חומוס – בחלק מהגרסאות
- סלט ירקות – קצוץ קטן; בחלק מהגרסאות
- כבושים שונים, בנוסח עיראקי
אולי יעניין אותך: הוראות ההכנה להמבורגר מושלם: המתכון המלא
איך מכינים סביח
- לוקחים את הלאפה ומורחים עליה חומוס או טחינה.
- מניחים שכבה של פרוסות תפוחי אדמה.
- מניחים כמה פרוסות חציל מטוגן.
- לוקחים ביצה קשה, ובעזרת מזלג, מפוררים אותה על שכבות החציל ותפוחי האדמה.
- מתבלים במלח ופלפל שחור.
- מפזרים בצל ופטרוזיליה או גם סלט ירקות.
- מזליפים עמבה והרבה טחינה וסוגרים את הלאפה ומהדקים אותה.
איך להגיש סביח?
- מגישים עם חמוצים בצד, עם הרבה טחינה וסחוג, אם אוהבים. אפשר גם לתבל ברוטב לימון, שמורכב ממיץ לימון סחטו טרי, עם שום ומלח או פלפל שאטה קצוץ.
- כאשר מגישים את המנה בפיתה רגילה, מורחים קודם כל את החומוס ואז מכניסים את הירקות השונים ואת הביצה ומערבבים ומועכים את הכול בתוך הפיתה. אז ממליחים ומפלפלים.
- לאחר מכן מכניסים ומוסיפים בצל ופטרוזיליה, יוצקים טחינה ועמבה וסוגרים עם מעט סלט וחמוצים.
על מה חובה להקפיד בעת הכנת הסביח המושלם?
- הביצים חייבות להיות חמות, ורצוי שכך יהיו גם תפוחי האדמה.
- הפיתה חייבת להיות רכה וטרייה ביותר והירקות חייבים להיות טריים – במיוחד הפטרוזיליה והבצל.
- כאשר אתם מוסיפים את הביצה, מעכו אותה היטב בתוך הפיתה או על הלאפה, כדי שהטעמים שלה, של תפוחי האדמה והחצילים יתערבבו ויתמזגו יחד בצורה המושלמת ביותר.