בפרוש החגים, משפחות רבות פונות בשמחה לארח קרובים וידידים, משפחה וחברים. תקופת החגים היא תקופה ארוכה יחסית בישראל, וכוללת לפחות ארבע ולעיתים אף 5 ו-6 ארוחות חגיגיות: בין אם מדובר בארוחות ערב החג בלבד, ובין אם ארוחות של מוצאי החגים וערבי שבת.
עריכת שולחן לראש השנה והחגים
מי שמארח הרבה, מחפש לתת נופך אישי לשולחן החג והארוחה, ולהעניק לכל חג את המראה שלו: ראש השנה זוכה לקבל אלמנטים ששאובים מהתחדשות וחגיגיות, עם חלה עגולה וגדולה, דבש ומאכלי עדות אופייניים.
ערב סוכות הוא הרבה פחות פורמלי ויותר "קל", גם בהתאם לאכסניה של הארוחה המדוברת: הסוכה. ארוחת ערב חג הסוכות דומה אצל רבים לארוחת פיקניק משודרג וחגיגי, יותר מאשר "ארוחת חג" בנוסח הפסח למשל.
הנה אם כך כמה רעיונות לעריכת שולחנות החג בארוחות חגי תשרי. נתחיל דווקא מהכללים הבסיסיים ביותר לעריכת שולחן, משהו שמרוב רצון להיות מקוריים, נראה שכולנו קצת שכחנו איך עושים.
1. הצורה הבסיסית של עריכת שולחן חג
סידור שולחן חג פורמלית בסיסית, תעשה כך: במרכז, ישר אל מול הסועד, הניחו צלחת המנה העיקרית. לשמאלה המזלג ולימינה הסכין. מימין לסכין - הכף. מעל לסכין הציבו כוס למים, ולימינה – גביע ליין. את המפית הניחו בשמאל המזלג או במרכז הצלחת. אם אתם מגישים לחם וחמאה, הניחו את הצלחת הקטנה מעל למזלג. סכין חמאה, שמשמש למריחה, מניחים באלכסון על הצלחת הזו, ידית בשעה ארבע.
אם אתם משתמשים ביותר מאשר מזלג וסכין אחד, הניחו אותם מבחוץ פנימה: מנה ראשונה בשמאל (מזלג) וימין (סכין), מנה עיקרית לכיוון הצלחת וכו'.
2. סידור הסכינים בשולחן החג
איך תדעו באיזו כיוון להניח את הסכינים? להב כלפי פנים או כלפי חוץ? פשוט מאוד: כל יצרן סכינים (טוב) מטביע את שמו על להב הסכין בכיוון הנכון. הניחו אותו כך שהוא יהיה גלוי לסועד ותראו שהלהב פונה פנימה.
* אגב סכו"ם, אם הוא כבר מתיישן ועושה לכם צרות, הגישו אותו קצת אחרת:
אפשר להציב את חלקיו השונים בתוך כוס גבוהה לצד הצלחת או לעטוף אותו במפית, ולסגור בסרט קישוט.
3. איך לסדר את השולחן עצמו
בחנויות כלי הבית ואפילו בחנויות לכלים חד פעמיים תוכלו להתרשם מסידורי שולחן שונים. גם אתם לא מתכוונים לקנות סט כלי הגשה חדש, לא יקרה כלום אם תיכנסו לחנויות כלי הבית כשאתם עוברים בקניון, כדי לקבל כמה רעיונות. רבים מאיתנו מצוידים בסמארטפון עם מצלמה, ותמונה אחת או שתיים תהיה שווה אלף מילים, כשאתם מגיעים בחזרה הביתה.
גם אם אתם לא מחליפים את סרוויס הירושה של דודה פנינה בשום דבר חדש, עדיין תוכלו לחדש את מראה השולחן: החליטו למשל על צבע או טונים (גוונים) בולטים ושולטים, וקנו מפיות, פרחים וקישוטי שולחן בגוונים אלה. פרחים מוספים הרבה עניין, רעננות ושוברים קווים ישרים ו"סדרנות יתר". השתמשו בהם ברוחב לב אבל זיכרו לא למקם סידורים גדולים וגבוהים על השולחן: הם מסתירים את הסועדים זה מזה.
מה לגבי ארוחות פחות פורמליות, כמו ארוחות מזנון למשל? האם הן יתאימו לסוכות?
אם המשפחה גדולה והמקום בסוכה מצומצם, יכול להיות שסידור מזנון הוא האופציה הטובה ביותר והעדיפה. ככלל, מקמו במרכז השולחן את המנות העיקריות והיפות והגביהו אותן, כך שיהיה ברור שהן המובילות ועליהן עיקר גוואתכם.
מחפשים פרחים יפים לחג? היכנסו לעסקים של b144 >
4. השתמשו בתאורה נכונה על גבי השולחן
נרות גדולים, מדורגים בגבהים שונים או מוצבים בתוך כוסות דקורטיביות ונרות בפמוטים יתרמו למראה חגיגי של השולחן. אפשר להציג שלושה סידורי נרות כאלה: אחד מרכזי, גדול יותר, ושניים קטנים יותר – אחד בכל אחד מצידי השולחן.
שימו לב שעם נרות, כמו עם נרות – הרחיקו מילדים, מפיות נייר ואפילו פרחים ו"קש דקורטיבי".
5. נסו סידור מינימליסטי
סידור זה מתאים במיוחד למי שרוצים להבליט את המנות השונות ואת היופי שבהן עצמן. השאירו מרחב לא גדול בין הקערות והמגשים השונים וקשטו בצורה מדודה בלבד. ההגשה הזו מתאימה במיוחד אם יש לכם מספר שולחנות שעל כל אחד מהם סוג מנות אחר: שולחן עיקריות, ראשונות, צמחוניות או קינוחים, למשל, שולחן לסוגי לחמים שונים וכדומה.
6. שחקו עם האביזרים השונים
הניחו את המפיות בצורה יפה במיוחד – סדרו אותן בעיגול או בכל מיני צורות אחרות, ושלבו בתוכן את כלי האוכל. אחרת אתם יכולים להניח את הצלחות זו על גבי זו, כאשר בינהן מציצות המפיות. ביחרו בצבעים מנוגדים כדי לקבל מראה שופע ויפה.
7. שנו את צורת ההגשה
הגישו את המנות השונות בכלים שונים או לא מקובלים: בשנים האחרונות אנחנו רואים יותר ויותר סלטים בכפות גדולות, קינוחים בגביעי יין, בצנצנות כבישה ועל גבי לוחות עץ או שיש. אתם יכולים למקם קערות וסביבן פרחים או ירק בתוך סלסלות ולהציג כך הכל: מסלט ולחם ועד מרק כפרי.
8. קשטו במשהו שונה
השתמשו בענבים, רימונים, כפות תמרים וירק טרי כדי לקשט מגשים ואת סביבות שולחן ההגשה. אם יש לכם סמובר ישן או סירי נחושת, השתמשו גם בהם. הפוכים או עומדים בשיפוע, כשמהם "נשפכים" ירקות, יכולים להיות יפים מאוד על שולחן מזנון חגיגי, בסוכה.
* ולסיום: חסר לכם מקום? בנו עוד קומה!
הניחו מנות שונות בקומות. אתם יכולים להשתמש בארגזים הפוכים, מכוסים במפה, כדי להניח עליהם מגשים של סלטים למשל. במקום ארגזים, אפשר להציב גם שולחן קפה ולהשתמש בו. אם הוא יפה מספיק, אתם יכולים להשאיר את הרגליים חשופות ולהשתמש במרווח שבינהן למנות נוספות. אם לא – כסו אותו במפת שולחן. צורת הגשה זו מתאימה במיוחד לשולחן מזנון גדול, כמובן.