נתחיל בהסבר מסורתי: מנהג משלוח מנות מקורו כבר במגילת אסתר. שם נכתב על החגיגות שחגגו יהודי פרס כך: "עַל כֵּן הַיְּהוּדִים הַפְּרָזִים הַיֹּשְׁבִים בְּעָרֵי הַפְּרָזוֹת, עֹשִׂים אֵת יוֹם אַרְבָּעָה עָשָׂר לְחֹדֶשׁ אֲדָר שִׂמְחָה וּמִשְׁתֶּה וְיוֹם טוֹב וּמִשְׁלֹחַ מָנוֹת אִישׁ לְרֵעֵהוּ."
מדובר על "משלוח מנות איש לרעהו", ומכאן תקנו חכמים, שמדובר לפחות על שתי מנות ששולחים אנשים, שתיהן לאותו אדם: מנות - לפחות שתיים. איש לרעהו - אדם לחברו. מה הרעיון של משלוח שתי מנות לאותו אדם? לא ברור.
כולנו יודעים שבישראל לא נוהגים לשלוח שתי מנות פורים לאותו חבר. מה שאנחנו עושים הוא לכל היותר להחליף מנות או משלוחים בין חברים, כך שכל אחד מקבל משלוח, או שאנחנו מחליפים משלוחים אנונימיים בתוך הקבוצה. ומי לא זוכר את המנות המפוארות שהיו מביאים חלק מהילדים לכיתה, בעוד החלק השני היה מקבץ וזורק לשקית ניילון כמה וופלות, שתיים או שלוש סוכריות ורעשן פלסטיק קטן? ומי לא קיבל - לפחות פעם אחת בילדותו - משלוח שהיו בו רק פירות?!
אז הנה חמישה טיפים שיבטיחו שהמשלוח מנות שאתם שולחים עם הילד לבית הספר או מעבירים בעבודה לא יביך את הילד שלכם או שבכם, ויהיה גם שמח וגם מבדח.
התאמה אישית
אם הרעיון הכללי הוא שלכל אחד יהיה עם מה לחגוג את סעודת הפורים, אז צריך להיות במשלוח המנות משהו לאכול (ואפשר גם לשתות). אנחנו מציעים לקחת את זה צעד אחד קדימה ולהבטיח שמה שאתם שולחים יהיה כזה שיתאים למקבל עצמו, באופן אישי.
ראשית, התאימו את המשלוח לגיל המקבל או המקבלת, ואל תבססו את המשלוח שלכם על ממתקים בלבד. אם מדובר במשלוח פורים למבוגרים, תוכלו לשלב בו פריטים בטעמים אחרים: מאפיות מציעות מאפים שהם לאו דווקא מתוקים אלא חריפים או מלוחים, למשל.
בנוסף, אתם יכולים להכניס חטיפי בריאות, אם מישהו הוא דווקא בעניין הזה; חטיפי חלבון או אנרגיה, אם הם מתאמנים הרבה בחדר כושר, או חטיפי בשר מיובש ובקבוק בירה או שניים, אם כל הספורט שהם עושים הוא מול המסך, במשחקים של מכבי (או הפועל).
מחפשים אביזרי פורים מיוחדים למשלוח מנות? היכנסו לרשימה ובחרו חנות מתנות מומלצת
שלבו כמה סוגים של אוזני המן
כמעט כל קונדיטוריה בארץ מציעות מגוון שלם של אוזני המן, בשלל מילויים וגדלים, ואפילו מסוגים שונים של בצק: פריך, חמאה או שמרים. נצלו את האופציה הזו להגדיל את העניין במשלוח עצמו. קנו שניים או שלושה סוגים של אוזני המן ושלבו מכל סוג בכל משלוח שאתם מכינים.
ילדים נוטים לעשות "החלפות" בדברים כמו סנדוויצ'ים, ממתקים שהם אוהבים יותר או פחות ובדברים נוספים, ובהחלט ישמחו להחליף בין סוגי אוזני המן שהם לא אוהבים.
אל תקנו מארז מוכן - הכינו בעצמכם
היכנסו לחנות שמוכרת חומרי יצירה, קנו כמה טושים או צבעים אחרים, נצנצים וניירות צבעוניים או צלופן צבעוני והרכיבו מארזים מקוריים, בעיצוב אישי. אתם יכולים לעשות את זה עם הילדים או לבקש מהם להכין מראש כמה מארזים, בהתאמה לחברים שלהם.
הכינו מארזי טעימות
מכירים את הבונבוניירות עם שוקולדים מהרבה סוגים, שיש רק שתי דוגמאות מכל סוג? השתמשו ברעיון הזה עם כל רכיבי המשלוח: קנו שקית או שתיים של חטיפים מעורבים, סוגים שונים של סוכריות, ועשו מגוון, שבו יש מספרים קבועים של כל אחד מסוגי החטיפים.
למבוגרים הוסיפו מיניאטורות של אלכוהול (יש בכל חנות למשקאות חריפים), כאשר לרוב די באחת מכל סוג משקה, אלא אם כן אתם שולחים משלוח מנות זוגי.
ואם כבר זוגי, לכו עד הסוף
הוסיפו מתנה מקורית שיכולה להיות חלק מתחפושת: מסכה לעיניים וזוג אזיקי-דמה עם פרווה, למשל, או שתי מסכות. אפשר גם לארוז את כל המשלוח בכובע פלסטיק מצחיק ולארוז בו גם שפם, ולהפוך את האריזה לדו-שימושית.
ולסיום, בחזרה למסורת: הרמב"ם כותב ש"כל המרבה לשלוח לרעים הרי זה משובח", ומוסיף: "מוטב לאדם להרבות במתנות לאביונים מלהרבות בסעודתו או בשלוח לרעיו שאין שם שמחה גדולה ומפוארה אלא לשמח לב עניים ויתומים ואלמנות וגרים."
פורים שמח!