השר לביטחון לאומי "איתמר בן גביר" עדכן את התבחינים לקבלת רישיון לנשק פרטי. רוצים להוציא רישיון לנשק ולא יודעים איך לעשות זאת? מהם התנאים שאתם אמורים לעמוד בהם על מנת שתוכלו לקבל רישיון? ריכזנו לכם את המדריך המלא להוצאת רישיון נשק פרטי.
עקב המצב הביטחוני הפוקד אותנו בשבועות האחרונים, אזרחים רבים חוששים לחייהם וישנה עלייה משמעותית להוצאת רישיון נשק. על מנת שתוכלו לקבל רישיון לנשק, אתם צריכים להכיר את השלבים ולהבין בדיוק כיצד התהליך מתבצע.
בתאריך 15/10/23 השר לביטחון פנים הודיע לציבור על שינויים בבקשה להוצאת רישיון לנשק. מי זכאי לקבל רישיון לכלי נשק פרטי ואיך מתבצע התהליך? רכזנו עבורכם את הפרטים המעודכנים נכון לעכשיו.
על מנת לקבל רישיון לכלי נשק פרטי, תצטרכו לעבור תהליך הכולל מספר שלבים במשרד לביטחון הפנים. בנוסף, עליכם לעבור תנאים לא קלים, הכוללים בדיקת זכאות, מילוי טפסים והכשרה במטווח.
ההקלות שהוחלט עליהן בהתאם לתאריך 15/10/23:
- כל האזרחים המעוניינים לקבל רישיון לנשיאת כלי ירייה פרטי, לא צריכים לגשת לתחנות המשטרה, או להציג אישור משטרה עבור הגשת הבקשה
- אזרחים שיש ברשותם רישיון לכלי ירייה ואין להם כרטיס מגנטי, יישאו רישיון מנייר יחד עם התעודה המזהה. כעת לא מונפקים כרטיסים מגנטיים
- אזרחים שעליהם לחדש את הרישיון שברשותם ולבצע ריענון תקופתי, יורידו את המסמכים הנדרשים אשר נמצאים באינטרנט באתר המשרד, או בעמדות מקוונות המפוזרות ברחבי הארץ
- ניתנה הקלה עבור אנשים שהפקידו את נשקם בחצי שנה האחרונה עקב חוסר באימוני חידוש או ריענון
- הורחבו התבחינים הבאים: מתנדבי משטרה פעילים ששרתו לפחות במשך שנה כלוחמים, או ביצעו במשך שנתיים שירות צבאי וקיבלו המלצת רמ"ח מתנדבים, או מתנדבים שפרשו והתנדבו כ- 15 שנה ומעלה, לוחמי אש שפרשו משירות ומתנדבי ארגוני הצלה, כגון: זק"א, מד"א ועוד זכאים לשאת נשק
- על פי הנחיות פיקוד העורף עד לתאריך 19.10.2023, אין אפשרות להגיע ללשכות הרישוי, שכן יינתן מענה טלפוני לאנשים שהוזמנו מראש. זמני ההמתנה ארוכים ויש לגלות סבלנות והבנה, כל הפונים יקבלו מענה
- הרחבת מכסת התחמושת - ניתן לקבל אישורים מותנים להחזקת כלי ירייה פרטי, עם היתר בעזרתו יש אפשרות לרכוש 100 כדורים במקום 50. בשלב זה, אזרחים שיש ברשותם רישיון פרטי או אישור מותנה קיים, יוכלו להחזיק עד 50 כדורים. הודעה על אישור לרכוש 100 כדורים לרישיונות קיימים, תדווח מהאגף במהירות האפשרית
- תושבי שדרות זכאים לרישיון בתבחין "מגורים ביישוב זכאי"
- כל האזרחים שקיבלו אישור מותנה בתחילת שנת 2023 ובקשתם פעילה, קיבלו הודעה אישית מאגף לרישוי ופיקוח כלי ירייה המודיעה על הארכת תוקף האישור עד לתאריך 31.12.2023. אם לא קיבלתם מסרון, יש באפשרותכם לפנות למוקד השירות של אגף כלי ירייה
לאחר מכן, תוכלו לגשת למטווח מורשה או לבית מסחר עם האישור הישן שקיבלתם ולרכוש את כלי הירייה, שבסופו יתקבל רישיון. המטווחים המורשים ובתי המסחר קיבלו עדכון על ידי אגף לרישוי כלי ירייה לקבל את כל הפונים שרוצים לבצע את התהליך.
- קיימים שינויים נוספים שעדיין לא אושרו סופית ונמצאים בשלבי חקיקה, בהם כל חייל עם תעודת לוחם של רובאי 02 ו-03 יהיה רשאי להוציא רישיון לנשיאת נשק.
הוצאת רישיון לאקדח הינו תחום מוגדר הנתון תחת פיקוח. במדינת ישראל, כל בקשה להוצאת רישיון לנשק נבדקת בקפדנות רבה, לכן זהו תהליך מורכב ומומלץ לבצע אותו עם ליווי מקצועי. האישור לנשק ניתן בהתאם לנתוניו האישיים של האדם, מידת מסוכנותו הפסיכיאטרית ןסיבת הצורך בהחזקת הנשק. בכדי לקבל רישיון לנשק בישראל, יש לעמוד בתנאים מסוימים ולהיות מתאימים לקריטריונים חשובים לקבלת נשק פרטי.
שלבים להוצאת רישיון נשק פרטי
מחשבון בדיקת זכאות - כדי לקבל רישיון לכלי ירייה, עליכם לעמוד במספר קריטריונים, למשל, להיות תושבי ישראל, להיות בגיל הנדרש ועוד. לפניכם מחשבון בדיקת זכאות הבודק האם אתם רשאים לקבל רישיון לכלי ירייה. חשוב לדעת שהמחשבון נותן הערכה ראשונית בלבד ואינו מבטיח שאכן תוכלו לקבל רישיון לנשק.
מה עליכם לצרף לבקשה?
- הצהרת בריאות עם חתימה של רופא משפחה
- צילום של תעודת זהות וספח
- אישור על שירותכם הצבאי (טופס 830) / אישור שירות אזרחי או לאומי / פטור משירות
להזמנת אישורים באתר צה"ל (על ידי דפדפן כרום)
- מסמכים נוספים התומכים בנתונים של הבקשה
לרשימת התבחינים והמסמכים התומכים
- שימו לב - בקשה שתשלח בלי מסמכי התמיכה לא תטופל.
איך מגישים בקשה להוצאת רישיון נשק?
לפני שאתם מגישים את הבקשה, כדאי לבדוק במחשבון את הזכאות עבור קבלת רישיון כלי ירייה
לאחר מכן, עליכם למלא טופס עבור בקשה לקבלת רישיון כלי ירייה פרטי, לאחר מכן לצרף את כל המסמכים הנדרשים ולשלוח אותם באופן מקוון
- הגשת הבקשה מתבצעת אחרי הזדהות במערכת ההזדהות הלאומית ומעניקה שירות מותאם אישית אחרי רישום קצר, עם אבטחה מרבית ששומרת מהונאה וגניבת זהות
- היכנסו לכאן לסרטון שמסביר איך להירשם
- לאחר שסיימתם את ההרשמה, תוכלו להיכנס לאזור האישי על ידי סיסמה
- כאשר הבקשה תיקלט, תקבלו מסרון עם מספר הבקשה וזמן הטיפול
למידע על התהליך לאחר הגשת הבקשה היכנסו לקישור הבא.
מי זכאי לקבל רישיון לכלי נשק פרטי?
קיימים מספר קריטריונים על מנת שאדם יהיה זכאי לקבל רישיון לכי נשק פרטי, להלן הפירוט:
- מגורים - בישוב שמוכרז כ"זכאי" לנשיאת כלי ירייה.
- עבודה בישוב זכאי - מי שעובד בישוב ה"זכאי" לנשיאת כלי ירייה.
- מורה דרך ברישיון משרד הבריאות.
- חקלאי בעל המלצת ק"בט המועצות האזוריות במשרד החקלאות.
- שירות בכוחות הביטחון – מי ששירת בכוחות הביטחון. לדוגמא: קצינים בצה"ל בדרגות סגן ומעלה, נגדים בצה"ל מדרגת רס"ר ומעלה ומקביליהם בכוחות הביטחון האחרים. בנוסף, מי ששירת ביחידה מיוחדת בכוחות הביטחון, מתוך רשימה שנקבעה על ידי גורם שהוסמך לכך בכוחות הביטחון. בצה"ל ובמשטרה, לוחמים רובאי 07 ורובאי 08.
- שירות במשטרה – שוטר ששירת או משרת שירות קבע במשטרת ישראל במשך שנתיים לפחות. בנוסף, מתנדב פעילים במשטרת ישראל על פי אישור משטרה ובהתאם לנהלים שתקבע.
- הכשרה ייחודית – רשת שדות התעופה, שב"כ, בוגרי קורס מאבטחים מתקדם א', בעל וותק שנתיים.
- קב"ט – קצין ביטחון פעיל בגוף מוכר על ידי המשטרה.
- המלצת המשטרה – המלצה על אדם ממשטרת ישראל.
- עובד מד"א או מתנדב בגוף ההצלה – עובד קבוע ופעיל בעל ותק שנה ומעלה. בנוסף, מתנדב בעל ותק שנה ומעלה באיחור הצלה או זק"א.
- כבאי פעיל בעל וותק שנה.
- מדריך ירי בעל רישיון בתוקף.
- ספורטאי ירי – ספורטאי הפעיל ברף פעילות שנקבע על ידי התאחדות הקליעה.
- ציד – בעל רישיון ציד מהרשות לשמירת הטבע והגנים.
- מזכרת – החזקת כלי ירי לשעבר השבתה כמזכרת, כלי הירי יהיה ללא תחמושת.
- הצהרת בריאות והערכת סיכון של מבקש רישיון לנשק
על פי נוהלי המשרד לביטחון הפנים, כאשר אדם מבקש לקבל רישיון נשק, עברו הרפואי והפלילי נבחן בידי פקיד רישוי לעניינו. במידה וקיים למשרד הבריאות או למשטרה מידע שבגינו אדם עלול להוות סכנה אם הוא יישא נשק, הוא לא ימשיך בתהליך הרישוי.
בכדי לשאת נשק פרטי בעל המבקש צריך להיות בכשירות פיזית ונפשית לשאת בנשק, בכפוף להצהרת בריאות חתומה על רופא. כמו כן, הוא צריך לשלוח בקשה למתן רישיון נשק, וזה יוגש על גבי טופס ייעודי בצירוף הצהרת בריאות חתומה על ידי רופא.
על פי חוק כלי ירייה בישראל, קיימת דרישה לדווח למשרד הבריאות על מטופל המסכן את עצמו או את סביבתו, בהווה ובעתיד בעת נשיאת כלי נשק. בחוק ישנם סעיפים הנוגעים לסיכון עתידי, ולכן נדרש לדווח על סיכון. כמו כן, המשרד לביטחון פנים מתעדכן במידע שנאסף על המחזיקים ברישיון ובוחן את מצבם מבחינה רפואית ופלילית.
רשימת יישובים זכאים לרישיון נשק
במדינת ישראל אין אפשרות לשאת נשק ללא רישיון. על מנת לקבל רישיון לנשק או לחדש רישיון נשק, עליכם לעמוד במספר קריטריונים והם די נוקשים. קיימים מגוון ישובים בהם הסיכון הביטחוני גבוה יותר ולכן הם נקראים "ישובים זכאים", אשר להם יש עילה לקבלת רישיון לנשק וכך הסיכוי לקבלת הנשק יותר גבוה מאשר ישובים שאינם נמצאים בטווח.
מהו יישוב זכאי?
יישובים בארץ בהם הסיכון הביטחוני מוגבר יותר ביחס ליישובים אחרים ולתושבים שם יש יותר סיכויים לקבל אישור לרישיון נשק פרטי.
מספר עובדות בנוגע לרשימת היישובים הזכאים:
- קיימת רשימה ספציפית ומסודרת של היישובים הזכאים
- הרשימה לא זמינה לציבור ולא מפורסמת או פורסמה מעולם ולכן אין אפשרות לדעת בוודאות מהם היישובים הזכאיים
- רוב היישובים הזכאים נמצאים מעבר לקו הירוק, סמוך לגדר ההפרדה ולגבולות המדינה
- קיימים מספר יישובים זכאים נוספים שאינם נכללים בהגדרות של הסעיף הקודם
- אזרחים שגרים או עובדים באחד מהיישובים הללו מעלים באופן משמעותי את הסיכוי לקבל רישיון לנשק
- הרשימה נמצאת במשרד לביטחון פנים והוא מעדכן אותה אחת לתקופה לפי החלטתו
- אזרחים המתגוררים או עובדים ביישוב זכאי לא מאפשרים בפני עצמם זכאות לקבל רישיון נשק באופן מוחלט, שכן הם משפרים את הסיכוי
איך ניתן לדעת אם אתם גרים או עובדים ביישוב זכאי?
כדי לדעת זאת, ראשית לבדוק ברשימת דרישות הסף והעילות להוצאת רישיון ובהנחה שאתם גרים באזורים עם סיכון בטחוני מוגבר, עליכם להגיש בקשה כדי לקבל רישיון ולהמתין לתשובה. האזורים המרכזיים בהם נמצאים היישובים הזכאים כוללים את אלו הנמצאים מעבר לקו הירוק, יישובים הסמוכים לגדר ההפרדה, יישובים הקרובים לגבולות המדינה, למשל, יישובים בצפון הארץ, יישובים בבקעת הירדן, עמק הירדן ועוד. לצד ישובים אלו קיימים אזורים בהם נמצאים יישובים זכאים.
(צילום: ShutterStock)
חוק כלי הירייה
חוק כלי הירייה מסדיר את נושא הרישום, נשיאה והחזקת כלי ירייה בישראל (קישור לחוק כאן). משמעות החוק היא שלאדם בישראל אין זכות אוטומטית להחזיק כלי ירייה, ועליו לקבל רישיון כדי להחזיק ולשאת נשק. הגוף האחראי על מתן רישיון לכלי ירייה הוא האגף לרישוי כלי ירייה, במשרד הביטחון לפנים. בכדי לקבל רישיון לכלי ירייה יש לעמוד בתנאי סף, בתבחינים שקבע משרד הביטחון ולהציג סיבה מוצדקת לשאת נשק. מטרת הבדיקה היא לאזן בין צורך הציבור להגן על עצמו לבן הסכנה הממשית שהציבור עלול להיפגע מכלי נשק שיימצאו במרחב הציבורי.
סעיף 12 בחוק כלי הירייה אומר כי “המוסמך לתת רישיון נשק לפי חוק זה רשאי, לפי שיקול דעתו (1) לתת רישיון או לסרב לתתו; (2) לתת רישיון בתנאים ובהגבלות ולהטיל תנאים והגבלות על רישיון שניתן; (3) לבטל רישיון תוך תקופת תקפו”. כיום יש מעל 20,000 אנשים בישראל המחזיקים רישיון לנשק, לחלקם יש אפשרות לשאת אותו מחוץ לבית וכל השאר רשאים להחזיקו רק בביתם.
(צילום: ShutterStock)
ההבדל בין כלי נשק פרטי לארגוני
בקשה לרישיון כלי ירייה פרטי, מצריכה מהמבקש מילוי בקשה בצירוף מסמכים שונים, כמו: הצהרת בריאות מרופא משפחה, צילום תעודת זהות, תעודות מילואים, שירות לאומי או אזרחי או פטור משירות. כמו כן, נדרש ממנו לדאוג למסמכים תומכים בהתאם לתבחין הרלוונטי שבגינו מבוקש רישיון כלי הירייה. לאחר מכן, הבקשה מועברת לאישור הגורמים הממליצים - משטרה ומשרד הבריאות. לאחר המלצתם יתואם ראיון באחת מלשכות הרישוי. לאחר הריאיון יינתן "אישור מותנה" - אישור המאשר את המשך התהליך. בסיום התהליך המבקש יקבל רישיון להחזקת נשק זמני ובהמשך יוחלף לרישיון קבוע.
לעומת זאת, בקשה לרישיון כלי ירייה ארגוני מתבצעת כך שבמסגרת רישיון זה ארגונים ועובדיהם יכולים לקבל רישיון לכלי ירייה ארגוני. בדרך כלל הרישיון הוא לאבטחה או שמירה בחברות אבטחה ושמירה. בנוסף, רישיון כלי ירייה ארגוני יכול לשמש ליישובים שונים, מפעלים, משרדי ממשלה ועוד. הבקשה לרישיון נשק ארגוני מצריכה הגשת בקשה לחברה המעסיקה, בצירוף מסמכים הכוללים טופס בקשה, קורות חיים, צילום תעודת זהות, הצהרת בריאות חתומה על ידי רופא משפחה ועוד. לאחר אישור הבקשה על ידי הגורמים הממליצים, יש לעבור בדיקת כשירות נפשית ומי שיימצא שהוא כשיר – יישלח להכשרה הנדרשת. בסיום התהליך, המבקש יקבל רישיון וספח זמניים שבהמשך יוחלפו לקבועים.
סיבות לשכור עורך דין לסיוע בתהליך הוצאות רישיון לאקדח
עורכי דין העוסקים ברישוי נשק בישראל, יכולים לסייע בתהליך הוצאות רישיון לאקדח, כיוון שהם יכולים להיאבק בבירוקרטיה לא פשוטה שהמבקש לרישיון אמור להתמודד איתה. לעיתים התהליך עלול להיות לא מקצועי ואף להוביל לנזקים בלתי הפיכים, וכאן החשיבות בייעוץ משפטי היא קריטית בנושא רישיון נשק. בנוסף, במקרים מסוימים של סירוב לתת רישיון לכלי ירייה, סיוע של עורך דין יכול לעזור להשגת הרישיון.
מצאו חנויות נשק באזורכם: