מה עורך דין חברתי?
עורך דין חברתי הוא עורך דין שפועל ומשתמש במשפט לצורך שינוי חברתי והשגת מטרות חברתיות. במסגרת ההגדרה הזו, עורך דין חברתי יפעל כך שפעולותיו יחוללו שינויים חברתיים לטובת הכלל ואם לא, אזי שלפחות ישמרו על טובת הכלל והחברה.
מהו תחומי פעילותו של עורך דין חברתי
בהרבה מהמקרים, פעילותו של עורך דין חברתי היא אכן במסגרות גדולות, חברתיות או ציבוריות, אבל זה לא אומר שהוא פועל רק למען הגופים והארגונים האלה. לעיתים קרובות כל המטרה של אותם ארגונים היא לפעול דווקא לטובת הפרט, כך שעורך דין חברתי שעובד בארגונים ציבוריים אלה או עובד למענם, יפעל למעשה לטובת הפרט ואף ייצג אותו.
אפשר בהחלט להגדיר עורך דין חברתי כעורך דין למען הטוב:
- מי שעושה שימוש בחוק ובמשפט כדי לאפשר לבני השכבות החלשות להשמיע את קולם, להתגונן מפני תביעה או לתבוע את המגיע להם זאת, כאשר הם לא יכולים להרשות לעצמם לשלם את שכר הטרחה של עורך דין רגיל או אפילו את אגרות בית המשפט.
לאחר שאמרנו את כל זה, די ברור שאת שירותיו של עורך דין חברתי יכול כל אדם לבקש ולשכור, בתנאי כמובן שהוא עומד בקריטריונים של אותו עורך דין חברתי, או שעורך הדין החברתי רואה עין בעין עם מטרותיו החברתיות. למשל, עורך דין חברתי יכול לבחור לסייע בתביעה ייצוגית שאין בה ולא יהיה בה שכר טרחה גבוה, רק בגלל שהמטרה היא מטרה חברתית ראויה. אותו עורך דין חברתי יכול לבחור לסייע בכך לאדם פרטי, לארגון כלשהו או לעמותה וכו'.
אילו עורכי דין משמשים כעורכי דין חברתיים? רק אנשי הסנגוריה הציבורית? רק עורכי דין צעירים וחסרי נסיון, שמחפשים להתפרסם, או אולי סטודנטים לעריכת דין?
(מקור: ShutterStock)
אולי יעניין אותך: איך מגישים תביעה קטנה?
מי משמש בדרך כלל כעורך דין חברתי
מי שעוסקים בתחום המשפט בארץ יודעים שעורכי דין חברתיים מגיעים מכל שכבות המקצוע. זה יכול להיות עורך דין חברתי שעובד כאמור בארגון או עמותה שמטרתה היא הגשת סיוע משפטי. אלה יכולים להיות עורכי דין מהסנגוריה הציבורית ואלה בהחלט יכולים להיות עורכי דין צעירים. מצד שני, עורך דין חברתי יכול להיות עורך דין פרטי, מכובד ויקר, שחלק מהזמן שלו הוא מקדיש בחינם או בתשלום סמלי לעבודה ציבורית-חברתית: מקרים אלה נקראים "פרו בונו" – "לטובת הציבור", בלטינית – והם חלק מהפעילות השוטפת של עורכי דין פרטיים בכל הארץ.
לשכות הסיוע המשפטי בישראל
בישראל פזורות ברחבי הארץ 6 לשכות סיוע משפטי (תל אביב, באר שבע, לוד, ירושלים, חיפה ונצרת) המגישות סיוע משפטי בחינם לכל אדם הזקוק לכך ואשר עומד בתנאי חוק הסיוע המשפטי. מי שזכאי על פי סעיפי החוק, יקבל ייצוג עו"ד בתיק שלו בתחום המשפטי שבו הוא צריך. הסיוע ניתן על ידי עורך דין חברתי המועסק בלשכת הסיוע או עו"ד שהלשכה תשכור את שירותיו.
התנאים לקבלת סיוע משפטי מהמדינה
- המקרה המשפטי של המבקש, נכלל בסעיפי החוק - בחוק מפורטים רשימת המקרים שבהם ניתן סיוע כגון תעסוקה, פשיטת רגל והוצאה לפועל, דיני משפחה וכו'.
- המבקש בעל יכולת כלכלית נמוכה כפי שנקבע לפי מבחן ההכנסה בחוק. (חריג - ישנם מקרים בהם לא תיבחן היכולת הכלכלית כגון ניצולי שואה, אשפוז בכפייה, ילדים ונוער, ייצוג הורים בהליכי אימוץ, ביטוח לאומי, גביית מזונות חו"ל ועוד)
- סיכויי הצלחה בתיק מעל הסביר.
לעיון בסעיפי החוק והתקנות לחצו כאן -
- חוק הסיוע המשפטי, תשל"ב-1972 - לחצו כאן
- תקנות הסיוע המשפטי, תשל"ג-1973 - לחצו כאן
- לקריאת מידע נוסף באתר כל זכות - לחצו כאן
לסיכום
עורך דין חברתי הוא כל עורך דין שעוסק בפעילות משפטית לטובת הציבור ומנצל את המשפט לטובת החברה. עורך דין חברתי יכול להיות עורך דין צעיר וטרי, מי מעורכי דין במסגרת הסנגוריה הציבורית או אפילו עו"ד פרטי שהחליט להקדיש חלק מזמנו לטובת הציבור.