עורכי דין לדיני עבודה יודעים לספר שעם הרעת המצב במשק, יותר ויותר עובדים מוצאים את עצמם מפוטרים בצורה שנראית להם לא הוגנת או לא חוקית. רבים מהעובדים פונים מיד לבית הדין לעבודה, אבל האם ישנה דרך ביניים? כיום, גם עורכי דין לענייני עבודה ממליצים על בוררות במקרים רבים.
פיצויי פיטורין, הודעות על פיטורים שלא נמסרו מראש ובזמן, אי ביצוע שימוע לפני פיטורין, התניות שונות לקבלת פיצויים ועוד. עורכי דין לענייני עבודה רואים יותר ויותר פגמים בהליך הפיטורין של עובדים רבים במשק. עובדים רבים שפוטרו פונים לעורך דין לענייני עבודה כדי שייצג אותם בבית הדין לעבודה, כאשר הם רואים או מרגישים שנעשה להם עוול.
הפניה לבית הדין לעבודה, אומרים כמה עורכי דין שמתמחים בדינים אלה, יכולה להיות מוצדקת, אבל לא בהכרח זו תהיה האופציה החכמה עבור העובד.
מהם השיקולים בפניה לבית דין לענייני עבודה?
ברור, שפניה לבית משפט לעבודה היא אופציה שקיימת בפני עובד או מעסיק במקרה שבו נגרם להם עוול. בדרך כלל, העובד יתייעץ בעורך דין לעניני עבודה והוא זה שימליץ או לא ימליץ על פנייה לבית משפט. הפניה לבית המשפט, גם כאשר ישנו עורך דין מייצג בתמונה, לא נעשית אוטומטית. יש להניח שעורך הדין של העובד ישלח מכתבים והתראות, יעביר פניות למעביד ועוד. עורך הדין ינסה להוציא עבור העובד את המגיע לו בדרכי נועם ושלום, לפני ההגעה לבית המשפט.
בשלב מסוים מרגישים הצדדים שאין ברירה ועל העורך דין או על העובד עצמו, להגיש תביעה בבית המשפט לעבודה. במקרה כזה נראה כאילו הכל אבוד, וכלו כל הקיצים, אבל לא – ישנה דרך בינים של בוררות בענייני עבודה.
אולי יעניין אותך: מה התפקיד של עורך דין דיני עבודה ואיך הוא יכול לסייע לך?
מה זה הליך בוררות בדיני עבודה?
גם עורכי דין, ולא רק עובדים ומעסיקים, מעוניינים לסיים התדיינויות שונות במהירות סבירה ובמינימום הוצאות. כל עו"ד יסביר לכם, שדיונים בבתי משפט לוקחים הרבה זמן, הצדדים לעיתים מבקשים דחיות במועדי דיון, לא מופיעים ועוד. ככל שהזמן מתארך ועדיין נדרשת מעורבות של עורך דין, עולות ההוצאות של התובע – וגם של הנתבע – והלחץ הנפשי רק מתגבר.
הדיונים בהליך בוררות בענייני עבודה
הליך הבוררות בענייני עבודה מהיר יותר מאשר ניהול משפט בבית דין: הצדדים – לרוב עורכי הדין, אם הם מייצגים את הצדדים – קובעים בינהם מספר פגישות סמוכות ומשתדלים לקיים אותן במועדן. כך עשוי הסכסוך להגיע לפתרון מהיר יותר.
בבוררות, כל צד טוען את הטענות שלו – בעצמו או על ידי עורך דין – תוך רצון לשמור על פגישות רגועות ככל האפשר. עורכי הדין, שאינם מעורבים נפשית, יכולים להיות הטוענים ממש כמו בבית משפט. הבורר שומע את הצדדים יחד, או לחוד, ובסופו של דבר מחליט את ההחלטה שלו. הליך הבוררות יכול להיות רגוע יותר ובאווירה אינטימית יותר מזו של בית משפט עמוס.
העובדה שבבוררות אין חובה לקחת עורך דין, אלא ניתן לבוא ולייצג עצמאית בפני הבורר, מוזילה מאוד ומקטינה את העלויות וההוצאות; במיוחד חשוב לעובד שפוטר ועתידו הכלכלי לא מובטח.
המאמר מובא לסיוע ראשוני בלבד ואינו מהווה תחליף להתיעצות עם עורך דין.