הלנת שכר היא מצב בו עובד לא מקבל את השכר שלו במועד המחויב על פי החוק. במידה והשכר לא התקבל בזמן, ישנה אפשרות להגיש תביעה על הלנת שכר, כדי שלבסוף העובד יקבל את הכסף והזכויות המגיעות לו.

איך מחשבים הלנת שכר ומהו גובה הפיצוי? עו"ד אלעד ג'ובני, בעלים של חברת "אלעד ג'ובני ושות'" המתמחה בדיני עבודה ובהגנה על זכויות עובדים, יסביר בהרחבה על נושא הלנת שכר.

 


 

מה זה הלנת שכר?

כאשר מעסיק לא שילם לעובד את שכרו לפי הזמן המחויב בחוק - זוהי הלנת שכר. למעשה, זהו הזמן שעבר בין המועד שהעובד היה אמור לקבל את שכרו בפועל, לבין התשלום שהמעסיק שילם בזמן אמת. בנוסף, הלנת שכר יכולה להתרחש במקרים בהם העובד לא קיבל את כל הזכויות המגיעות לו, כמו למשל: שכר עבור שעות עבודה נוספות או פיצויי פיטורין.

דוגמה להלנת שכר: מעסיק היה צריך לשלם לעובד ב-10 לחודש והוא שילם לו רק ב-20 לחודש. לרוב, עד ה-15 לחודש לא יגרם דבר למעסיק וניתן לקבל זאת. אך במידה והתשלום מגיע כבר ליום ה-20, בין הימים 15-20 מתרחשת הלנת שכר של 5 ימים - משך הזמן שהעובד לא קיבל את השכר שלו.

 

איך מגישים תביעה על הלנת שכר

(צילום: ShutterStock)


 

איך מחשבים הלנת שכר ומה גובה הפיצוי?
 

קיימים מגוון תרחישים בהם יש דרישה לפיצויי הלנת שכר, כגון:  

  • במידה והעובד סיים את עבודתו ולא קיבל פיצויי פיטורין.
  • שעות נוספות שלא שולמו.
  • המשכורת לא שולמה בזמן.
  • כאשר העובד לא קיבל את כל הזכויות המגיעות לו על פי חוק.
  • את הלנת השכר מחשבים באופן יחסי, מהזמן שעבר ממועד התשלום בפועל (אם בכלל), לזמן שהמעסיק היה אמור לשלם. כמו כן, ישנם מקרים בהם העובד יכול לתבוע בגין שתי סיבות; לדוגמה, עובד שלא קיבל פיצויי פיטורין בסיום עבודתו. מטרת התביעה היא לקבל את מלוא הפיצויים שהוא לא קיבל ובנוסף לכך גם את הפיצויים על הלנת פיצויי הפיטורין - טווח הזמן שלא קיבל את פיצויי הפיטורין.
  • בדרך כלל, גובה הפיצוי משתנה בהתאם למקרה ויכול להגיע לסכומים מאוד גבוהים. לרוב, הוא נע בין כמה עשרות אלפי שקלים. לבסוף, בית הדין קובע את גובה הפיצוי.

 


 

מתי צריך להגיש תביעה על פיצויי הלנת שכר?

במידה והמעסיק לא משלם בזמן את שכרו של העובד, רצוי להתעמת איתו ולדרוש את השכר באופן מיידי. מומלץ לעשות זאת ביום ההלנה הראשון ולגבות כל בקשה, בין אם היא מתבצעת במסמכים, התכתבויות או הודעות. במידה והמעסיק שילם את השכר באיחור - ניתן להגיש את התביעה עד 60 יום, מהיום בו קיבל את השכר, או עד 90 יום עם אישור מיוחד של בית הדין לעבודה.

 


 

איך מגישים תביעה על הלנת שכר?

תביעות על הלנת שכר מתבצעות במסגרת תביעות לבית הדין לעבודה. כאשר מדובר בתביעות קטנות ובסכומים יחסית נמוכים, בית הדין מעדיף להקל על העובד, לכן ניתן להגיש באופן עצמאי את התביעה ללא ייצוג של עורך דין. תובע שאינו משתמש בשירותיו של עורך דין, רשאי להגיש את התביעה בכל אחד מבתי הדין לעבודה ברחבי הארץ.

 

 

 

מתי חוב קופת גמל נחשב שכר מולן?

במידה ולא הועברו כספים לקופת גמל של העובד תוך 21 יום, מהמועד בו נחשב השכר החודשי מולן, הם נחשבים גם לשכר מולן שעוכב בתשלום. לכן גם במקרה זה, העובד רשאי לקבל פיצויים על הלנת שכר.

 

 

באילו מקרים מפחיתים פיצויי הלנת שכר?

כאשר עובד נקלע למצב בו הוא לא מקבל את שכרו בזמן - מצבו הכלכלי של המעסיק לא רלוונטי. אך במקרים מסוימים בית הדין מתחשב במעסיק, לרוב כאשר הנסיבות מוצדקות.
 

להלן מקרים בהם ניתן להפחית פיצויי הלנת שכר:

  • במידה ואי התשלום נעשה בתום לב.
  • כאשר המעסיק הציע לשלם, אך לא הצליח לשלם בפועל.
  • במידה והעובד לא התנהל כראוי במקום העבודה: נעלם או התחמק מעבודתו.
  • מצב כלכלי קשה שהמעסיק נקלע אילו, המוכיח שהעסק שלו נפגע. לדוגמה, כוח עליון כמו הקורונה, שעסקים נפגעו או נסגרו וכך נוצר קושי לשלם לעובדים.
  • במקרים אלו בית הדין יכול להפעיל את שיקול דעתו ולהתחשב במעסיק. יש לציין כי ברוב המקרים, בית הדין והחוק יהיו לטובת העובד. שכן המעסיק במאזן הכוחות נמצא במקום הרבה יותר גבוה מהעובד. המעסיק הוא "החזק והעשיר" והעובד הוא "החלש" וכביכול עם פחות אמצעים כלכליים. לכן החוק ברוב המקרים הוא לטובת העובד, אלא אם כן אלו נסיבות מקלות.
     

לתביעות הלנת שכר, מומלץ לפנות לעו"ד מקצועי המתמחה דיני עבודה, כדי לקבל טיפול מקצועי ומסור וכמובן את כל כספכם וזכויותיכם.

 

עורך דין אלעד ג'ובני

(צילום באדיבות: עו"ד אלעד ג'ובני)

 

עו"ד אלעד ג'ובני הוא בעלים של "משרד עו"ד אלעד ג'ובני ושות'". כל המידע במאמר מטעמו בלבד.

לכרטיס העסק של עורך דין אלעד לחצו כאן >>