אנשים רבים נקלעים לא אחת למצב כלכלי קשה: כישלון העסק, התנהלות כלכלית לא נכונה, משבר אישי, גירושין מחלה ואין סוף סיבות. כאשר לא קיימת אפשרות לכסות את החובות הם הולכים ומצטברים, צפוי שיפתחו כנגדם תיקי הוצאה לפועל ויחלו הליכי גביה. במאמר זה, עו"ד עופר פרץ מסביר על עיכוב הליכים בהוצאה לפועל.
בשנת 2013, עו"ד עופר פרץ פתח את המשרד שלו בחיפה. מאז ועד היום, עיקר פעילותו היא בייצוג חייבים בהליכי הוצאה לפועל וחדלות פירעון.
עו"ד פרץ נבחר ע"י הועדה לאיתור נאמנים במשרד המשפטים לשמש כ"נאמן" בתיקי חדלות פירעון של תאגידים באזור המרכז ויחידים במחוז דרום. עו"ד פרץ ממשיך לייצג חייבים כפי שעושה כבר 15 שנה, מלבד יחידים במחוז הדרום, בהתאם לתקנות.
מה זה עיכוב הליכים בהוצאה לפועל?
עיכוב הליכים הוא מצב שבו ההליכים המשפטיים כנגד החייב, תביעות בבתי משפט או הליכים שננקטו בהוצאה לפועל - נעצרים. כאשר נפתח תיק בקשה לביצוע פסק דין, שטר או המחאה (צ'ק) בהוצאה לפועל, מעניקים לחייב 30 ימים אפשרות לשלם את פסק הדין או לערער, ואם מדובר בשטר או בתביעה כספית ניתנת לו אפשרות להתגונן.
מרגע פתיחת התיק בהוצל"פ ניתן לבקש מרשם ההוצאה לפועל לעכב הליכים כנגד החייב, על מנת להימנע מעיקולים. המטרה היא לאפשר לחייב להצליח לשלם את חובו, כיוון שיהיה לו קשה לעשות זאת במידה ויש לו עיקול בחשבון הבנק ו/או עיקול על המשכורת.
במידה והחייב מתגונן במסגרת הזמן הניתן בחוק, או במידת הצורך ביקש הארכה למועד והרשם אישר לו את בקשת הרשות להתגונן, ההתנגדות שלו עוברת לבירור בבית משפט כמו תביעה כספית רגילה.
בנוסף, ישנם מגוון הליכים שהזוכה יכול להפעיל כנגד החייב כדי לגרום לו לשלם, ועל כולם ניתן לבקש עיכוב הליכים. הזוכה יכול לבקש לבצע עיקולים כנגד החייב על חשבון הבנק, הרכב, המשכורת, במידה ויש לו גם על המניות, כל חפץ או נכס. כמו כן, הזוכה יכול לבקש בנסיבות מסוימות להטיל על החייב את ההגבלות על פי חוק ההוצאה לפועל: עיכוב יציאה מהארץ, הגבלות לבצע שימוש בצ'קים או בכרטיס אשראי ועוד.
אולי יעניין אותך - הליך פשיטת רגל: מה זה אומר ואיך זה עובד?
(צילום: באדיבות עו"ד עופר פרץ)
מעוניינים בשירותיו של עורך דין לצורך עיכוב הליכים בהוצאה לפועל? לחצו כאן >>
באילו מקרים שולחים בקשה לעיכוב הליכים בהוצאה לפועל?
מעבר למקרים בהם ניתן עיכוב הליכים אוטומטי בהוצאה לפועל, סמכותו של רשם ההוצאה לפועל לעכב הליכים הינה מוגבלת, והיא יכולה להתבצע רק במקרים הרשומים בחוק ההוצאה לפועל. במקרים אלו, ההחלטה על עיכוב תתקבל על פי שיקול דעתו של הרשם או בנסיבות מיוחדות המצדיקות את העיכוב.
- כאשר החייב טוען טענת "פרעתי" - החוב שבגינו ננקטו הליכים נפרע.
- במידה וחייב הגיש בקשה לפתיחת הליך שיקום כלכלי, הוא יוכל לבקש עיכוב הליכים בהוצאה לפועל.
- במידה ומתקיים מצב בו החייב הגיש באיחור את אחת הבקשות הבאות: התנגדות לביצוע שטר, התנגדות לתביעה על סכום קצוב, או כאשר החייב פונה להליך חדלות פירעון.
- כוונה לערער - כאשר אחד הצדדים בתיק הודיע שהוא מתכוון להגיש ערר, ערעור או בקשת רשות ערעור.
- במידה ויש צד ג' שטוען שיש לו זכויות במקרקעין שלא רשומים בלשכת רישום המקרקעין (בטאבו), והם עוקלו במסגרת הליכי הוצאה לפועל. באפשרות הרשאי לעכב את מכירת המקרקעין, כדי שהוא יוכל לפנות לבית המשפט בעניין.
- כאשר אדם נפגע מהחלטת רשם ההוצאה לפועל, לגבי בעלות על מיטלטלין שעוקלו - ביכולותיו של הרשם לעכב את ביצוע מכירת הנכסים, על מנת לאפשר לאותו אדם לפנות לבית המשפט בנושא זכותו בנכסים.
- כמו כן, סיבה נוספת היא כאשר חייב נקלע להליכי הוצאה לפועל בסכומים שהוא לא יכול לעמוד בהם, או שיש באפשרותו לעמוד בהם אבל הוא מעוניין לבצע הסדר תשלומים שיקל עליו. כדי לעשות זאת עליו לבקש את הסכמת הנושים.
כיצד מתבצע הליך הגשת בקשה לעיכוב הליכים?
בכל בקשה להוצאה לפועל יש טופס בקשה לעיכוב הליכים, לטופס זה מצרפים בקשה מנומקת המסבירה על איזה סעיף מדובר. את הבקשה לעיכוב הליכים יש להגיש לרשם ההוצאה לפועל. במסגרת הטופס יש לפרט לעומק את הסיבות לבקשה. כמו כן, במידה ויש אפשרות מומלץ מאוד לגבות כל עובדה במסמך. בנוסף, יש לבצע תצהיר חתום על ידי עורך דין, בו מצהירים שכל העובדות שמסרתם נכונות.
(צילום: ShutterStock)
במה שונה עיכוב הליכים בהליך אזרחי מעיכוב הליכים רגיל?
עיכוב הליכים רגיל זהו עיכוב הוצאה לפועל - עיכוב הליכי גבייה. המשמעות היא שלא ניתן להפעיל הליכי גבייה, בעיקר עיקולים. לעומת זאת, עיכוב הליך אזרחי זהו עיכוב מלנהל את התביעה עצמה.
כמו כן, כאשר חייב נכנס להליך של פשיטת רגל - הליך של חדלות פירעון, קיים סעיף האומר שהחייב נכנס להליך של חדלות פירעון. לכן כל ההליכים הכספיים האחרים המתנהלים כנגד החייב, או שהחייב מנהל כנגד אחרים, יעוכבו.
מה ההבדל בין עיכוב הליכים לעומת ביטול הליכים בהוצאה לפועל?
בעיכוב הליכים מתקיים עיכוב בהליך. לדוגמא, במידה ויש עיקול בבנק והבנק עוד לא העביר כסף ללשכת הוצאה לפועל, הבנק יעכב את ביצוע ההעברה. למעשה הבנק מייחד את הכספים האלו בצד במסגרת עיכוב הליכים, ולא מעביר אותם. לכן העיקול הזה לא מוסר ולא נמחק, אלא מעוכב. זאת אומרת יהיה אפשר להפעיל מחדש את העיקול, זה נקרא שפעול הליכים.
לעומת זאת, בביטול הליכים בהוצאה לפועל, העיקול נמחק מהבנק, לכן הבנק רשאי להעביר את הכסף לבעל החשבון. בביטול ההליכים ההליך נסגר, זה למעשה ביטול מוחלט של התיק בו אין יותר חובות לחייב או זכויות לזוכה בתיק.
(צילום: באדיבות עו"ד עופר פרץ)
עו"ד עופר פרץ הוא בעל משרד העוסק בחדלות פירעון, פשיטות רגל והסדרי חובות. כל המידע במאמר מטעמו בלבד.