כל אדם רשאי להחליט מי יירשו את הונו לאחר מותו על ידי כתיבת צוואה, כאשר ההון מתבטא בזכויות, רכוש וממון. כתיבת צוואה הינה דבר חשוב כך שהרכוש יחולק באופן שהוא חפץ בו. עריכת צוואה הינה אישית ורק האדם שמעוניין לבצע אותה רשאי לעשות זאת ולא שום אדם אחר, מיופה כוח וכדומה. במאמר הבא, עו"ד נטלי אבני, בעלים של משרד עו"ד, מסבירה בהרחבה כל מה שרציתם לדעת על סוגי צוואות.

 

מהי צוואה?

צוואה הינה מסמך משפטי אשר מאגד בתוכו הוראות מטעם המצווה לעניין אופן חלוקת רכושו בין יורשיו ולעיתים גם לעניין אופן ניהול עניינים נוספים כגון היכן יקבר, כיצד תבוצע ההלוויה של אותו מצווה ועוד.

 

 

למעבר לכרטיס העסק של עו"ד אבני לחצו כאן >>

 

 

מדוע חשוב לערוך צוואה?

עריכת צוואה מומלצת בכל גיל ולא רק לעת זקנה כמו שנוטים לחשוב. עריכת צוואה חשובה עוד יותר כשמדובר באנשים שנישאו בשנית או במקרים בהם אדם רוצה שכספו יחולק בצורה שאינה תואמת את "החוק היבש".

לפי החוק, אדם שנפטר ללא צוואה ויש לו אישה וילדים, תעבור מחצית מרכושו של המנוח לאשתו ומחצית לילדיו. כאשר אין לו ילדים יועבר חלק להוריו או להורי הוריו. אם חלוקה זו לא תואמת את רצונו של המצווה עליו לערוך צוואה שתבטא את רצונו.

כתיבת מסמך זה היא הדרך היחידה בה אדם יכול לאחר מותו לשלוט בחלוקת הרכוש שלו. ולמנוע מצבים לא רצויים. לדוגמא, אדם שנישא בשנית ולאשתו הנוכחית יש ילדים מנישואים קודמים, הרי שבהעדר צוואה יחולק רכושו כך שמחצית תחולק לילדיו ומחצית לאשתו ולאחר מותה לילדיה מנישואים קודמים.

 

איזה סוג של צוואה מתאים לך

 

 

כמה זמן לוקח צו קיום צוואה?

ישנם לוחות זמנים ברורים עד לקבלת צו קיום צוואה. יחד עם זאת לפעמים תגובת האפוטרופוס הכללי ניתנת לפני 45 יום, ולעתים יש עיכובים מעבר ל-45 יום. לכן התשובה לשאלת הזמן תלויה באיזו לשכת רשם הירושה מוגשת הבקשה ובאיזה מועד.

הזמנים גם משתנים בהתאם לסיטואציה ואם יש התנגדויות לצוואה או לא. אם יש התנגדויות או החלטה של האפוטרופוס הכללי להתערב, הבקשה עוברת לבית משפט לענייני משפחה וההליך יארך זמן רב.

 

מתי צוואה אינה תקפה?

ישנם אינספור מקרים בהם צוואה תיחשב ללא תקפה. קודם כל על צוואה לעמוד בתנאי סף המפורטים ב"חוק הירושה". תנאים אלו משתנים בהתאם לצורת הצוואה.

קיימים בחוק הירושה 4 סוגי צוואה, ולכל אחד מסוגי הצוואה קיימות דרישות נפרדות: צוואה בעדים, צוואה בעל פה (וכן צוואת שכיב מרע), צוואה בפני רשות או צוואה בכתב יד.

 

מספר דוגמאות לסיטואציות בהן צוואה לא תהיה תקפה:

לדוגמא, צוואה בעדים בה נדרשים העדים לא רק להיות נוכחים בעת החתימה על הצוואה, אלא גם לוודא שהמצווה מודע ומבין את תוכן הצוואה ואת כל הוראותיה. עדים שלא עומדים בדרישות אלו עלולים להביא לפסילתה של הצוואה.

דוגמא נוספת: במקרה בו יוכח כי המצווה לא היה כשיר בעת עריכת הצוואה או שהצוואה לא נערכה כנדרש. כך למשל צוואה בכתב ידו של המוריש: צוואה ניתנת לפסילה כאשר הצוואה אינה כתובה בכתב ידו האישי של המוריש, או שחלקה כתוב בכתב ידו של המוריש וחלקה בכתב יד שונה.

 

סוגים של צוואות

 

 

אלו סוגי צוואות צוואות קיימים?

החוק הישראלי מכיר במגוון סוגי צוואות המאפשרות לכל מוריש להתאים את הירושה למצב שלו. סוגי צוואות עיקריים בישראל הם צוואה בפני רשות, צוואה בכתב, צוואה בעל פה וצוואה הדדית.
 

  1. צוואה בפני רשות - סעיף 22 לחוק הירושה קובע כי צוואה בפני רשות תהא צוואה אשר נאמרה בפני רשות מוסמכת, שופט, דיין, רשם, או נוטריון כאשר על פי רוב מדובר בנוטריון, והנוטריון כתב את הצוואה. לחלופין, המצווה יוכל להגיש לנוטריון צוואה כתובה. המצווה יצהיר כי זו צוואתו והנוטריון יחתום על כך.
     
  2. צוואה בעל פה - סעיף 23 לחוק הירושה מאפשר לאדם לערוך צוואה גם על ערש דווי, אז מטבע הדברים לא יוכל לרשום אותה בשל מצבו, אלא לומר אותה בעל פה. לשם כך, לצדו צריכים להיות שני עדים, העומדים בתנאים שהצגנו לעיל לגבי צוואה בעדים. אלו ירשמו את דבריו של המצווה ויפקידו את המסמך בהקדם האפשרי אצל הרשם לענייני ירושה. תוקפה של הצוואה - חודש לאחר חלוף הנסיבות שהתירו את הצוואה בעל פה ככל שהמצווה עודנו חי.
     
  3. צוואה בכתב יד - סעיף 19 לחוק הירושה קובע כי צוואה בכתב יד תיכתב כולה ביד המצווה, תישא תאריך כתוב בידו ותיחתם בידו. בשונה מסוגי צוואות אחרים, צוואה בכתב יד אינה דורשת נוכחות של עדים או עורך דין, דבר המקל מאוד על המצווה, אולם מנגד, כאן בדיוק טמון הסיכון שבה שכן הדבר מותיר פתח לטעויות ופגמים שעלולים להביא בסופו של דבר לפסילת הצוואה.
     
  4. צוואה בעדים - כשמה כן היא, תיערך הצוואה בנוכחות שני עדים, אשר בחתימתם יאשרו כי המצווה הצהיר בפניהם כי זוהי צוואתו והוא חתם עליה בפניהם. על העדים להיות מעל גיל 18, בעלי כשרות משפטית ושאינם בעלי עניין בצוואה.

 

כמה עולה לעשות צוואה?

העלויות של הכנת צוואה משתנות בהתאם למורכבות הצוואה ועל כן אין באמת מחיר קבוע לעריכת צוואה. מחיר עריכת צוואה נע בין 1,500 ש"ח בדרך כלל לצוואה רגילה, ועולה ככל שהצוואה מורכבת וכוללת רכוש רב והוראות חלוקה מפורטות. במקרים מורכבים מחיר עריכת צוואה עשוי לטפס עד 5,000 ש"ח.

 

נטלי אבני היא בעלים של משרד עורכי דין. כל המידע במאמר מטעמה בלבד. 

 

רוצים לדעת איזו צוואה מתאימה לכם? צרו קשר עם עו"ד נטלי אבני כאן >>