סעיף 20 לחוק לשכת עורכי הדין מונה את הפעולות שיוחדו לעורכי דין ושמי שאינו עורך אינו רשאי לעשותן דרך עיסוק או בתמורה אף שלא דרך עיסוק.

  • כלומר: למי שאינו עורך דין אסור לעסוק בפעולות האלה כמקצוע או כדבר שבשגרה, או שאם הוא עושה אותן מידי פעם, אסור לו לקבל דבר בתמורה. 

יכול להיות שאדם יעניק לחברו ייעוץ משפטי או ינסח עבורו מכתב או חוזה. כל עוד הוא לא ייעץ לחברו בתשלום או בתמורה כלשהי, זה בסדר. 

ייעוץ משפטי – חלק מהפעולות ששמורות לעורכי דין בלבד

בין הפעולות שיוחדו לעורכי דין, ישנה גם פעולת הייעוץ המשפטי: להעניק ייעוץ כזה מותר רק לעורך דין, ומי שעושה כך באופן שגרתי או מקבל עבור יעוץ כזה תשלום, עובר על החוק. 

מי יכול להעניק ייעוץ משפטי והוא אינו עורך דין?

במקרים מסוימים – עבור הממשלה, למשל, או בבתי דין רבניים או צבאיים – יכול גם משפטן או מישהו אחר לתת יעוץ משפטי. במקרים אחרים יכול רואה חשבון לתת סיוע או ייעוץ מעין משפטי, שקשור ישירות במקצוע שלו. 

  • מתמחה או סטודנט למשפטים או אפילו משפטן, שאינם עורכי דין, יכולים לסייע ולתת ייעוץ משפטי רק בחינם. 

מה קורה בתביעות קטנות?

כל מי שהגיש פעם תביעה בבית משפט לתביעות קטנות, יודע שאדם חייב לייצג את עצמו, ואם הוא עצמו עורך דין (או אפילו סטודנט למשפטים, במקרה זה), הוא חייב להודיע על כך לשופט. 

  • בערכאה זו אסור לעורכי דין להופיע או לייצג מישהו, ובמקרים רבים השופטים מוציאים אותם מהאולם בעת הדיון. 

איזה ייעוץ כן מותר לתת למי שאינם עורכי דין, בתביעות קטנות או בתביעות אחרות?

ניתן לתת ייעוץ טכני, שדן בתהליכים המנהלתיים של הגשת תביעה או כתב אישום או ייעוץ שיכול לקצר תהליכים בירוקרטיים או לאפשר לאזרח למצות את הזכויות שלו מול רשות כלשהי. 
הקו, חייבים לומר, דק למדי, ולכן על כל אחד לדעת בדיוק מה הוא מייעץ, למי ומתי. 

הסתבכתם? עשו הכל פשוט יותר: היכנסו למדור עורכי דין במדריך העסקים של b144 ופנו לעו"ד מתאים, לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי.