במשך שנים רבות בני אדם מייחלים לדעת האם מה שנאמר להם הוא אמת או שקר. המאה ה- 20 הביאה לא מעט חידושים בתחום התעשייה והטכנולוגיות.
אחת מההמצאות המהפכניות הייתה מכונת הפוליגרף שיעודה היה לדעת האם אדם מסוים דובר אמת או שקר.
ההיסטוריה של מכשיר הפוליגרף
החל משנת 1855 החלו בפיתוחים שונים של מכשיר הבודק באמצעות תגובות פיזיולוגיות בגוף האדם האם הוא דובר שקר או אמת. על פי מחקרים נמצא כי בזמן שקר המדדים הפיזיולוגים בגוף האדם משתנים, כמו בזמן חרדה.
ב- 1921 סטודנט צעיר לרפואה, ג'ון לארסון, פיתח מכשיר המודד את המדדים הפיזיים כגון: לחץ דם ונשימה ומעניק תוצאות על גבי גרפים. מקור השם פוליגרף הוא בשפה הלטינית פולי- רב, גרף- רישום. לאחר המצאת המכשיר החלו לפתח טכניקות שאלות שיכולות להוות בקרה בין תוצאות של מצבי לחץ לבין תוצאות של מתן עדות שקר.
עם השנים מצאו את ההשוואה הטובה ביותר מבחינת שאלות והיום יש כמה סוגי שאלות שהנבדק צריך לענות עליהן בזמן בדיקת הפוליגרף.
סוגי השאלות בזמן בדיקת פוליגרף
שאלות סרק- סדרת שאלות הנשאלות על פרטים ידועים שלנבדק אין סיבה לשקר לגביהן. השאלות מורכבות באמצעות ידע מקודם אודות הנבדק כגון: שמו, מקום מגוריו, מצבו המשפחתי וכדומה.
השאלות בונות אמון בין הנבדק לבודק במהלך הבדיקה, וכן ניתן למדוד את מצב הלחץ בו נתון הנבדק, שאלות הסרק אינן נלקחות בחשבון בניתוח התוצאות.
שאלות השוואה- סדרת שאלות שמטרתה לייצר מצב לחץ אצל הנבדק, זאת על מנת להשוואת בין תגובת לחץ לתגובת שקר. השאלות אינן קשורות לחשד שעומד מול הנבדק אבל אמרות לעורר אצלו אי נוחות. שאלות כגון: האם שיקרת, האם השתמשת בסמים, האם אתה שותה אלכוהול וכדומה.
שאלות רלוונטיות- אלו השאלות הקשורות ישירות למקרה המיוחס לנבדק, באמצעות שאלות ההשוואה ניתן לבדוק האם המדדים הם מתוך הלחץ בו שרוי הנבדק או שמדובר במתן עדות שקר.
על מנת להפחית את רמת הלחץ, ניתן להעניק לנבדק העתק של השאלות הרלוונטיות, כך ניתן להפחית מתן תשובות שקריות מתוך חשש איבוד מקום העבודה וכו'.
מי יכול לבצע בדיקת פוליגרף?
כל בעל מקצוע שעבר הסמכה ובעל תעודה של איגוד האמריקאי לפוליגרף, יכול לבצע בדיקות פוליגרף. יחד עם זאת חשוב לבחור בבעל מקצוע בעל וותק, שעובד בתחום מספר שנים לפחות. בדיקות פוליגרף וחישוב התוצאות דורשות מיומנות גבוהה, מיומנות זו מקורה בותק המקצועי של הבודק.
שימושי בדיקות הפוליגרף
בדיקות פוליגרף היום משמשות תחומים רבים כגון: חלק מהליך גיוס לתפקיד רגיש, בדיקות אמינות בתחום התעסוקה, חשד במעילה או גניבה במקום העבודה, חשד בגידות בין בני זוג, בתחום הביטוח על מנת לזרז את תהליך התביעה וכדומה.
בדיקות פוליגרף קבילות במשפט אזרחי במידה והן נעשות בהסכמה. לעומת זאת בדיקות אלו אינן יכולות לשמש כראיות במשפט פלילי. חוקרים רבים במשטרה נעזרים בבדיקת פוליגרף על מנת לאשש או לשלול כיוון חקירה מסוים אך לא ניתן להשתמש בבדיקות בהליך משפטי.