מה הקשר בין מצבנו הנפשי לגוף שלנו, לקואורדינציה, לכאבים שלנו ולחוויות הגופניות שלנו בכלל? פסיכותרפיה גופנית סבורה שיש קשר בין הדברים, ופסיכותרפיסטים בשיטה זו מציעים טיפול שאינו מילולי בהכרח או בכלל.

הפסיכותרפיסט וילהלם רייך, תלמידו של זיגמונד פרויד, שם לב שבזמן טיפוליו של פרויד מגיב גופו של המטופל להתרחשויות הרגשיות בזמן הטיפול. הוא ופסיכותרפיסטים אחרים, פיתחו את שיטות הפסיכותרפיה הגופנית שנהוגות היום על ידי פסיכותרפיסטים שמתמחים בתחום זה של הפסיכותרפיה. ההנחה שלהם היא שלתהליכים הנפשיים שאנחנו עוברים או חווים ישנם שורשים שיכולים להתבטא בצורה גופנית והתנהגותית. הרגש עושה שימוש בגוף, אומרים הפסיכותרפיסטים בשיטת הפסיכותרפיה הגופנית, ומאותת לנו באמצעות כאבים שונים, בעיות גופניות כמו אובדן שיווי משקל או קואורדינציה ואפילו מחלות, על בעיות נפשיות.

הפסיכותרפיה הגופנית מפתחת את ההתבוננות והקשר שבין גוף ונפש, כדי למצוא תרופה למצב הנפשי. הפסיכותרפיסט משתמש בהפעלות שונות ובתרגילים כדי להביא את המטופל להתבטא ולשלוט בהתמודדות עם הקשיים שלו.

שיטת אלבאום לפסיכותרפיה אלטרנטיבית

בהקשר זה, של פסיכותרפיה גופנית, שווה להכיר את אחת משיטות הטיפול האלטרנטיביות שחלקים מהבסיס שלה מוכרים מפסיכותרפיה גופנית. שיטת טיפול חלופית זו שואבת חלקים מהיסודות שלה גם מפסיכולוגיה התפתחותית.

כבר בראשית נציין שישנם לא מעט מתנגדים לשיטת טיפול זו והמטפלים בשיטה זו אינם בהכרח פסיכותרפיסטים מוכרים על ידי החוק (כלומר פסיכולוגים קליניים, רופאים פסיכיאטריים, עובדים סוציאליים בעלי הכשרה מתאימה וכד').

שיטת אלבאום טוענת שלכל אחד ישנן ארבע 'אינטיליגנציות', שאחת מהן היא אינטילגנציה גופנית. מכאן, שאם נפתח את האינטילגנציה החסרה, נתקן את הבעיה או הפגם. בעת האבחון קובע המטפל בשיטה זו מהי האינטיליגנציה החסרה ומהו מקור הבעיה.

הטיפול בשיטת אלבאום – שבכוונה אנחנו לא מכנים אותה 'פסיכותרפיה' – כולל תרגילי שיווי משקל ויציבה, פיתוח גמישות, תנועה מודעה והליכה נכונה ועוד. המטופל מקבל ומתרגל תרגילי הרפיה שונים ומדיטציה שאותם הוא אמור לתרגל אף באופן יומי. גם בנקודה זו, יש לשיטה השקה עם תחומי אימון אישי מסוימים: הרצון הממוקד לפתור בעיה קיימת, כמו הפרעת קשב וריכוז, ולעשות זאת בטווח זמן יחסית קצר מאשר טיפולי פסיכותרפיה גופנית או אחרים.

שיטת טיפול אלטרנטיבי זו – שיטת אלבאום – פונה בעיקר לילדים ולבני נוער, אך גם למבוגרים; בעיקר בנושא בניית הבטחון העצמי.

מאמר זה ניתן כמבוא ומידע בלבד ואינו מחליף ייעוץ פסיכותרפיסט מקצועי. אין בו משום המלצה על שיטת טיפול או פסיכותרפיה כזו או אחרת.