בישראל שטופת השמש, גם אם נושבת רוח מכיוון הים, עדיין השמש הקופחת מחממת אותנו והופכת את הישיבה בגינה שאינה מוצלת לכמעט בלתי אפשרית. לכן, פרגולות וסוככים הן הכרח המציאות, והפכו מזמן חלק מהנוף האורבני.
פרגולה היא המצאה גאונית למרות פשטותה. זאת מאחר וכל בניית פרגולה היא תהליך די מהיר שמציג שינוי משמעותי בהשקעה נמוכה יחסית. פרגולה יפה תשתלב יפה בכל עבודת גננות ופיתוח נוף, ותוסיף הרבה מאוד למראה הגינה. שילוב גננות חכם עם פרגולה יעניק לה מראה יפה וקלאסי: צמחים מטפסים או עציצים תלויים וכדומה.
מה חשוב לדעת לפני שבונים פרגולה?
ראשית חוכמה, כאשר אתם חושבים לבצע פרגולה, בדקו עם עורך דין או דרך הרשות המקומית במה אתם חייבים מבחינת היתרי בניה ותשלומים שונים. חלק מהעיריות והמועצות המקומיות מכניסות פרגולות לחישובי השטחים הבנויים אם הן בנויות מחומרים מסוימים או בנויות בצורה מסוימת.
פרגולה סגורה בבית עסק מחייבת אישור העירייה כמעט בכל מקרה.
האם פרגולה מתאימה רק לגינה?
כמובן שלא. פרגולה אפשר להקים גם על גג שטוח אך לא על מרפסת זיזית. למעשה, מי שהתברך בבית עם גג שטוח יכול לנצל אותו לחודשי הקיץ בצורה לא פחות טובה מאשר את הגינה ואת הפרגולה בגינה: הגג יהיה לרוב מאוורר וקריר יותר.
בישראל מכירים לרוב סוג אחד של פרגולה: מרובע כלשהו, שעומד קרוב לבית או צמוד אליו. אבל אפשר להפעיל את הדמיון ולהשתמש בפרגולה לכיסוי על מעבר, כמו שביל הגישה לבית. פרגולות אפשר להקים גם מעל פינות ישיבה מרוחקות מהבית; מעין פינות שקט.
אילו פתרונות הצללה יש?
מלבד עצים או פתרונות "חיים" אחרים, אנחנו מכירים כמה פתרונות הצללה בסיסיים:
רשת צל
את רשת הצל ניתן לרכוש בכל חנות עשה זאת בעצמך או רשת גינון. את הרשת מותחים מארבע נקודות והיא מהווה פתרון הצללה נח ולא יקר.
שלא כמו פרגולה, רשת צל לרוב אינה קבועה והיא מתכלה כעבור כמה שנים.
גזיבו
בישראל, כאשר מדברים על גזיבו, מדברים על מתקן נייד, קל וניתן לפרוק. זהו אולי ההבדל העיקרי בישראל בין גזיבו ופרגולה, זאת למרות שפרגולה היא למעשה סוג של גזיבו.
פרגולה
כמו רשת צל או גזיבו, גם פרגולות הן אלמנט שיוצר מעבר או אזור ישיבה מוצל בגינה. ברוב המקרים, הן בנויות מעמודים שתומכים קורות עליהן מניחים רשת. הרשת יכולה להיות בנויה מלייסטים של עץ או עשויה בצורה אחרת.
לרוב משתמשים בפרגולות בקיץ, אך ניתן גם בחורף: יש מי שמניחים על הפרגולה לוחות שקופים וסוגרים את צידי הפרגולה באופן שלא יחדור דרכה גשם. חשוב מאוד להסיר הן את הגג השקוף והן את הסגירות לקראת הקיץ; כיון שכיסוי גג הפרגולה לא מאפשר אוורור טוב שלה. האוויר החם נכלא מתחת לגג והישיבה מתחת לפרגולה לא נעימה.
מאילו חומרים ניתן לבנות פרגולות?
בישראל בונים את רוב הפרגולות לגינה מעץ. מדובר במספר סוגים של עץ, שלכל אחד מהם היתרונות והחסרונות שלו, אבל כחומר בניה לפרגולות הוא עדיין הפופולרי ביותר. בגלל שהעץ דורש תחזוקה ובגלל שהוא כבד, מציעים לנו כיום לבנות ולהקים פרגולות ממספר סוגי חומרים – חלקם יפים לא פחות.
פרגולות וסוככי עץ
עץ הוא חומר הגלם המקובל ביותר לבניית פרגולות. כיום אפשר למצוא פרגולות בנויות ממספר סוגי עץ, מאורן ועד עץ שנקרא איפאה. הראשון הוא הזול והבסיסי ביותר, ואילו האיפאה הוא היקר יותר. היתרון הגדול של פרגולות מעץ איפאה, הוא בכך שהן עמידות יותר, ודורשות פחות תחזוקה. נהוג לבצע גם דקים באיפאה ולעיתים קרובות בוחרים לכן לבצע גם את הפרגולה באותו עץ, לקבלת מראה יפה ואחיד.
כאשר אתם מזמינים פרגולה או סוכך בנויי עץ, הקפידו על כמה דברים:
- טיפול העץ: עץ הוא חומר טבעי, ולכן דורש טיפול. מדובר על טיפול שמעכב התפתחות ריקבון ומעקר את העץ ממזיקים שונים (תולעי עץ, למשל). עץ מטופל מגיע לעיתים קרובות כשיש לו גוון ירקרק.
- מראה העץ: כאשר מגיע משלוח הקרשים שישמשו לבניית הפרגולה, עברו עליהם במבט. ודאו שאין בהם הרבה "עיניים", שיכולות להיות אחר כך מוקדים להתפתחות בעיות או ישאירו חורים לאחר זמן מה. ודאו גם שהקרשים ישרים; יהיה קשה להדק קרש עקום, והוא יערער את יציבות הפרגולה בהמשך הזמן.
- ברגים ופרזולים: הקפידו על חלקי מתכת מגולוונים, ועל ברגים גדולים מספיק, שיוכלו לשאת את משקל הפרגולה.
- אל תתפשרו על היסודות: אם הפרגולה מותקנת בגינה או בקרקע, הקפידו על יסודות מתכת מבוטנים. אל תשקעו ישירות את עמודי העץ של הפרגולה או הסוכך בבטון, כיון שהם ירקבו!
- קרשי ההצללה לסוכך עצמו - טיפ לבניה: ודאו שההצללה נכונה. לקרשים יש שיפועים, והתקנה שלהם בכיוון לא נכון או במרחקים לא נכונים תפגע ביכולת ההצללה של הפרגולה או הסוכך שלכם.
פרגולה בשילוב ברזל ועץ
אפשר לבנות פרגולה שכולה ברזל או פרגולה משולבת, מעץ ומברזל: במקרה כזה בונים את השלד מברזל ועליו מניחים את לוחות העץ להצללה. היתרון של פרגולה כזו טמון בתכונותיו של הברזל. זהו חומר שקל יחסית לעצב בו צורות, כך שאפשר ליצור פרגולה מקורית בעיצוב אישי.
המחיר לפרגולה מברזל תלוי בכמות החומר ובמחיר ההקמה ולא תמיד יהיה זול מפרגולה מחומרים אחרים. בשעה שעיקר עלות החומר בפרגולות עץ נמצא בשלד, שמורכב מקורות עץ עבות ויקרות יחסית, הרבה מעלות פרגולה מברזל היא בעבודה. בנוסף יש לזכור שפרגולה ממתכת – כמו פרגולה מעץ – יש לצבוע ולתחזק באופן שוטף ואלה עלויות שיש לקחת בחשבון. בנוסף, בגלל המראה הגולמי של החומר, רבים בונים פרגולות ברזל רק אם יש אפשרות לשתול צמח מטפס שיסתיר את שלד הברזל של הפרגולה.
>>> רוצים להתקין פרגולה? היכנסו ומצאו מומחה לבניית פרגולות באזורכם <<<
פרגולות מאלומיניום
כיום הולכת ועולה הפופולריות של פרגולות אלומיניום. אלה מבוססות על עקרונות הבניה הקלה, שבה כל העמודים, הקורות והקירוי עשויים כולם מאלומיניום. היות ומדובר בבניה קלה, פרגולה מאלומיניום מתאימה לא רק לגינה, אלא גם לגג ולמקומות בהם הרצפה מועדת לשקיעה.
פרגולות אלומיניום לגינה או בכלל, ניתן להזמין לפי מידה והן מתאימות מאוד לשיטת "עשה זאת בעצמך". הקורות, הפרופילים ויתר חלקי הפרגולה לגינה, לגג או למקומות אחרים, כולם מגיעים חתוכים למידות – ממש כמו בקיט – ואין צורך לבצע חיתוכים, אלא רק הרכבות.
אגב, אם אתם לא אוהבים את צבע העץ החום, אתם יכולים להזמין פרגולה מאלומיניום גם בצבעים אחרים, כולל לבן, אדום או מעין קרם.
מבחינת טקסטורה, האלומיניום עשוי כך שיש לו טקסטורה שמדמה עץ והתחושה - הן בראיה והן במישוש - היא טבעית מאוד.
פרגולות מאלומיניום אינן דורשות תחזוקה והן מתאימות מאוד גם לאזורים 'קשים' מבחינה אקלימית.
פרגולות מפלסטיק
פרגולות מפלסטיק מבוססות על לוחות של PVC או פוליקרבונט; וכמו פרגולות אלומיניום, גם הן דורשות מעט תחזוקה.
רוב הפרגולות מפלסטיק מבוססות על לוחות – שקופים, שקופים למחצה או אטומים – שמגיעים בגדלים שונים, ואם לא מדובר בקיט להרכבת פרגולה, יש לחתוך ולהתאים אותם.
פרגולה מפלסטיק היא יחסית קלה, קל להתאים אותה לא רק כפרגולה לגינה, אלא גם לגג, והיא ניתנת לניקוי בצורה פשוטה.
אם החלטתם לבנות פרגולה מלוחות פלסטיק, ודאו שהיא מאווררת כהלכה; יצירת גג אטום לפרגולה גורמת לכליאת חום ולחות, ולכן יש לאוורר אותה היטב.