הקבלה – שעוסקת בדברים הנסתרים מהעין ואלה שאינם נתפסים והם "מיסטיים" - התפתחה במאות ה- 12 וה- 13 בפרובאנס שבצרפת, בספרד ואף במקומות אחרים. בארצות אלה הייתה לה השפעה רבה על חיי הרוח של היהודים, וממנה, עם נדידת היהודים, התפתחו ויצאו תנועות מודרניות שונות כמו תנועת החסידות שמגיעה עד ימינו.
מכנים אותה "תורת הסוד" או המיסטיקה של היהדות ואין פלא בכך: היא עוסקת בנפלא מאיתנו ומשתמשת במושגים מיסטיים קלאסיים של "אין סוף", ספירות וניצוצות אלוהיים; סממנים של תורות מיסטיות אחרות.
וכמו תורות אלה, גם תורת הקבלה מחפשת את ההארה, את אותה ההבנה המקסימאלית של הדברים שאי אפשר למדוד או לראות בעין.
מדוע שפת הקבלה כל כך מסובכת?
בגלל שהקבלה עוסקת בדברים מופשטים מאוד, שקשה לתפוס או להגדיר ולתאר, נדרשו העוסקים בה – ה"מקובלים" - לשפה תיאורית משל עצמם.
בעזרת השפה הקבלית לא רק למדו והעבירו המקובלים את תורתם מדור לדור, אלא גם שמרו עליה במידה רבה מפני פרשנויות ומדיונים שלא רצו בהם.
מהו הבסיס לשפת הקבלה?
שפת הקבלה מכונה "שפת הענפים". למה?
היות וכל רעיון הקבלה טמון בכך שהמהות שלה מגיעה מעולם גבוה יותר ויורדת למטה, היא מתוארת כאילו שורשיה נמצאים למעלה וענפיה למטה, והם יורדים ומשתלשלים אל העולם שלנו:
- הטבע העליון הוא שורש הכול והוא רצון להשפיע טוב, אומרת הקבלה, ואילו הטבע התחתון הוא הרצון לקבל.
- לצורך כינוי הענפים שבעולם הזה, שפת הקבלה משתמשת במושגים שנראים גשמיים ומוחשיים אבל היא מפרשת את השמות האלה בהתייחס לשורשים שלהם בעולמות העליונים.
צריך להבין שהכוונה בשימוש בשמות "גופניים" או מוחשיים כאלה היא רוחנית והיא לא מכוונת לפרשנות פשוטה (השימוש במילה "לב" למשל, לא מתייחס ללב האדם או ללב כאיבר).
העולמות
אחד מהמושגים הבסיסיים בקבלה הוא מושג העולם.
- המקור למילה הזו הוא במילה "העלם" – או הסתר.
- הקבלה מחלקת את העולם הרוחני לעולמות משניים, כאשר בעולם הגבוה ביותר – זה של האלוהות – אין בכלל סודות או הסתרות, והכול גלוי לאל וליושבים סביבו.
ואם אמרנו שהקבלה מסדרת את המושגים שלה כעץ, ששורשיו למעלה, רק טבעי הוא שהיא תסדר את העולמות שלה לפי סדר ההסתרה – מהגלוי ביותר והקרוב ביותר לאל, ועד לזה שבו הכול נסתר והוא הרחוק ביותר מהאלוהות; הגשמי ביותר.
- מהגבוה לנמוך העולמות מכונים עולם אינסוף, עולם אדם הקדמון, עולם הנקודים, עולם האצילות, עולם הבריאה, עולם היצירה ועולם העשייה.
איפה נמצאים העולמות האלה?
- העולמות האלה הם עולמות רוחניים, שנמצאים בכל אחד מאיתנו. אנחנו יכולים לגלות אותם בהתאם למידת הנכונות שלנו על ידי לימוד ועבודה וחקר.
ככל שנלמד יותר, נתקדם בתפיסה הרוחנית שלנו של אותו "אור" נסתר, נגלה אותו ונתקדם בעולמות.
חשוב לציין שתורת הקבלה עוסקת רק בלימוד העולמות הגשמיים - אצילות, בריאה, יצירה ועשייה – ולא בלימוד העולמות הגבוהים יותר, שנחשבים עולמות אלוהיים, מעין "סוד גדול" שלא דנים בהם.
כאשר כן רוצים להתייחס לעולמות העליונים, האלוהיים, עושים זאת דרך העולמות הגשמיים, בהתייחס אליהם (למשל "כיצד משפיע דבר זה או אחר על עולם היצירה").
איפה לומדים קבלה?
חשוב להבין שלימוד הקבלה נחשב מטלטל ולא פשוט.
המושגים בהם דנים בלימוד הקבלה, הנושאים בהם מטפלים הם נושאים קשים, שעוסקים ממש בפנימיות ובהבנת העולם האישי שלנו, דרך לימוד העולם הנסתר שבתורה.
- כיום יש הרבה מכונים ואנשים שמלמדים קבלה, ויש קבוצות שמתארגנות סביב מורה אחד, שלעיתים רבות הוא בעצמו ממשיך ולומד.
רוצים ללמוד עוד על לימודי קבלה? היכנסו עכשיו לקטגוריית קבלה באתר b144 ותמצאו בקלות מכון או בית ספר לקבלה שיתאים לכם >>