פצעי בגרות, הנקראים גם אקנה, נגרמים כאשר שומן ותאי עור מתים סותמים את שורשי השיער; מקומות שמכונים לעיתים לצורך נוחות בשם נקבוביות העור. נקבובית כזו, כאשר היא נסתמת בשומן, מהווה מקום מאוד נח לגדילת חיידקים, ואז נוצרת למעשה דלקת. הדלקת מתבטאת בנקודות אדומות-לבנות והם הפצעונים.
בנוסף על כל אלה יש גם נקודות שחורות בעור, שמקבל אז בכלל מראה דלקתי, לא נקי, שומני ולא נעים.
מסווגים אקנה על פי שלוש דרגות חומרה:
- אקנה בדרגה נמוכה, שבה רואים נקודות לבנות או שחורות, והיא מופיעה לא מעט גם אצל בוגרים, ולא רק אצל מתבגרים.
- אקנה בדרגת ביניים, שבה רואים פצעונים מודלקים, אדומים, או פצעונים אדומים בעלי מרכז שומני, לבן.
- אקנה בדרגה חמורה, בה יש תופעות נוספות של ציסטות של ממש מתחת לעור, ומעין גבשושיות, בנוסף על הפצעונים שמעליו.
מתי יש סכנה שיישארו צלקות בגלל אקנה?
ראשית, אם מפוצצים פצעונים, מגדילים את הסכנה לא רק לצלקות זמניות, אלא גם לצלקות קבועות.
מעבר לזה, צלקות נגרמות בדרך כלל בגלל התופעות היותר קשות של אקנה – בינונית או חמורה – והן נראות כמו שקעים בעור, במקרה החמור יותר. ביתר המקרים, צלקות אלה נראות כמו כתמים חומים-אדומים או "צלקות קלואידיות", שלמרות שהם נחשבים זמניים, הם עלולים להישאר על העור במשך שנים.
הדרך הטובה ביותר לטפל באקנה היא לטפל בה כאשר היא מתחילה להופיע. לגשת לרופא עור, לאבחן את סוג העור ולקבל המלצה לטיפול. יש לנקות את העור בעדינות בתכשירים ייעודיים ומדי פעם רצוי להעניק לו טיפול קוסמטי, במיוחד אם מדובר רק באקנה מתון. חשוב שכל טיפול בעור ילווה בייעוץ מקצועי וכמו שאמרנו – לא כזה שבו "מפוצצים" פצעונים מודלקים באופן עצמאי.
רוצים לקבל טיפול פנים מקצועי? בחרו קוסמטיקאית מומלצת והזמינו תור
איך מטפלים בצלקות אקנה?
הטיפול בצלקות תלוי בעומק שלהן ובחומרת המצב הכללי של העור. יש מקרים שבהם אפשר לעשות פילינג של העור למשל, או טיפול נקודתי זעיר בצלקת או שתיים, שמפריעות למראה העור; אפשר לעשות טיפול בקרמים מיוחדים או במכשור רפואי מתקדם המאפיין את תחום הקוסמטיקה הפרא רפואית. אלה לא בהכרח דברים שאפשר לעשות בבית, אבל במרפאה או קליניקה פרטית מתאימה, הם ניתנים לביצוע די פשוט.
מעבר לטיפולים האלה, נהוגות השיטות הבאות:
- טיפול בלייזר
הוא משמש להרחקת השכבה העליונה של העור, זו שיש בה צלקות, ומופיע עור חדש, שאמור להיות חלק ויפה; אחיד במראהו. בנוסף להרחקת השכבה העליונה של העור, הלייזר מביא להתמצקות של השכבה הפנימית יותר, וגם כך הוא תורם למראה העור החדש. יש היום טיפולים משולבים בלייזר וגלי רדיו הניתן למצוא במכוני אסתטיקה שונים.
ברוב המקרים, הטיפול אורך בין דקות ספורות לשעה – בהתאם להיקפו – וההחלמה ממנו נמשכת כמה ימים. הרופא המטפל ינחה אתכם כיצד לטפל בעור במהלך הימים שלאחר הטיפול ומה יש לעשות, כדי לשמור עליו גם אחר כך. - דרמברציה
זהו סוג של פילינג שנעשה בשיוף או שפשוף העור בעזרת מברשת כלי יהלום מיוחד. הטיפול הזה נעשה לעיתים בהרדמה כללית – אם הצורך הוא חמור – והוא נעשה על ידי רופא בלבד. מדובר בהסרה של שכבת העור העליונה, כמו בטיפול בלייזר, אבל עומק הטיפול עשוי להיות עמוק יותר. ההחלמה לוקחת עד 10 ימים לפחות, ועד שלושה שבועות. - טיפול לייזר נקודתי
טיפולים אלה נעשים בעומק העור, ולא פוצעים או פוגעים בשכבה העליונה שלו. מהסיבה הזו, ההחלמה מטיפולים אלה קצרה יותר, אבל המראה שמתקבל לפני החלמה המלאה מזכיר קצת כוויות שמש.
צלקות עמוקות, שקועות, דורשות לעיתים הרמה שלהן על ידי הזרקה של חומר מילוי תחתן בחלק מהמקרים מדובר בקולגן, למשל. אם הצלקות שקועות ממש ועמוקות, ניתן לטפל בהן בטיפול כירורגי לכל דבר.
לטיפול בכתמים חומים או אדומים קלים, פנו לקוסמטיקאית טובה. נקו את הפנים בעדינות ואל תטפלו בהם בצורה חובבנית, שרק תחמיר את המצב. אין מה לכסות את הכתמים האלה בשכבות איפור כבדות של מייקאפ או קונסילר. זה רק יחמיר את המראה הכללי של הפנים ואולי גם את מצבם.