מאמר זה יעזור לקוראים להבין מהי ביופסיה ומהי הכוונה כאשר רופאים מדברים על ביופסיה של הפרוסטטה.
מה זה ביופסיה?
ביופסיה (במקור מיוונית, בִּיוֹס βίος = חיים, אוֹפְּסִיס οψις = מבט), היא בדיקה שמבצעים על מנת לאבחן מחלות שונות. בבדיקה זו הצוות הרפואי נוטל רקמה מהאיבר "הבעייתי" בגוף ושולח אותה לרופא פתולוג. רופא זה מריץ עליה כל מיני בדיקות וזאת על מנת לקבוע האם אותה רקמה תקינה מבחינה רפואית-בריאותית או שמא יש בעיה מסוימת אותה יש לפתור.
ביופסיה אותה צריכים לקחת מאיבר פנימי, בדרך כלל מחייבת שימוש בכלי עזר מסוימים. למשל אולטרה סאונד או כל כלי עזר אחר שמאפשר נטילת דגימה מאותה רקמה פנימית בגוף אותה מעוניינים לבדוק.
חלק מהביופסיות מחייבות ניתוח. פעמים רבות ניתן לשמוע על ביופסיה שנעשתה לגוש מסוים בגוף וזאת על מנת לבדוק האם מדובר על גידול ממאיר או שפיר. רוב האנשים אינם יודעים שמשתמשים בבדיקת ביופסיה חכמה גם על מנת לגלות כל מיני מחלות גנטיות.
ביופסיה חכמה - סוגים שונים
רוב האנשים מעוניינים לדעת כיצד מבצעים את בדיקת הביופסיה. יש לדעת שיש סוגים שונים של ביופסיות ויש אפשרויות שונות לביצוע בדיקה זו. את הבדיקה ניתן לבצע בהרדמה מקומית וזאת על ידי דקירת מחט או בהרדמה כללית כאשר חייבים לעשות את הביופסיה בניתוח.
הכל תלוי באיבר או בגוש ממנו מעוניינים לקחת את הדוגמית של הרקמה. אם מדובר על גוש, בדרך כלל מבצעים ביופסיה של כריתה חלקית או מלאה ולאחר מכן בודקים את המרקם. כיום עולם הרפואה מתקדם בצעדי ענק והטכנולוגיה הרפואית המתקדמת מאפשרת ביופסיה חכמה בהנחיה של אולטרה סאונד.
(צילום: ShutterStock)
ביופסיה של הפרוסטטה - בלוטת הערמונית
ביופסיה של הפרוסטטה היא ביופסיה של בלוטת הערמונית. ביופסיה זו היא בדרך כלל ביופסיה חכמה בה נעזרים באולטרה סאונד וזאת על מנת לראות בדיוק מהיכן כדאי לקחת את הדגימה של הרקמה. בדרך כלל בדיקה זו נעשית על מנת לבדוק האם מדובר על גידול סרטני או שפיר.
הבדיקה נעשית דרך פי הטבעת ומיועדת רק לגברים (לנשים אין פרוסטטה). ההרדמה היא בדרך כלל מקומית. בדיקה זו נעשית כאשר הרופא ממשש בעת בדיקה את הבלוטה של הערמונית וחש בגוש או כאשר בדיקות דם מצביעות על עלייה ברמת החלבון שמפרישה בלוטת הערמונית.
הבדיקה אורכת כ-15-20 דקות והדגימות שלה נשלחות מיידית למעבדה. הבדיקה גורמת לאי נוחות משום המיקום וזריקת ההרדמה ויכולה להיות רגישות במקום למשך כמה ימים לאחר הבדיקה. תוצאות הבדיקה מתקבלות לאחר 10 ימים ישירות לרופא המטפל ואילו הוא יחזיר לכם את התשובה.