מהי אקופונקטורה או "דיקור סיני"?
אקופונקטורה היא אחת מצורות הרפואה הסינית המוכרות והוותיקות ביותר. היא מבוססת על תאוריה שאומרת שהאנרגיה בגוף – ה'צ'י' – זורמת דרך מרידיאנים, שהם מעין נתיבי אנרגיה קבועים לאורך וסביב הגוף.
העוסקים באקופונקטורה מאמינים שמחלות נגרמות כחוסר מאיזון בצ'י: כאשר זרימת האנרגיה נחסמת או שהיא לא שווה בחלקי הגוף הושנים, ויש להחזיר אותה למיטבה ולאיזון. דבר זה מושג על ידי נעיצתן של מחטים דקיקות במקומות שונים בגוף והסטה של זרימת הצ'י לכיוונים הנחוצים על פי המטפל. המחטים ננעצות לעומק לא רב. לעיתים המטפל יסובב אותן מעט או יחמם אותן, ולעיתים הוא אף ישתמש בנקודות הדקירה בצורה של לחיצה, בנוסף לדיקור ואף במתח חשמלי נמוך.
כאשר מגיעים לטיפול ראשון באקופונקטורה, עוברים לרוב ראיון ובדיקה מקפת. מטרת הבדיקה היא לאפיין ולאתר את אותן נקודות כשל בזרימת הצ'י ולטפל בהן. כל אחת מהנקודות האלה או צרוף שלהן אופייני למצבים שונים או לאברים שונים בגוף. נקודות אלה ממוקמות לא מעט לאורך כלי דם עיקריים, אזורים עשירים בעצבים או מעל נקודות עצם מרכזיות. יש בינהן נקודות רגישות יותר ויש פחות.
הטיפול באקופונקטורה מתחיל כאשר המטפל מחפש ומזהה את אותן נקודות רלוונטיות לדיקור. הוא עשוי ללחוץ על נקודות שונות ולשאול אותך מה מידת הרגישות שלהן. כאשר הוא יאתר את הנקודה הרלונטית, הוא ינעץ בה בזריזות מחט דקה (עובי המחטים משתנה בהתאם לצורך) ואז יפנה לנקודה הבאה. בתום 'סידור' המחטים, יש להניח שהמטפל יעבור שוב על כל אחת מהן, יבדוק שהן ממוקמות היטב ואז יניח לך לנפשך למשך זמן.
הדיקור עצמו כמעט ולא כואב, ואם למטפל יש יד טובה, גם לא מציק. ייתכן ותחוש או תחושי במעין לחץ קל כאשר המחט חודרת למקומה ואם היא לא תונח כהלכה אף בכאב קל. הטיפול יכול לארוך 15 עד 45 דקות ברוב המקרים, ולעיתים רחוקות יותר מזה: שכיבה ללא תנועה – כפי שלעיתים קרובות נדרש או 'יוצא' – יכולה להיות די משעממת לחלק מהפציינטים. מסיבה זו, אגב, הרבה מטפלים משמיעים מוסיקה רכה ומעמעמים את האורות בחדר הטיפולים, ומכניסים את המטופל למצב של נים-לא-נים.
בתום הטיפול המטפל מוציא את המחטים ומניח למטופל לקום לאיטו; הטיפול יכול להיות על הגבול שבין מרגיע למעייף, אך באופן כללי לא ידועות תופעות לוואי לטיפולים.
למה משמשת אקופונקטורה?
דיקור סיני משמש למגוון שלם של תסמינים: מבעיות גב ונשימה ועד טיניטוס ולחץ נפשי. חוקרים ומטפלים רבים משתמשים באקופונקטורה כדי להקל על בחילות שקשורות בהריון, טיפול כמותרפי ותקופת החלמה מניתוח.
בסין משתמשים באקופונקטורה במקום להשתמש בחומרי הרדמה, בעיקר למשל בלידות אך לא רק: מדווח שהתוצאות בניתוחים תחת אקופונקטורה טובות מניתוחים תחת הרדמה כללית 'מערבית'.
ניתן לפנות לאקופונקטורה ולדיקור סיני גם כדי לשפר החלמה משבץ, לטפל במיגרנות וכאבי ראש, כאבי מחזור, כאבי פרקים שונים ולחצים על מפרקים, גידים ועצבים. חולי אסטמה רבים מדווחים על שיפור במצבם לאחר טיפולי אקופונקטורה.
מאמר זה ואחרים בנושא רפואה משלימה ותזונה טבעית מובאים לצורך מתן מידע כללי בלבד ולא מהווים יעוץ רפואי או תחליף להתיעצות עם בעל מקצוע בתחום.