בשעה טובה ומוצלחת חסכתם את הכסף או גייסתם את הכסף הדרוש לטובת שיפוץ מיוחל. אחד הפרטים שמשפצים לעתיד שוכחים הוא בדק הבית, במיוחד בבתים ישנים. לא רק בתים ישנים דרושים בבדיקה מקדימה לפני ביצוע שיפוץ מאסיבי, אלא גם דירות ובתים יחסית חדשים יחסית – בני 20-15 שנים.
חשוב מאוד לבצע את בדיקת בדק הבית לפני שיפוץ תוך התמקדות בפרטים החשובים ביותר בבית: הקירות, המרצפות והצנרת. אם הדירה היא דירה בקומה עליונה, או שמדובר בבית, רצוי מאוד לבצע בדיקה של הגג, כדי להבין את מצבו, ולוודא שהאיטום טוב.
אם לא תעשו בדיקה כזו, הנזק שיהיה עליכם לטפל בו יעלה לכם הרבה יותר. נזק שמתגלה תוך כדי עבודה או לאחריה, שזה הדבר הגרוע ביותר, עלול לדרוש מכם במקרים הקיצוניים מחיר כפול גם בעלויות וגם בזמנים. פיצוצי צנרת וסדקים בלתי צפויים בקירות עם מכת הפטיש הראשונה של השיפוצניק שלכם אינם דברים נדירים בכלל.
בדיקת בדק הבית היא בין בדיקות התשתית שממש חובה לקיים, אבל מי מבצע אותן? איך ומה צריכים לדעת לפני שמתכננים את בדק הבית אל מול עבודות השיפוצים? כיצד אתם יכולים לחסוך בזמנים ולתרום ליעילות התהליך? איך מתמודדים עם עוד שלב בחידוש הבית, שגם ככה דורש מאיתו אורך רוח אשר לעיתים עולה מעל למצופה, ותקציב שהולך ומתנפח.
מי רשאי לבצע בדיקת בדק בית?
רצוי שאת בדק הבית יעשה מהנדס בניין או הנדסאי בניין בעל הכשרה מתאימה בנושא ועם ציוד מתאים. הערכות בנושא של חלקים מבניים (קונסטרוקציה) חייבות להינתן על ידי קונסטרקטור, והצעות לחלופות בנושא הזה בוודאי. כלומר: אם אתם שוקלים להוריד קורה או עמוד תומך, האישור לכך חייב להינתן על ידי מהנדס. אבל בבדק הבית לא בהכרח עונים על השאלה הזו, אלא בודקים, האם אותו עמוד או אותה קורה הם בכלל תקינים. אם כן, אפשר לשקול מה לעשות בהם אם רוצים, ואם לא, מה עושים כדי לחזק אותם.
בהתאם לנפח השיפוצים שלכם ולגיל הבית, אתם יכולים כמובן להחליט שאתם מתייעצים רק עם בעל מקצוע בתחום ספציפי; למשל אינסטלטור או חברה לאיתור נזילות. זו אפשרות, אבל היא לא מכסה בהכרח את כל האופציות והיא ממש בחזקת "בדק בית".
מרגישים מוכנים לשדרוג הבית? בחרו חברת שיפוצים מומלצת וצרו קשר
מהן התקלות והאזורים המחויבים בבדיקה לפני ביצוע השיפוץ?
בין האזורים הרגישים ביותר בתחום בדק הבית, הם אלה שקשורים לצנרת, למרזב וליציבות המבנה. הבעיות שמתגלות באזורים אלה באות לכדי ביטוי בדרך כלל בקירות סדוקים, מרצפות שקועות, מרצפות מתרוממות, תקרות סודקות וכיוצא באילו. גגות רעפים נחלשים במהלך השנים, רעפים זזים ממקומות ו'רוכבים' מאבדים את האיטום ביניהם; יש להקפיד מאוד על נושא איטום הגג, במיוחד כמובן בבתים ובדירות בקומות עליונות.
חשוב מאוד לשים לב לנקודות אלו ודומות לפני תחילת ביצוע השיפוץ. זאת, כדי למנוע נזקים חמורים במקרים בהם אתם מתעתדים לשבור מרצפות או קירות. בית או דירה שאינם יציבים או מתוחזקים על פי התקן עלולים להיות מסוכנים ביותר, בין אם זה לרכוש, ועד כמה וכמה, אם זה לנפש.
מהן הסכנות בהתעלמות ממסקנות בדיקת בדק בית לפני שיפוץ?
הסכנות המיידיות הן כמובן סכנות לרכוש שלכם. שינוי מבני כלשהו שלא בהתאם לתוכנית הקונסטרוקציה של הבית עלול לגרום לקריסתו, אבל הוא לא קשור לבדק בית (הסברנו זאת קודם). מצד שני, אם סומכים על קורה כלשהי ומבצעים סביבה עבודה, ובסופו של דבר היא לא תקינה או סדוקה, אתם מגיעים לאותה תוצאה – נזק מהותי למבנה.
התעלמות ממצב הבית וכניסה לשיפוץ בלי להעריך את האפשרות המעשית לבצע אותו ומבלי להבין את ההשלכות שלו עלולה לעלות בחיי אדם: זה יכול להיות השיפוצניק או הפועל עצמו שייפגעו בזמן העבודות, ואלה יכולים להיות גם דיירי הבית, זמן רב אחרי שהסתיימו העבודות.
לסיכום: אם אתם נכנסים להליך של שיפוץ מקיף, בדקו מה מצב הבית לפני קבלת החלטות על עבודות שונות ואל תסמכו על מראה חיצוני או התרשמות אישית.