עקב הסכנה הממשית שקיימת בישראל לרעידות אדמה, ומאחר שמרבית הבתים הישנים אינם עומדים בתקנות הבטיחות הנדרשות להתגוננות מאסון טבע זה, יזמה המדינה את תמ"א 38.

זוהי תוכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, המאפשרת לבעלי דירות לחזק ולשפץ את ביתם ללא עלות ותמורת העברת זכויות בנייה לקבלן הפרויקט. כמו כן, על מנת לעודד ולקדם מיזמים אלו המדינה מעניקה שלל הטבות ותמריצים לקבלנים ובעלי דירות כאחד, כדוגמת קבלת היתרי בנייה ללא צורך בהצגת תוכניות מפורטות, הרחבת דירות קיימות ושיפור איכות וחזות הבניין המחוזק

 

עקרונות הבנייה בעבר

בישראל קיים תקן בשם ת"י 413 העוסק בבנייה עמידה בפני רעידות אדמה. ואולם, מכיוון שתקן זה נכנס לתוקף רק בשנת 1975 ויושם רק כ- 5 שנים לאחר מכן, מרבית הבנייינים שנבנו עד שנת 1980 אינם עומדים בדרישותיו. על מנת לטפל בבעיה זו החליטה הממשלה לצאת בשנת 2005 בתוכנית חיזוק מבנים - תמ"א 38. יחד עם זאת, עד שנת 2008 התוכנית בקושי יושמה, וזאת בשל תמריצים כלכליים בלתי מספקים לקבלנים.

כמו כן, הוצבה שורה ארוכה של מגבלות בנייה אשר נועדו למנוע פגיעה במרקם העירוני. בנוסף לכך, הליכי הרישוי וקבלת היתר הבנייה לפרויקטיים אלו היו מסורבלים וארוכים, מפני שנדרשו לאישורן של ועדות מקומיות.

חיזוק מבנים תמא 38

(צילום: ShutterStock)

 

עקרונות הבנייה כיום

בכדי להפוך את תמ"א 38 ליותר אטרקטיבית יצאו מספר תיקונים לתוכנית, הכוללים אפשרות בתנאים מתאימים לביצוע פרוייקטי פינוי בינוי במהלכם נהרס הבית הישן כליל וחדש נבנה תחתיו. תיקון נוסף שהוחל בשנת 2013 מגדיל את זכויות הבנייה של קבלנים מבניית קומת מגורים נוספת אחת, לאפשרות של בניית עד שתיים וחצי קומות נוספות.

בנוסף, הוקלו דרישות קווי הבניין בפרויקטים והחלו הליכים מזורזים לקבלת היתרי בנייה. מעבר לכך, עד היום חוקקו מספר חוקים המקלים על ביצוע תמ"א 38, כדוגמת הענקת פטור ממס מכירה ומס שבח וכן פטור או הפחתה בהיטלי השבחה ואגרות היתרי בנייה. כמו כן, הורד מספר הדיירים הנדרש לצורך אישור תמ"א 38 ועבודות נוספות הנלוות אליהן. שינויים אלו ונוספים הופכים את מיזמי תמ"א 38 לאטרקטיביים במיוחד, הן עבור ציבור הקבלנים והן עבור בעלי הדירות עצמם.


הרבה יותר מחיזוק מבנים

בכדי לעודד את ציבור בעלי הדירות להשתתף בתמ"א 38 מוצעים שלל תמריצים נוספים, התורמים לשיפור איכות חיייהם ומעלים את ערכו של הנכס. תמריצים אלו כוללים אפשרות להרחבת גודל הדירה, שיכול להיות מבוצע על ידי הוספת ממ"ד או מרפסת שמש.

כמו כן זוכים הדיירים בבניין לשיפור ושיפוץ הבניין עצמו, בין אם חדר מדרגות או לובי מחודש, הוספת מעלית, חניות, מחסנים, טיפוח הגינה, שיפוץ חזית הבניין וחידוש תשתיותיו. תמריצים אלו ועוד רבים נוספים תורמים לשיפור רמת החיים של בעלי הדירות ולהטבת חזותו של הרחוב, וכך מובילים גם למשיכת אוכלוסיות מרמות סוציו-אקונומיות יותר חזקות לסביבת המגורים.