צילום:Shutterstock

כולנו יודעים עד כמה החיים המודרניים יכולים להיות אינטנסיביים, ומלווים במתחים ובחרדות – במיוחד בתקופה של מגיפה עולמית. אם גם אתם מחפשים שיטה שתלמד אתכם כיצד אפשר להתנהל נכון ובריא גם בעידן התובעני הזה – תמצאו זאת בשיטת הרמב"ם, תורה בת 800 שנים.

אביגיל בן עמי היא אשת טכנולוגיה ואינטרנט, שכל חייה הבוגרים התעניינה בתזונה ובריאות. לפני כחמש שנים, באמצע החיים, החליטה להעניק לנושא הזה יותר זמן ותשומת לב והחלה ללמוד את שיטת הרמב"ם לרפואה. היא התחילה מתוך עניין אישי וכבר בלימודים נתנה ייעוץ ועזרה לחברים, מכרים ואז לקהלים רחבים יותר.

כיום, היא מטפלת באנשים שהעולם המודרני מעמיס עליהם והם לא יודעים איך להתמודד עם קשיים בריאותיים. היא עושה זאת באמצעות סדנאות והנחייה אישית לאורח חיים בריא ומאוזן עם תזונה טבעית על פי שיטת הרמב"ם. בראיון הבא היא מסבירה על דרך החיים הזאת.

מהי רפואה תזונתית והיכן למדת את התחום?

המושג 'רפואה תזונתית' כוונתו להזין את הגוף שלנו במזונות בריאים. כאשר מדברים על 'מזון' מדברים גם על הזנה רגשית, לא רק על אוכל; מה אנחנו נותנים לגוף שלנו באופן כללי. הגישה היא הוליסטית, שמדברת על כך שהמכונה המדהימה שהיא הגוף שלנו זקוקה לדלק הנכון כדי להניע אותה, להוציא ממנה את המיטב לתפקוד תקין ובריא.

עקרונות השיטה ברורים: תזונה, איזון וטיפול בסטרס מתוך הקשבה לגוף שלנו ותנועה לחיזוק הגוף. אנחנו רוצים לאפשר לגוף לעשות את מה שהוא יודע לעשות בעצמו בצורה הטובה ביותר. העיקרון הראשון, עקרון התזונה הטבעית: מכינים אוכל המבוסס על חומרי גלם טבעיים, ללא חומרים מלאכותיים.

העיקרון השני: איזון מתחים וסטרס. מחקרים עדכניים מלמדים שסטרס הוא מחולל משמעותי של מחלות וגורם לתחלואה. השיטה היא התמודדות נכונה עם הסטרס; להביא את הגוף למצב שבו הוא ידע להתמודד עם המצבים האלה, ולהגיע לחיים מאוזנים ורגועים. אנחנו חיים בעידן שהוא דינמי מאוד ומהיר, קשה להגיד 'בוא נהיה רגועים', אבל חשוב לדעת לנהל את המצבים האלה נכון ושהם לא יפגעו בנו. עקרון של חיים מאוזנים.

העיקרון השלישי הוא, אחרי תזונה נכונה וטיפול בסטרס, פעילות גופנית לתמיכה, חיזוק ושיפור התפקוד של הגוף. את כל התורה הזו - של רפואה תזונתית בגישת הרמב"ם לומדים במרכז לרפואת הרמב"ם.

אילו שיטות קיימות ברפואה תזונתית?

קשה לדבר על "שיטות" ונכון יותר לדבר על גישות. הגישה של רפואת הרמב"ם מדברת על רפואה מניעתית - פחות רפואה "טיפולית". כל העקרונות הם עקרונות מניעתיים; הם מדברים יותר על ה'איך' ופחות על ה'מה': איך ומתי אוכלים, למשל.

אביטל בן עמי
צילום: יעל אפשטיין

מהם העקרונות של שיטת הרמב"ם?

דיברנו על העקרונות האלה למעלה, ונכון אולי יהיה להדגים אותם כאן בשיח שהרמב"ם יצר; בדרך שהוא התווה. הרמב"ם, שהיה בעצמו רופא ולא רק פילוסוף, חי אמנם לפני 800 שנה, אבל מדהים לראות עד כמה העקרונות שלו תקפים גם לעידן המודרני, המהיר ומלא המתחים.

הרמב"ם הגדיר את המילה 'בריאות' בראשי תיבות:

ב - בולם

ר - רוגזו

י - ימעיט

א - אוכלו

ו - ויגביר

ת - תנועתו

האמירה הזו היא הוליסטית לחלוטין ומדגישה את העקרונות שראינו למעלה: פחות התרגזויות וסטרס, תזונה יותר טבעית ויותר תנועה והקשבה לגוף.

מהן ההמלצות לגבי שתייה?

הרמב"ם אמר: לאכול כשרעבים ולשתות כשצמאים. חשוב להרבות בשתייה - במיוחד בארץ החמה שלנו - אבל לא להגזים, להקשיב לגוף. הוא דיבר גם על הימנעות משתייה תוך כדי הארוחה, כדי לא להפריע לתהליך העיכול, אבל העיקרון הוא עקרון המידתיות. הרמב"ם כן המליץ על שתיית יין, כאן אפילו במיוחד עם הארוחה וזאת בניגוד למשקאות אחרים. היום אנחנו יודעים שיין אדום עשיר בנוגדי חימצון ויש בו הרבה תועלות.

איך כל זה בא לידי ביטוי בארוחות היומיות?

הרמב"ם לא מתייחס רק למה שאוכלים, אלא גם לאיך אוכלים: למשל, לא לאכול אכילה גסה. לאכול כשרעבים ובצורה מושכלת.

ההמלצה שלו, לאכול כאשר רעבים ולא לאכול ארוחות קטנות בכל שלוש שעות, עשויה להפתיע רבים: הרבה אנשי מקצוע ממליצים לאכול כל שלוש שעות, כדי לא להגיע למצב של רעב. הנה בא הרמב"ם ואומר "כן, תאכלו כאשר אתם רעבים, פעמיים - שלוש ביום". אז מפתיע? לא. הגישה שלו היא יותר מודרנית, למרבה הפלא. היא מתיישבת עם הרבה מחקרים עדכניים ועם הרעיון המודרני של אכילה על פי המאזן ההורמונלי ולא שיבוש או דיכוי שלו, שזה רעיון שהיה נפוץ בעבר.

אז:

· ארוחת בוקר: אכול כמלך

· צהריים - כבן מלך

· ערב - כאביון

הרמב"ם גם המליץ לא לאכול אחרי 19:00 או (בהתאמה לחיים המודרניים) שלוש שעות לפני השינה. זה מאפשר למערכת החיסונית שלנו לעבוד בשעות הלילה ולגוף להשקיע אנרגיה בדברים הנכונים, המניעתיים, כמו בניקוי הגוף ובתחזוקת המערכת החיסונית - ולא בפעולות כמו עיכול, שמצריכות אנרגיה ולא מאפשרות לגוף להשתקם בזמן השינה. עוד עקרון ליישום ביום יום הוא שבארוחה אוכלים קודם את הקל ומסיימים עם הכבד: מרק, סלט ואז בשר.

מה לא מומלץ לאכול לפי שיטת הרמב"ם?

בהסתכלות שלי, אין משהו 'כוללני'. בסופו של דבר מדובר בהקשבה לגוף שלנו. מה שלא עושה לנו טוב - לא לאכול. זה אישי מאוד ואינדיבידואלי. אם מרגישים שמשהו לא טוב לנו, להוריד מהתפריט.

למשל, הסתובבתי שנים עם כאב בטן כרוני ולא חשבתי שזה קשור בתזונה. זה היה עוד לפני שלמדתי את הגישה של הרמב"ם ולפני שהתחלתי לעסוק בתחום. אז, נסעתי לחופשה של שבוע בסין וכשחזרתי הבנתי פתאום שבכל אותו שבוע לא היו לי כאבי בטן. כשחשבתי על זה הבנתי שבסין לא אכלתי דברי חלב. הורדתי חלב מהתפריט וכאבי הבטן עברו.

מה זה ניקוי רעלים לפי שיטת הרמב"ם?

אני לא בטוחה שיש 'ניקוי רעלים לפי שיטת הרמב"ם'. אני לא חושבת שיש ל'ניקוי רעלים' בכלל ערך, אם לא עושים את זה בצורה שיטתית ומאוזנת. הפרוש שלי לנושא הזה הוא להפחית את הרדיקלים החופשיים והרעלים שאנחנו מכניסים לגוף ולהוסיף נוגדי חמצון: לא לאכול חומרים משמרים, להגיע לאותו האיזון האישי של אכילת מה שמתאים (הקשבה לגוף) ולהכניס נוגדי חמצון לתפריט: עלים וירוקים שונים, פירות וירקות טריים, נבטים וכד'.

איזה מתכון שמבוסס על רפואת הרמב"ם את אוהבת במיוחד?

יש כמה מתכונים ששילבתי בחיי היום יום שלי. אחד מהם הוא שייק ירוק, שבו אני מכניסה הרבה נוגדי חימצון לתפריט שלי, ב'דלת האחורית', כאילו בלי להרגיש: שייק של פירות, עלים ירוקים ומרכיב של שומן טבעי שיאפשר ספיגה טובה של כל הוויטמינים ונוגדי החמצון. שייק כזה יכול להיות מבוסס על:

  • חופן של פירות יער, חצי תפוח, חצי בננה - פירות
  • עלי חובזה, קייל או עלים ירוקים אחרים
  • נבטים של חמניות, צנונית או מצליבים אחרים
  • טחינה גולמית או זרעים כמו פשתן או צ'יה

את כל אלה מכניסים לבלנדר עם שתי כוסות מים והיום נראה לגמרי אחרת. רפואה בשיטת הרמב"ם ורפואה תזונתית היא אם כן שיטה וגישה הוליסטית לשמירה על אורח חיים בריא. וכמו שאמרנו: תורה בת 800 שנים, שמתאימה לחיים המודרניים, כמו כפפה ליד.

אביגיל בן עמי היא מנחה לאורח חיים ע"פ גישת הרמב"ם, מנהלת קהילת פייסבוק "מה הרמב"ם היה אומר היום?" ועובדת בשיטת mental wellness לאימוץ הרגלים חדשים. כל המידע במאמר מובא מטעמה בלבד. התוכן נועד לספק מידע תזונתי ואינו מהווה תחליף להתייעצות עם איש מקצוע.

יש לכם שאלות בנושא תזונת הרמב"ם? פנו לאביגיל בן עמי