את מהפכת הדפוס אנחנו חייבים ליוהאן גוטנברג, שהמציא את מכונת הדפוס בשנת 1436. מאז ועד היום, השתנו דברים בבתי הדפוס, אבל עקרון הפעלתו של בית דפוס מסורתי – וגם חלק מחומרי הדפוס – נשאר אותו עקרון.
ענף הדפוס הוא אחד התחומים שעברו שגשוג ופריחה במהלך השנים האחרונות.
אם בעבר בתי דפוס כללו מכבשי דפוס פרימיטיביים שהעבודה בהם הייתה קשה, ידנית, איטית ומסובכת, כיום בתי הדפוס הינם מפעלים תעשייתיים המכילים מכונות חדשניות ומשוכללות אשר פועלות באופן ממוחשב וכמעט שאינן מצריכות מגע יד אדם.
בתי דפוס רגילים וגם בבתי דפוס דיגיטלי, יוכלו להדפיס עבורכם על נייר, בריסטול או קרטון דק. אבל מה קורה אם אתם מעוניינים להדפיס על משטח פלסטיק, על מתכת או בד? בכמויות גדולות או קטנות?
בתי דפוס רבים מציעים את שירותיהם בכל מקום בארץ, אך לא כל בית דפוס יתאים לצרכינו. על מנת להבין בדיוק איזה בית דפוס יתאים עבורנו, אנו קודם צריכים להבין בדיוק את שיטות ההדפסה ואיזה מהן מתאימה עבור העבודה שאנו מבקשים.
דפוס בלט
מהו דפוס בלט?
בלט היא שיטת הדפסה ייחודית אשר יוצרת הבלטה על גבי הנייר, ומבוצעת בבתי דפוס קטנים ו/או מסורתיים. לאחר ההדפסה ניתן למשש את האותיות או התמונות שהודפסו, ולחוש את האפקט התלת ממדי המיוחד.
איך דפוס בלט עובד?
- מכינים גלופות של הדברים אותם רוצים להדפיס.
- הגלופה עשויה מתכת שלא נצבעת, ואותה מורחים בצבע דפוס.
- כאשר מניחים ומהדקים נייר אל הגלופה, הצבע עובר מהגלופה אל הנייר וכך מתקבלת ההדפסה.
- בנייר נוצר מעין בלט, ומכאן מקור השם.
חשוב לדעת שלא קל לקבל הדפסה צבעונית בבית דפוס בלט, ולרוב יהיה מדובר בשטחים שלמים, מודפסים בצבעים שונים.
למה משמש דפוס בלט?
השיטה מפיקה עבודות באיכות גבוהה במיוחד, ולרוב נהוג לבצע אותה בכמויות קטנות או במוצרים יוקרתיים כמו הזמנות לחתונה, כרטיסי ביקור לתפקידים בכירים וכדומה.
כיום פועלים רק מעט בתי דפוס המשתמשים בסוג זה, כיון שהוא יקר ליישום בהשוואה לסוגי דפוס מודרניים.
דפוס אופסט
מהו דפוס אופסט?
אופסט (או 'פרוצס') היא שיטת הדפסה מודרנית המבוצעת באמצעות לוחות מתכת.
בתי דפוס אופסט יכולים להדפיס אלפי ועשרות אלפי גיליונות בשעה, בהתאם לגודלם: בתי דפוס קטנים ישתמשו במכונות דפוס חצי אוטומטיות ואילו בתי דפוס גדולים (כמו במערכות עיתונים) ישתמשו במכונות דפוס מהירות, שיבצעו גם קיפול ואריזה.
איך דפוס אופסט עובד?
- מייצרים לוחות אלומיניום דקות (בעבר גלופות) בצורה שרוצים להדפיס.
- את הלוחות מתקינים במכונת הדפוס.
- לוחות אלה נצרבים כך שיספחו צבע רק במקומות שרוצים שייצבעו.
- כאשר מהדקים אליהם נייר, עובר צבע הדפוס לנייר, ונוצרת הדפסה.
למה משמש דפוס אופסט?
השיטה משמשת להדפסה של כמויות גדולות של מוצרים.
היות ויש להכין לוחות שמחיר כל אחד מהם הוא 150-200 ש"ח בממוצע (תהליך המייקר את ההדפסה) – חייב כמות מינימלית של תדפיסים כדי שהיא תהיה כלכלית.
למחירון המלא של בתי דפוס לחצו כאן
למה הכוונה במונח "ארבעה צבעים"?
כל צבע שהוא, ניתן להפרדה למספר גווני יסוד. במחשב, נהוג ליצור את הגוון הסופי משלושה צבעים: אדום, ירוק וכחול. בדפוס משתמשים בארבעה צבעים: שחור, צהוב, מג'נטה (מעין סגול) וכחול. מכונות של בתי דפוס אופסט בנויות כך שיש בהן לפחות ארבעה לוחות דפוס, אחד לכל גוון.
כאשר אנחנו מגיעים לבית הדפוס עם משהו צבעוני להדפסה, ניתן להדפיס אותו בצבע מלא – ארבעה צבעים, בשני צבעים או שלושה צבעים. ניתן לקבל אפקטים יפים מאוד ושונים מאוד בכל אחת מצורות הדפסה אלה.
האם העלויות תהיינה שונות?
כן! היות וכל צבע בהדפסת אופסט צריך לוח משלו, הדפסה בשני צבעים או שלושה תחסוך לכם את עלות הלוח בבית הדפוס, התאמות, ריצות ועוד. גרפיקאי מוכשר יוכל להוציא יצירות אמנות של ממש בהדפסה בשני צבעים, שגם תראינה כאילו הודפסו בבית דפוס של פעם; רטרו אמיתי.
שיטה נוספת לחסוך בעלויות דפוס אופסט היא להשתמש בלוחות נייר, במקום בלוחות אלומיניום. שיטה זו מתאימה לכמויות הדפסה קטנות בלבד, ולרוב רק בבתי דפוס קטנים.
מחפשים עסקים המציעים שירותי הדפסה מקצועיים? היכנסו ובחרו בית דפוס מומלץ וקרוב
דפוס משי
מהו דפוס משי?
שיטת דפוס המשי היא שיטה עתיקה מאוד. בסין היו מותחים רשתות עדינות של חוטי משי, ועליהם היו מדביקים שבלונות. אז היו עוברים על המשטח עם צבע והייתה מתקבלת צורת השבלונה על הנייר.
המצאת חומרים חזקים ועמידים כמו ניילון, אפשרה את תיעוש דפוס המשי ובניית בתי דפוס רבים מסוג זה.
איך דפוס משי עובד?
- לוקחים רשת עדינה, ממש כמו בד משי דק, ואוטמים אותה כך שיישארו בה חורים רק במקומות מסוימים. דרך חורים אלה, ורק דרכם, יכול צבע לעבור.
- לוקחים את הרשת ומצמידים אליה נייר או כל חומר אחר.
- מורחים שכבה עבה של הצבע על הרשת.
- עם סוג של מגב, מנגבים את הבד עם הצבע. כך עובר הצבע אל המשטח המודפס.
כיצד יוצרים רשת לדפוס משי?
בעבר היו מכונים שמייצרים גלופות או רשתות עבור בתי דפוס משי. כיום הטכנולוגיה זמינה יותר, ולהרבה מקומות יש ציוד לייצור גלופה לדפוס זה.
עדיין ניתן לעבוד עם פילמים כחומרים אוטמים, אבל ברוב המקרים חוסמים את הרשת בעזרת גומי ארביקום, או בשימוש בחומר אחר.
בצורה בה אוטמים את כל המקומות דרכם לא רוצים שצבע יעבור, מתקבלת גלופת נגטיב. בשיטות אחרות שנהוגות בדפוס משי מתקבלת גלופת פוזיטיב של הציור אותו רוצים להעביר.
למה משמש דפוס משי?
כיום, היות וגלופות דפוס משי ורשת הן זולות ועמידות, קל להשתמש בטכניקה למגוון יישומים. רוב בתי דפוס משי מדפיסים חולצות, כובעים וחלקי לבוש אחרים. לעיתים קרובות תוכלו להדפיס באותם בתי דפוס גם דגלים, לצרכים שונים ובמגוון גדלים. שימושים אחרים לדפוס משי הם הדפסת כרזות ופוסטרים על חומרים סינטטיים, עמידים. כך למשל תוכלו להזמין בדפוס משי שלט קל לאירועים, למשל, או גם שלט עמיד יותר וקבוע. היכולת להדפיס על פרספקס שקוף או צבעוני נותנת אפקט מעניין מאוד לכל שלט מואר.
בנוסף, אם אתם מחפשים מוצרי פרסום לעסקים, למשל, תוכלו להזמין אותם בהדפסה בבית דפוס משי. הדפוס וחומרי הדפוס מתאימים כאמור להדפסה גם על פלסטיק. זהו דפוס עמיד וניתן להזמין בו כמויות גדולות או קטנות של מוצרי הפרסום או המתנות. היות והגלופה נשמרת לאורך שנים, תמיד אפשר להזמין עוד מהמוצרים האלה, או אחרים, בלי לשלם שוב את עלות הגלופה.
דפוס דיגיטלי
מהו דפוס דיגיטלי?
דפוס דיגיטלי הינו טכנולוגיה חדשנית חזקה בענף הדפוס, שנעשית באמצעות מדפסות דפוס דיגיטלי מיוחדות. משמש למגוון שלם של אפליקציות, מהדפסה של פריטים בודדים ועד כמה עשרות עותקים של אותו פריט.
היתרון הגדול הוא זמן הכנה ראשוני קצר - אין צורך בגלופות, רשתות או לוחות - ואיכות הדפסה יחסית טובה. החיסרון הוא עלויות חומרי הצבע עצמם ומגבלות המדפסות.
לצד בתי דפוס דיגיטליים, גם בתי דפוס מסורתיים יציעו לכם שירותי גרפיקה וביצוע גרפי. העניין הוא, שבבית דפוס דיגיטלי, אתם יכולים לבוא עם קבצי העיצוב שלכם (פורמט PDF או אחר), לטעון את הקבצים ישירות למכונת הדפוס, ולקבל מיידית את התמונות או העלונים שלכם מודפסים. כיום אף קיימות לא מעט עמדות שירות עצמי בבתי דפוס דיגיטליים.
איך דפוס דיגיטלי עובד?
צמד המילים דפוס דיגיטלי נשמע כמו טכנולוגיה חדשנית אך למעשה מדובר בטכנולוגיה שרובנו מכירים, הדפסה ביתית על ידי שליחת קובץ מהמחשב למדפסת לדוגמא משתייכת גם כן לתחום של הדפוס הדיגיטלי אך ההבדל העיקרי הוא שאיכות ההדפסה בבית דפוס הדיגיטלי הינה גבוהה הרבה יותר ומבחינה כלכלית היא משתלמת ויותר חסכונית בפרט כאשר מדובר בהדפסה של כמויות גדולות שאז מחיר ההדפסה הינו נמוך יותר מהמדפסת הביתית.
למה משמש דפוס דיגיטלי?
דפוס דיגיטלי התפתח מאוד בעשור וחצי האחרונים וכיום מתאים לכל סוגי ההדפסות השונות כגון: כרטיסי ביקור, הזמנות לאירועים, עלונים, גלויות, מגנטים, תוויות, פליירים, שלטים, ספרים; ועל מגוון גדול של חומרים: פלסטיק, עץ, זכוכית ועוד.
קיפול, כריכה וסיוךּ
חלק ממכונות הדפוס הדיגיטלי מסוגלות לבצע את פעולות הגימור בעצמן. זה כולל למשל קיפול גיליונות וחיבור בסיכות ליצירת חוברת. זהו יתרון גדול של מכונות אלה, שמיועדות לכמויות קטנות ("ריצות קצרות") ומתאימות במיוחד למוציאים לאור קטנים, הדפסת חוברות פרזנטציה, עבודות אקדמיות וכד'. גם הדפסה בצבע בולט – אפילו על כרטיסי ביקור – ניתנת לביצוע בבית דפוס דיגיטלי, והתוצאה, אגב יפה מאוד, לא פחות מזו של הבלטה בדפוס מסורתי.
>>> עוד בנושא: גימורים והשבחות בבתי דפוס
קידום עסק באמצעות דפוס דיגיטלי
הדפוס הדיגיטלי מאפשר לכל עסק לבלוט באופן חדשני ויצירתי. בעבר ההזמנה של דברי דפוס כמו כרטיסי ביקור הייתה מחייבת מינימום של כמות, בדרך כלל כמות גדולה מעבר למה שבעל העסק היה צריך ומסיבות מסוימות כמו בלאי או שינוי בטקסט החומר היה נזרק לפח ותהליך ההדפסה היה מתחיל מחדש, הכנת גלופה חדשה ועוד עניינים שדרשו עוד הוצאה כספית מיותרת.
כיום, עם התפתחותן של מכונות הדפוס הדיגיטליות, אין צורך להתחייב לכמויות גדולות וגם כאשר יש צורך בשינויים מסוימים, ניתן לבצע אותן ללא תוספת עלות.