(צילום אילוסטרציה: Shutterstock)

 

בתור הורים, קרוב לוודאי שחוויתם קשיים קטנים או גדולים עם ילדיכם, בגילאים שונים. לפעמים ישנן בעיות לא פשוטות שצריך להתמודד איתן ולא תמיד יש את הזמן או הידע הנכון. כיום, ישנם המון מדריכים שונים שיכולים להקל עלייכם בקשיים שאתם עוברים. עם המון עבודה וסבלנות, זה לגמרי אפשרי. אריה יוריש, בעל עסק לליווי והדרכת הורים, מדריך הורים מקצועי, מסביר ל-B144 את כל מה שחשוב שנדע על ליווי והדרכת הורים.

היכן למדת את התחום של הדרכת הורים?

אני בן 45, למדתי אחרי צבא חינוך בלתי פורמלי ויש לי תעודת הוראה. אני עוסק בחינוך, הקמתי 2 מערכות חינוך של הגיל הרך וחינוך משלים בצהרונים של גנים ובתי ספר. אני כבר מעל 20 שנה בתחום הזה, היה לי 16 שנים משפחתון, מגילאי חצי שנה עד 3. בעקבות ההצלחה שלו, ליוויתי הקמה של עוד 3 משפחתונים שעבדתי בהם פעמיים בשבוע במשך שנתיים, עד שהם רצו לבד. בעשור האחרון למדתי בבית להורות מקרבת. למדתי הדרכת הורים בתקשורת מקרבת, זה כלי מאוד חשוב בעיניי. לאורך השנים אני בעיקר מרכז ומלווה את אנשי המקצוע בתחום, ומכשיר את הצוותים החינוכיים, גננות, מטפלות ומרכז את הפעילות של החינוך. אלו שני קיבוצים בצפון, ויש קהילה בדרום תל אביב שגם ליוויתי.

לאורך השנים אני עובד עם ילדים ונוער מגילאי חצי שנה עד התיכון וגם עובד בהדרכת הצוותים החינוכיים, עושה סדנאות למורים לבתי ספר ומדריך את ההורים שבמסגרות האלה. בשנה האחרונה עברתי מעובד שכיר לעצמאי. כיום אני עובד בעיקר בהדרכת הורים, מגיעים אליי הורים מחו"ל ומכל הארץ, הרבה פעמים לאחר שלא הצליחו להתקדם בדרכים אחרות ואני מצליח לקדם אותם. מה שמייחד את העבודה שלי זה שאני מצליח לעשות שינויים מהירים. למשל, אחד התחומים שאני מתמחה בו זה גמילה מחיתולים, ילדים מגיעים אליי אחרי שהם היו חצי שנה אצל פסיכולוג או ריפוי בעיסוק וזה לא השתפר ואצלי תוך חודש וחצי-חודשיים זה נגמר.

כמה שנים אתה עוסק בהדרכת הורים?

אני עושה את זה כבר מעל 20 שנה, עשיתי את זה המון זמן בתור שכיר ובשנה האחרונה הפכתי לעצמאי.

באופן כללי, מה זה הדרכת הורים?

בהדרכת הורים אני נע על שני צירים מרכזיים. אחד זה להבין את התהליכים הרגשיים שמפעילים את הילדים. והציר השני זה מה לעשות עם זה, לתת כלים פרקטיים. למשל, איך לשים גבולות, איך להתייחס לבכי, מתי להתערב לילד ומתי לא, מתי להתערב במריבות בין אחים ומתי לא. האם להתערב במה שקורה לילד בבית הספר, ואיך להתערב. זה כלים פרקטיים, וגם הרבה הבנת עומק של העולם הפנימי של הילדים ושלנו.

לדוגמא, יש לי גננת שיש לה משפחתון 30 שנה וכשיש לה קושי עם ילד, אז היא מתקשרת אליי אחת לכמה זמן שיש לה אתגרים שונים. למרות שזה ילד שהיא רואה יום יום במסגרת שלו ורואה את ההורים רוב הזמן. לאחר 20 דקות שיחה אני מצליח לייעץ לה מה כדאי לעשות בדיוק, אחרי שבוע היא כותבת לי הודעה שהיא דיברה עם ההורים והכל השתנה. אני מבין את הילדים לעומק ובסוף גם יודע מה לעשות עם זה.

מתי כדאי לפנות להדרכת הורים?

לדעתי, תמיד. כמו שאנחנו יכולים לדעת על מזון ובריאות המון, אבל כדי לעשות שינוי דרמטי בחיים אנחנו צריכים תכנית ומלווה שיכתוב לנו תפריט, שיגיד לנו - אלה 20 דקות ביום שאתה עושה את התרגיל הזה והזה. לדעתי באופן כללי זה דבר נכון בתרבות שאנחנו חיים בה שהיא כל כך מולטיטסקינג. אני הרבה פעמים אומר, כל מי שעולה על הכביש צריך להוציא רישיון אבל לא כל הורה צריך לעבור תאוריה אפילו, שלא נדבר על מבחן מעשי. אז אני חושב שזה דבר נכון וטוב לכל אחד. יחד עם זאת אני חושב שכשמשהו דורך במקום, ואנחנו לא מצליחים ומנסים בכל מיני שיטות, קוראים, מתייעצים ורואים שזה לא עובר, אז כדאי לקחת הדרכה ולא לחכות שזה יעבור בעקבות הגיל.

אני יכול להגיד שאני בתור הורה, יחד עם האמא של הבן שלי, חשבנו שאנחנו לוקחים את ההורות בהליכה. שנינו הגענו מתחום החינוך מאוד מנוסים, גם עם ילדים בגיל הרך. ואז הגיע הילד ועשה לנו בית ספר כמו כל ילד שעושה להורים שלו. עד גיל 3 הכל היה יחסית רגוע ולאט לאט הוא התחיל להיכנס איתנו למאבקי כוח והיו לנו המון ריבים. ראינו שזה הולך ונתקע, אז החלטנו ללמוד הדרכת הורים, לפני 8 שנים. אני מאמין שללמוד זה דבר טוב, זה נותן עוד כלים. כמו שאנחנו רוצים בדיאטה או בספורט. יש את אורך החיים הכללי שאני רוצה לאכול בריא ולעשות פעילות גופנית, ויש את הנקודות שבהם אני רוצה לעשות שינוי משמעותי בזמן קצר עם מטרה ממוקדת, בנקודה הזאת צריך לקחת הדרכה.

הדבר שהכי כואב לי, שמגיעים אליי ילדים בגילאי 10-12, עם בעיות שהם סוחבים מגיל שנתיים-שלוש וההורים חיכו הרבה זמן שזה יעבור לבד שהילד יגדל, וזה לא עובר לבד. ואז זה כבר מושרש בתוך מערכת היחסים והורים מגיעים למצב שהם לא יודעים מה לעשות. בסופו של דבר זה עניין רגשי שאם לומדים איך לעבוד איתו נכון, אפשר להקל כל כך. גם בגיל הזה אפשר להקל אבל זה ייקח יותר זמן ועם הרבה כאב לב שסתם נצבר.

האם שני ההורים צריכים להיות בהדרכה, ומה לגבי הורות יחידנית?

עדיף ששני ההורים יהיו בהדרכה. לפעמים יש תחומים מסוימים שזה בסדר, אם יש הורה אחד שהוא מוביל בבית והשני כמעט לא נמצא. נעשה לפחות חצי מהשיחות ביחד וחלק עם ההורה שהוא יותר מוביל ויהיה איתי בתקשורת יום יומית. אבל כן כדאי ששני ההורים יהיו כי הם מכירים, מבינים ודוברים את אותה השפה בסופו של דבר. חשוב שיהיה להם מול מי להתווכח ולא יתווכחו בניהם בלי ליווי - אחד חושב שכן צריך להעניש והשני חושב שלא, עדיף שזה יהיה מול איש מקצוע.

לגבי הורות יחידנית והורים גרושים, גם אם עובדים עם אחד ההורים וההורה השני פחות פעיל, או לא נוכח בכלל, זה עדיין עוזר. ילד בערך חצי מהיום שלו במסגרת ובסופו של דבר אנחנו רואים אותו 4 שעות בסוף היום ובסוף השבוע. עדיין יש לזה המון משקל בחוויה של הילד בעולם. היום ניתן לנבא האם ילד יגדל להיות מבוגר מאושר שמגשים את עצמו. הרבה יותר חשוב שיהיה לו מבוגר משמעותי אחד לפחות שידע לדבר איתו את העולם הפנימי שלו, מאשר תנאי החיים שלו. זאת אומרת, ילד יכול לעבור טראומה, או חלילה לאבד את אחד ההורים ועדיין הוא יוכל להיות מבוגר שיתחתן, יקים משפחה, יעבוד ויצליח.

 

ייעוץ משפחתי

(צילום אילוסטרציה: Shutterstock)

 

יכול להיות ילד אחר שקיבל הכל על מגש של כסף, והוא עדיין יהיה מבוגר מתוסכל שלא יחזיק מערכות יחסים, שיעזוב עבודות, יחייה על חשבון ההורים שלו ולא יגשים את עצמו. אפילו אם היה מורה אחד בבית ספר שהוא היה מספיק משמעותי, סבא או סבתא, מישהו בחיים שיודע לדבר נכון עם הילד - זה עושה מהפכות באופן שבו הילד מתפתח, ובכוחות שלו להתמודד עם אתגרים, בעיקר עם האתגרים הפנימיים.

למה כדאי לשים לב כשפונים להדרכת הורים?

דבר ראשון שמתחברים לגישה, כי יש גישות שונות. 50 השנים האחרונות עמוסות בגישות, כיוונים ופרשנויות. דבר שני, לבדוק שמי שעובד יש לו ניסיון בתחום ולא רק ידע. מישהו שמגיע מתחום החינוך ועבד עם ילדים, או שיש לו הרבה ילדים והתמודד עם ילדים מאתגרים. הכי חשוב הרקע, יש הרבה יותר כוח לדעתי לאנשים שבאו מתחום החינוך ומכירים את השטח בעבודה עם ילדים. אני רואה את זה לאורך השנים, אפילו אנשים שאין להם הכשרה בתחום הליווי, אם יש להם הרבה ניסיון בעבודה עם ילדים, הם מצליחים ללוות הורים בצורה הרבה יותר טובה. אלו שאין להם ניסיון כזה, נהיים מדריכי הורים טובים רק במידה והם עושים את זה הרבה זמן וצוברים ניסיון. או במידה והם לקחו את ההורות שלהם כפרויקט למידה רציני.

 

אריה יורש

אריה יורש (צילום: באדיבות המצולם)

 

מה מייחד אותך בתחום הדרכת הורים?

מה שמייחד אותי זה שאני מצליח לדייק מהר מה עובר על הילד, ולתת מילים מדויקות לעולם הפנימי שלו. בנוסף, לפרש התנהגויות דרך החוויה הרגשית-פנימית של הילדים. זה נכון לכל גיל, אני מצליח לעשות את זה גם במערכות יחסים טרום וורבליות עם ילדים בני שנה-שנה וחצי, גם עם מתבגרים וגם עם מבוגרים. היכולת שלי להיכנס לעולם הפנימי והנפשי של מישהו ולהסביר במילים היא מאוד גבוהה, עזרתי ככה גם במערכות יחסים זוגיות.

 

אריה יוריש הוא בעל עסק לשירות הדרכה להורים, מדריך הורים מקצועי. כל המידע במאמר מטעמו בלבד.