לא כל אחד יכול להחליט כי הוא קם בבוקר ומקים תחנת מוניות. על מנת לקבל רשיון לתחנת מוניות מיוחדות (ספיישל) או שרות, יש לעבור תהליכי רישוי מסוימים, שדומים מאוד בכל הרשויות המקומיות.

הקמת תחנת מוניות מיוחדות (ספיישל)

תחנת מוניות היא עסק לכל דבר. באופן כזה, היא קודם כל צריכה רשיון עסק מהרשות המקומית ומגורמים שונים. החברה – תחנת המוניות – חייבת להיות רובה בבעלותם של נהגים בעלי רשיון למונית, או מי שיש להם רשיון למונית – זכות ציבורית ('מספר ירוק'). בחלק מהרשויות המקומיות דורשים שיהיה מספר מינימלי כלשהו של בעלי זכות ציבורית, כדי שהעירייה תדון בבקשה לפתיחת תחנת מוניות.

העירייה – מחלקת רישוי עסקים – דורשת כמובן תוכניות מתאימות להקמתה של תחנת המוניות, והכוונה היא לא לתוכנית עסקית, אלא לתוכנית אדריכל או מהנדס, למבנה מתאים, שניתן לקבל עבורו רשיונות או שניתנו עבורו רשיונות בניה כחוק. בנוסף, חייבים הנהגים ובעלי התחנה לספק תרשים, שבו מצוינים מקומות חניה מוצעים עבור מוניות התחנה.

לאחר שעמדו בתנאים בסיסיים אלה, מגישים בעלי תחנת המוניות את הבקשה לעירייה – למשל למחלקת רישוי עסקים ומשם למחלקת דרכים ותנועה – וזו בוחנת אם אכן יש במקום המוצע מספיק מקומות חנייה לתחנה. בערים הגדולות, בהן קיימת מצוקת חניה, נושא זה יכול לקבוע אם אכן תאושר במקום תחנת מוניות, ובאיזה גודל.

תהליך הרישוי והקמת התחנה נמשך בוועדת התנועה המרכזית שגם היא בוחנת את הבקשה לתחנת מוניות, ומשם עוברת הבקשה לאישור המפקח המחוזי על התעבורה במשרד התחבורה.

לאחר שמשרד התחבורה אישר מבחינתו את הבקשה לתחנת מוניות, מוחזרת הבקשה לעירייה. כאן נכנסת שוב מחלקת רישוי עסקים לתמונה, לצד מחלקת הדרכים והתנועה. מתוך הנחה שכל הגורמים אכן נתנו את אישוריהם, גובה מחלקת רישוי עסקים את האגרות השונות להקמת עסק ופתיחת תחנת המוניות מאושרת. תפקיד מחלקת הדרכים הוא אז לשלט את המקום באופן הדרוש: להציב שלטי תחנת מוניות ולצבוע את המדרכה הסמוכה ב'צהוב-אדום'.

אגב, בדרך הארוכה לאישור הקמת ופתיחת תחנת מוניות, יתכן בהחלט שגורם כלשהו לא ייתן את אישורו. במקרה כזה, מעטות האופציות לערעור, ולרוב לא תיפתח תחנת המוניות במקום המוצע.

הנוסע ותחנת מוניות

חשוב לדעת שתחנת המוניות עצמה חייבת להיות במבנה חוקי, מאושר על ידי העירייה, שיכול לשמש למנוחת הנהגים. במבנה, או בסמוך לו, חייבים להיות שרותים (עם כיור רחצה ומים זורמים), שעומד לרשות הנהגים, אך גם לרשות הלקוחות שלהם. אם אתם מגיעים לתחנת מוניות ולפניכם נסיעה ארוכה, אתם בהחלט מוזמנים להתרענן במקום. העיקר שתהיה לכם נסיעה בטוחה ונעימה.