במזרח התיכון אנחנו חיים, ותודה לאל – לא כולו מזרח תיכון חדש. בעיקר בכל מה שקשור במטבח המזרחי – שיישאר כמות שהוא, בבקשה.

המסעדות המזרחיות היו פעם שם נרדף למסעדות ערביות והיו נחלת הכפרים והערים הערביות. אבל בעשורים האחרונים רואים כאן יותר ויותר מסעדות מזרחיות, שמגישות חלקים מסוימים מאוד מהמטבח הערבי – הפלסטינאי או הלבנוני – המסורתי.

כשאנחנו מדברים היום על מסעדה מזרחית, הכוונה היא כמעט תמיד למסעדה שמגישה בעיקר שיפודים ובשרים בהכנה על האש, ופחות במסעדות שמגישות מנות בבישול ארוך. המסעדות המזרחיות לקחו מהמטבח הערבי גם את המזטים – אותם מתאבנים ואותן מנות קטנות שמוגשות לשולחן לפני המנות העיקריות או הראשונות המלאות – את החומוס מחויב המציאות ואת הסלט הערבי. מסעדות מזרחיות מגישות לכן מעין גרסא מוגבלת של המסעדות הערביות המסורתיות.

יתרונות המסעדות המזרחיות

אחד היתרונות הגדולים של מסעדות מזרחיות ואוכל מזרחי, הוא מהירות ההכנה שלו. היתרון השני הוא כמובן הטריות: כל הסלטים למיניהם וגם מנות הבשר, מוכנים במקום, תוך כמה דקות, ומוגשים לשולחן במהירות. אין פלא לכן, שחלק גדול מהמסעדות למזון מהיר הן מסעדות מזרחיות: באים, מזמינים, ותוך כמה דקות מקבלים את האוכל לשולחן או את המנה עטופה בפיתה.

בגלל שאין צורך במרכיבים רבים, ושכולם מרכיבים עונתיים, טריים ומקומיים, אפשר לצפות לרמת מחירים סבירה ואפילו נמוכה, במסעדות מזרחיות. זהו היתרון השני של מסעדות אלה, על פני מסעדות אחרות, אפילו בין המסעדות המהירות.

מסעדות מזרחיות – ועיניים גדולות

זה נראה שכולנו כבר למדנו, אבל תמיד כדאי להזכיר: כשפותחים לכם שולחן במסעדה מזרחית, אל תזמינו מיד את המנות העיקריות. חכו כמה דקות, לפחות עד שתאכלו משהו. גם אז, לא בהכרח חייבים להזמין מנה עיקרית מלאה לכל אחד ואחד. אפשר להזמין כמה מנות למרכז השולחן – מנהג שקיים גם במסעדות שף, אז אין סיבה שלא יתקיים גם כאן – ואפשר לחשב שלוש מנות עיקריות, על כל ארבעה סועדים. בכל מקרה, היות והכנת האוכל במסעדה מזרחית הוא יחסית מהיר, אפשר תמיד להזמין מנה נוספת, וליהנות ממנה אחרי הפסקה קלה בזלילה.

עוד נקודה חשובה, היא שאלת החומוס והפיתות: לא רק האם מחיר שני אלה כלול ב'מזטים לפתיחה', אלא כמה פיתות אתם רוצים או חושבים לאכול? עיקר הקלוריות בניגוב חומוס או סלטים אחרים הוא לא בהכרח בחומוס עצמו, אלא בפיתות. השתמשו במזלג מדי פעם – זה יועיל לא רק לטעם, אלא גם לפיגורה שלכם.

העיקר: שיהיה לכם לבריאות – ולתיאבון!